Slovenija / ARHIV ČLANKOV
16.58 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

80 let od srhljive zaprisege Hitlerju na Plečnikovem stadionu

Pred natanko 80 leti so na Plečnikovem stadionu plapolale nemška zastava s kljukastim križem, črna zastava zločinske SS in tedaj prepovedana slovenska zastava z grbom kranjske dežele. Bil je Hitlerjev rojstni dan in čeprav se je že napovedoval nemški poraz, so ljubljanski domobranci na stadionu za Bežigradom dvignili desnice. Pod okriljem domobranskega generala Leona Rupnika so prisegli Hitlerju in Tretjemu rajhu. Sramotni prizor, ki so ga pospremili z besedami zvestobe 'veliki Nemčiji', se je za vedno zapisal v slovensko zgodovino.
16.15 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pahor: Na Zahodnem Balkanu vse manj optimizma glede širitve EU

Na Zahodnem Balkanu je vse manj optimizma glede širitve EU, je ob zaključku konference zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana dejal bivši predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da je ljudem treba povrniti zaupanje v širitveni proces, ter dodal, da bi se EU in države regije morale zavezati, da bodo do leta 2030 pripravljene na širitev.
15.47 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Živ spomin na umrle, s katerim pomagate tudi žalujočim otrokom

V Mozirskem gaju se rojeva prav poseben park – Park življenja. Svojci lahko v njem, ko jim umre ljubljena oseba, posadijo drevo in s tem živ spomin nanjo. Ta pa raste naprej prav tako kot spomini nanjo. Pri tem zeleni spomenik ne obremenjuje okolja, poleg simbolične pa ima projekt humanitarno noto. Izkupiček je namreč v največjem delu namenjen za pomoč žalujočim otrokom s hudo izkušnjo izgube.
15.45 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Reka ni smetišče': iz Ljubljanice potegnili za približno tono odpadkov

V okviru 33. tradicionalnega čiščenja reke Ljubljanice, s katerim se je zaključila mesečna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano, so potapljači iz vode potegnili za približno tono odpadkov. Med temi so se znašli tudi predmeti, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. Potapljači so se prvič spustili tudi pod ljubljansko tržnico.
13.42 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Milanović najprej sporočil, da ga k nam ne bo, nato si je premislil

Hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je doma vpet v polemike glede možnosti, da postane morebiten mandatar za sestavo vlade, je v petek sporočil, da ga v ponedeljek ne bo na vrhu ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU, na katerem bo predsednica republike Nataša Pirc Musar gostila predsednike sosednjih držav. Nato pa si je premislil in bo k nam vseeno prišel.
12.16 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

SD izvolila preostale člane vodstva in zaključila volilni kongres

V SD so teden dni po volilnem kongresu tega danes tudi uradno zaključili. Delegati so z digitalnim glasovanjem izvolili še preostale člane vodstva stranke, in sicer sedem članov predsedstva ter člana nadzornega odbora.
12.04 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrstvo zaradi slabega obiska ukinilo 60 od 222 digi info točk

Z začetkom aprila je 60 od skupno 222 digi info točk, s katerim želi ministrstvo za digitalno preobrazbo povečati digitalno vključenost in pismenost prebivalstva, zaprlo svoja vrata za obiskovalce. Analize obiskanosti posameznih točk so namreč pokazale, da nekatere lokacije niso dosegale pričakovanih obiskov.
11.33 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Še nekaj hladnih dni, za praznike pa prihaja občutno toplejše vreme

Pred nami je še nekaj hladnih dni z možnostjo jutranje slane po nižinah, po 25. aprilu pa se k nam postopno vrača toplejše vreme s temperaturami, ki bodo med prvomajskimi prazniki marsikje presegle 20 stopinj Celzija, lahko se bo ogrelo tudi do 25 stopinj. Kljub otoplitvi bo vreme najverjetneje ostalo spremenljivo, kar pomeni, da bodo predvsem ob popoldnevih nastajale krajevne plohe in nevihte.
09.35 20. 04. 2024
Inšpektor Zadovoljna

Kako ostati zdravi, vitalni in gibljivi po 40. letu?

40. leta veljajo za prelomna. Po dopolnjenem četrtem desetletju starosti se namreč vsi začnemo intenzivneje starati, hitreje začnejo upadati hormoni, upočasni se metabolizem. Ženske se okoli 50. leta spopadejo še z menopavzo, medtem ko hipogonadizem – moška menopavza – doleti približno vsakega desetega moškega. Padec testosterona moški namreč lahko ohranjajo z redno telesno aktivnostjo, medtem ko se ženska hormona estrogen in progesteron pri vseh ženskah z leti zmanjšujeta. Kako ženske občutijo padec hormonov, je odvisno od tega, kako dobro telesno in umsko pripravljene vstopijo v "kritična" leta. Dejstvo namreč je: bolj ko ohranjamo psihofizično kondicijo, bolj podaljšujemo svojo vitalnost, gibljivost in moč.
08.19 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zaradi del bodo ponoči zaprli del Dunajske ceste v Ljubljani

Zaradi dostave konstrukcije viadukta bo danes in v nedeljo od 19. do 5. ure zjutraj za ves promet, tudi za pešce in kolesarje, zaprta Dunajska cesta na odseku med Vilharjevo cesto in Trgom OF. Na ljubljanski občini udeležence v prometu prosijo za razumevanje in upoštevanje prometne signalizacije.
07.46 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nebo nad Slovenijo znova zažarelo v čudovitih barvah

V petek zvečer so nebo nad Slovenijo obarvale čudovite barve. Iz večjega dela države je bil namreč zaradi ugodnih pogojev ponovno lepo viden severni sij, aurora borealis. Fotografije tega izjemnega pojava v vijoličnih barvah so preplavile družbena omrežja, poslali pa so nam jih tudi naši bralci.
07.12 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Slikanica o dečku s hemofilijo, ki živi povsem običajno življenje

Ni veliko otrok, ki se lahko pohvalijo s slikanico o sebi. Kot ni veliko otrok s hemofilijo, redko prirojeno motnjo strjevanja krvi. Osemletni Taj pa ima oboje in prav zaradi njegove bolezni je namreč nastala zgodbica Tajeva buška, ki jo je napisala njegova babica Aksinja Kermauner. Z njo želi razbiti stereotipe o tej bolezni in pokazati, da živahen fantek s pomočjo zdravil, ljubeče družine in okolice, ki bolezen pozna, lahko živi povsem običajno življenje.
00.15 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

S tem trikom lahko dosežete botoks učinek kar od doma

Že hitro po dopolnjenem 25. letu starosti se na koži začnejo pojavljati znaki staranja. Koža izgublja volumen in prožnost, hitreje nastajajo gubice in tanke linije, ki se jih želimo znebiti.
00.15 20. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Top 10 izdelkov na Facebooku in Tiktoku - posebni popust za bralce 24UR

Naša ekipa je pregledala najbolj prodajane izdelke tega tedna in si za bralce izborila eksluzivni popust.
23.02 19. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Svet SDS sprejel resolucijo o volitvah in dokončno potrdil kandidatno listo

Svet SDS je na popoldanski seji sprejel resolucijo o pogojih za zagotovitev poštenih in demokratičnih volitev, s katero med drugim zahtevajo ponovno vzpostavitev ukinjenih volišč in sprotno štetje glasov na predčasnem glasovanju. Dokončno so potrdili tudi listo kandidatov za evropske volitve, šlo pa je le za formalnost.
21.34 19. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Usodne posledice necepljenja: bolezen ju je za vedno zaznamovala

Tri leta in pol je bila stara Kristina Ražman, ko je hudo zbolela za noricami. A šele čez pet let so ugotovili, da so ravno norice vzrok za njeno skoraj 70-odstotno okvaro sluha, ki jo spremlja že celo življenje. Številne bolezni, kot so davica, rdečke, tetanus in ošpice se danes v Sloveniji ne pojavljajo več ali pa posameznike redko prizadenejo. In kako smo to dosegli? Nič drugače kot s cepljenjem. Letos mineva 50 let, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija sprejela razširjeni program cepljenja.
20.23 19. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pirc Musarjeva sprejela sedem nekdanjih predsednikov

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je sprejela sedem nekdanjih predsednikov držav in več uglednih gostij in gostov, ki se v Ljubljani udeležujejo mednarodne konference o Zahodnem Balkanu. Sprejema so se poleg nekdanjega predsednika Republike Slovenije in organizatorja konference Boruta Pahorja udeležili še Heinz Fischer, nekdanji predsednik Republike Avstrije, Mladen Ivanić, nekdanji predsednik predsedstva BiH, Ivo Josipović, nekdanji predsednik Republike Hrvaške, Rosen Plevneliev, nekdanji predsednik Republike Bolgarije, Boris Tadić, nekdanji predsednik Republike Srbije, ter Filip Vujanović, nekdanji predsednik Črne gore.
20.14 19. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Bovec trepeta pred turistično sezono: upad povpraševanja po nočitvah

Na Bovškem so vse glasnejši strahovi pred letošnjo turistično sezono, saj je povpraševanja po nočitvah v kampih, posebej tistih, ki so bili vezani na kajakaške goste, bistveno manj, manj zanimanja pa opažajo tudi v hotelih. Ali so za to res krivi višje cene plovbe po reki Soči, bojkot kajakašev ali celo povišanje cen parkirnin na Bovškem, kjer vas ura parkiranja lahko stane celo pet evrov?
20.08 19. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Koprske občinske ceste bodo snemali, da bi jih izločili iz navigacijskih sistemov

Mestna občina Koper je leto 2023 sklenila s presežkom prihodkov nad odhodki v višini približno 570.000 evrov, piše v zaključnem računu, ki ga je na četrtkovi seji potrdil občinski svet. Poleg tega je odobril projekt videosnemanja občinskih cest, ki naj bi pripomogel k izločitvi odsekov, kjer tranzitni promet ni dovoljen, iz navigacijskih sistemov.
20.00 19. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Referendumi z evropskimi volitvami? Dva odbora predlagala izvedbo 9. junija

Datum izvedbe treh posvetovalnih referendumov še ni usklajen. Svoboda si želi referendumski dan izvesti skupaj z evropskimi volitvami, Levici se to ne zdi nujno potrebno, SD pa predlogu nasprotuje. Mnenje o tem pa sta zdaj podala tudi dva odbora državnega zbora. Tako odbor za notranje zadeve kot odbor za zdravstvo predlagata, da se referendumski dan odvije 9. junija, torej prav na dan, ko bomo po Evropi izbirali evroposlance.