Slovenija / ARHIV ČLANKOV
15.27 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pokojninska reforma delovne dobe ne bo spreminjala: '40 let dela ostaja dovolj'

Vlada je obravnavala izhodišča za pokojninsko reformo, koalicija se je dogovorila glede protokola. Vsebine izhodišč vlada sicer še ne razkriva, saj so jih obravnavali interno. "Edino, kar lahko v tem trenutku povem, je to, da se v luči pokojninske reforme delovna doba ne bo spreminjala," je dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. "Vzdržnost, dostojnost pokojnin in preglednost sistema," je minister za delo Luka Mesec opisal tri cilje pokojninske reforme, ki jo pripravlja vlada.
15.25 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Rop: Solidarnost je predpogoj za razvoj celotne EU

Solidarnost je predpogoj za razvoj celotne EU, je v Strasbourgu, kjer se je v Evropskem parlamentu udeležil slovesnosti ob 20. obletnici širitve EU, poudaril nekdanji slovenski premier Anton Rop. Med največjimi izzivi, pred katerimi je EU, je med drugim izpostavil potrebo po večji varnosti.
15.22 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

SDS in NSi vložili zahtevo za preiskavo glede domnevno ukradenih otrok

Opozicijski SDS in NSi sta vložili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave v zvezi z morebitno odgovornostjo funkcionarjev zaradi suma, da so sodelovali v primerih odvzemov mladoletnih oseb oziroma t. i. ukradenih otrok, ki naj bi se v porodnišnicah na območju Slovenije dogajale med leti 1965 in 1991.
15.22 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Moškemu po nepotrebnem odstranili testis, zdaj zahteva pol milijona evrov

Pred 11 leti so moškemu odstranili testis. Zdravniki so namreč napačno ocenili, da je tumor na njem rakav. Danes 34-letni moški je zaradi tega sprožil tožbo, od UKC Ljubljana zahteva skoraj pol milijona evrov. Sodnica je v vesni tožbi ugotovila, da je tožba moškega utemeljena, saj da tožniku niso ustrezno predstavili vse možnosti operativnega posega. O višini odškodnine, ki jo bo moral izplačati UKC, bo sodišče odločilo s končno sodbo.
15.19 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Razlogov za praznovanje ni: plače stagnirajo, izkoriščanje se stopnjuje'

Predstavniki sindikatov Mladi plus in Zasuk, društva Iskra in Centra za družbeno raziskovanje (Cedra) ob letošnjem prazniku dela v Ljubljani pripravljajo protest. Kot so poudarili, razlogov za praznovanje ni več. Ob naraščanju življenjskih stroškov plače stagnirajo, na delovnih mestih pa se medtem izkoriščanje stopnjuje.
15.01 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Slovenija na zagovor poklicala srbskega odpravnika poslov

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi žaljivih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na račun Slovenije po zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu na zagovor poklicalo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani, je danes na Brdu pri Kranju povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.
14.04 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Žakelj zavrača obtožbe o zlorabi komisije, Uranič od njega zahteva pojasnila

Poslanca Nove Slovenije Janez Žakelj in Matej Tonin naj bi po poročanju portala Necenzurirano novembra lani oz. le nekaj dni po odstopu nekdanjega prvega moža Darsa Valentina Hajdinjaka na Generalni policijski upravi preverjala, ali kriminalisti prisluškujejo več osebam, povezanim z NSi. Z njima naj bi bil tudi poslanec SD Predrag Bakovič, ki je prav tako član Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Žakelj je v ostrem odzivu zavrnil obtožbe o zlorabi komisije, omenjenega obiska na Policiji pa ni niti potrdil niti zanikal. Poslanec Svobode in član Knovsa Teodor Uranič pa je na Žaklja naslovil zahtevo za pojasnila glede suma zlorabe komisije.
11.47 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrstvo v letošnjem letu dovolilo odstrel 176 medvedov

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v letošnjem letu dovolilo odvzem 176 medvedov iz narave. Kot so poudarili, so pri tem sledili strokovnim mnenjem. Gostota vrste rjavega medveda je na ozemlju Slovenije med najvišjimi znanimi na svetu in konfliktov ni možno preprečiti zgolj s preventivnimi ukrepi, so še dodali. Odvzem bo mogoč iz lovišč na jugu države.
11.39 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zdravniške organizacije: Stanje je katastrofalno, ukrepati je treba takoj

Slovensko zdravstvo je v zadnjem letu ves čas na tapeti, s ponedeljkom smo vstopili v že 15. teden zdravniške stavke, mediacija med vlado in Fidesom pa je propadla. Številni predstavniki zdravstva so se zdaj odločili, da bodo podali skupno izjavo o stanju v slovenskem zdravstvu. Poudarili so, da je stanje v zdravstvu katastrofalno in da je treba ukrepati takoj, ne čez leto dni, kot obljublja vlada. Dodali so, da v to, da se bodo zadeve uredile čez leto, niti ne verjamejo.
10.48 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Odločanje o datumu referendumov: SD in NSi znova skušala spremeniti datum

Začelo se je dvodnevno izredno zasedanje državnega zbora. Poslanci imajo na mizi tokrat datum posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in posedovanju konoplje. Datum sicer ni usklajen niti koalicijsko. Medtem ko ga želi Svoboda združiti z evropskimi volitvami, pa slednjemu poleg opozicije nasprotujejo tudi Socialni demokrati. Tudi na tokratni seji sta tako SD in NSi znova skušali spremeniti predlagani datum. Z 9. junija ga želijo prestaviti na 24. novembra. Na seji pa bodo obravnavali tudi opozicijske referendumske predloge.
09.15 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Rekordni Eurojackpot: Slovenec bo prejel 51, občina pa devet milijonov

Rojen pod srečno zvezdo? Morda pa res. Nekdo v Sloveniji je namreč v igri Eurojackpot prejel za Slovenijo rekordnih 60 milijonov evrov. Ni sicer še znano, kdo je srečni dobitnik, ki je listek vplačal prek spleta, dobitek pa lahko prevzame do 22. julija 2024. Se bo pa poleg njega obsežne "nagrade" lahko razveselila tudi občina, iz katere srečnež prihaja. Medtem ko bo namreč še neznani prebivalec ali prebivalka Slovenije prejel 51 milijonov evrov, jih bo občina dobila devet milijonov.
08.56 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nove omrežnine še vedno razburjajo, GZS za dvoletno prehodno obdobje

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) obžalujejo, da Agencija za energijo vztraja pri uvedbi nove metodologije obračunavanja omrežnine pri elektriki s 1. julijem. Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal verjame, da sta zdaj na potezi vlada in resorno ministrstvo, da določita dvoletno prehodno obdobje, kot ga je ministrstvo predlagalo.
08.27 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Izteka se rok za odprtje volilnih računov pred evropskimi volitvami

Izteka se rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune za njeno financiranje. Volilna kampanja pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament bo sicer uradno stekla 9. maja.
08.24 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Z izbiro prave kreme ste lahko videti tudi 10 let mlajši!

Staranje je naravni proces, ki se mu ni moč izogniti, to pa še ne pomeni, da se morajo leta odražati tudi na vašem obrazu. Kožo, ki je izgubila mladosten sijaj, zdravo elastičnost in postaja vedno bolj povešena, lahko spet spravite v dobro staro formo, a le z izbiro prave kreme!
07.44 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Upravne enote stavkajo že sedmo sredo zapored

Zaposleni na večini upravnih enot (UE) po državi bodo zaradi nizkih plač in preobremenjenosti stavkali že sedmo sredo zapored. Sindikat državnih organov Slovenije je vlado sicer zopet pozval, naj pripravi ustrezen predlog za rešitev stavkovnih zahtev zaposlenih, in hkrati napovedal zaostritev stavke.
07.03 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Največ snega v višjih predelih Štajerske in Koroške, prihaja otoplitev

Od jugovzhoda se je nad Slovenijo razširil nov pas padavin, ki je višjim legam prinesel močno sneženje. Največ novega snega so dobili višji predeli Štajerske in Koroške. Danes bodo sicer občasne padavine popoldne oslabele, nastale pa bodo še posamezne plohe. Tudi meja sneženja se bo postopno dvignila na okoli 1000 metrov nadmorske višine. Sicer pa bo ob koncu tedna postajalo topleje, napoveduje Agencija za okolje.
06.04 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ukradeni otroci: opozicija zbrala dovolj glasov za ustanovitev komisije

Iskanje pravice ali nabiranje političnih točk, kot to med vrsticami očita predsednik vlade Robert Golob? Kaj želi doseči opozicijska Nova Slovenija s pobudo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi raziskovala primere domnevno ukradenih otrok v Sloveniji v času nekdanje socialistične Jugoslavije? Takšnih primerov naj bi bilo okoli 60. Kako bi komisija lahko pomagala materam?
00.15 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Odkrijte čarobno lepoto Istre že to pomlad: Razkošen oddih v Petram Resort & Residences

Obiščite Petram Resort & Residences!
23.16 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Eurojackpot: 60 milijonov evrov gre v Slovenijo

V Sloveniji imamo novo milijonarko ali milijonarja. V žrebu igre Eurojackpot sta srečneža iz Slovenije in Nemčije zadela vsak po 60 milijonov evrov.
20.10 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Državni zbor izvolil trojico kandidatov za sodnika na ESČP

Državni zbor je izvolil Aleša Galiča, Vasilko Sancin in Boštjana Zalarja za kandidate za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Trojico je državnemu zboru po pridobitvi mnenja Sodnega sveta in vlade v izvolitev predlagala predsednica republike, minuli teden jih je potrdila tudi mandatno-volilna komisija DZ.