Slovenija / ARHIV ČLANKOV
13.18 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Žakelj: Obtožbe so 'navadna laž in zlonamerno podtikanje'

Poslanca Nove Slovenije Janez Žakelj in Matej Tonin naj bi po poročanju portala Necenzurirano novembra lani oz. le nekaj dni po odstopu nekdanjega prvega moža Darsa Valentina Hajdinjaka na Generalni policijski upravi preverjala, ali kriminalisti prisluškujejo več osebam, povezanim z NSi. Z njima naj bi bil tudi poslanec SD Predrag Bakovič, ki je prav tako član Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Žakelj je v ostrem odzivu zavrnil obtožbe o zlorabi komisije, omenjenega obiska na Policiji pa ni niti potrdil niti zanikal.
11.47 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrstvo v letošnjem letu dovolilo odstrel 176 medvedov

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v letošnjem letu dovolilo odvzem 176 medvedov iz narave. Kot so poudarili, so pri tem sledili strokovnim mnenjem. Gostota vrste rjavega medveda je na ozemlju Slovenije med najvišjimi znanimi na svetu in konfliktov ni možno preprečiti zgolj s preventivnimi ukrepi, so še dodali. Odvzem bo mogoč iz lovišč na jugu države.
11.39 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zdravniške organizacije: Stanje je katastrofalno, ukrepati je treba takoj

Slovensko zdravstvo je v zadnjem letu ves čas na tapeti, s ponedeljkom smo vstopili v že 15. teden zdravniške stavke, mediacija med vlado in Fidesom pa je propadla. Številni predstavniki zdravstva so se zdaj odločili, da bodo podali skupno izjavo o stanju v slovenskem zdravstvu. Poudarili so, da je stanje v zdravstvu katastrofalno in da je treba ukrepati takoj, ne čez leto dni, kot obljublja vlada. Dodali so, da v to, da se bodo zadeve uredile čez leto, niti ne verjamejo.
08.14 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Šest predlogov za razpis posvetovalnega referenduma. Kdaj bomo glasovali?

Začelo se je dvodnevno izredno zasedanje državnega zbora, na katerem bodo poslanci med drugim odločali o datumu posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in posedovanju konoplje. Obravnavali bodo tudi opozicijske referendumske predloge.
09.15 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Rekordni Eurojackpot: Slovenec bo prejel 51, občina pa devet milijonov

Rojen pod srečno zvezdo? Morda pa res. Nekdo v Sloveniji je namreč v igri Eurojackpot prejel za Slovenijo rekordnih 60 milijonov evrov. Ni sicer še znano, kdo je srečni dobitnik, ki je listek vplačal prek spleta, dobitek pa lahko prevzame do 22. julija 2024. Se bo pa poleg njega obsežne "nagrade" lahko razveselila tudi občina, iz katere srečnež prihaja. Medtem ko bo namreč še neznani prebivalec ali prebivalka Slovenije prejel 51 milijonov evrov, jih bo občina dobila devet milijonov.
08.56 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nove omrežnine še vedno razburjajo, GZS za dvoletno prehodno obdobje

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) obžalujejo, da Agencija za energijo vztraja pri uvedbi nove metodologije obračunavanja omrežnine pri elektriki s 1. julijem. Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal verjame, da sta zdaj na potezi vlada in resorno ministrstvo, da določita dvoletno prehodno obdobje, kot ga je ministrstvo predlagalo.
08.27 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Izteka se rok za odprtje volilnih računov pred evropskimi volitvami

Izteka se rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune za njeno financiranje. Volilna kampanja pred volitvami poslancev iz Slovenije v Evropski parlament bo sicer uradno stekla 9. maja.
08.24 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Z izbiro prave kreme ste lahko videti tudi 10 let mlajši!

Staranje je naravni proces, ki se mu ni moč izogniti, to pa še ne pomeni, da se morajo leta odražati tudi na vašem obrazu. Kožo, ki je izgubila mladosten sijaj, zdravo elastičnost in postaja vedno bolj povešena, lahko spet spravite v dobro staro formo, a le z izbiro prave kreme!
07.44 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Upravne enote stavkajo že sedmo sredo zapored

Zaposleni na večini upravnih enot (UE) po državi bodo zaradi nizkih plač in preobremenjenosti stavkali že sedmo sredo zapored. Sindikat državnih organov Slovenije je vlado sicer zopet pozval, naj pripravi ustrezen predlog za rešitev stavkovnih zahtev zaposlenih, in hkrati napovedal zaostritev stavke.
07.03 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Največ snega v višjih predelih Štajerske in Koroške, prihaja otoplitev

Od jugovzhoda se je nad Slovenijo razširil nov pas padavin, ki je višjim legam prinesel močno sneženje. Največ novega snega so dobili višji predeli Štajerske in Koroške. Danes bodo sicer občasne padavine popoldne oslabele, nastale pa bodo še posamezne plohe. Tudi meja sneženja se bo postopno dvignila na okoli 1000 metrov nadmorske višine. Sicer pa bo ob koncu tedna postajalo topleje, napoveduje Agencija za okolje.
06.04 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ukradeni otroci: opozicija zbrala dovolj glasov za ustanovitev komisije

Iskanje pravice ali nabiranje političnih točk, kot to med vrsticami očita predsednik vlade Robert Golob? Kaj želi doseči opozicijska Nova Slovenija s pobudo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi raziskovala primere domnevno ukradenih otrok v Sloveniji v času nekdanje socialistične Jugoslavije? Takšnih primerov naj bi bilo okoli 60. Kako bi komisija lahko pomagala materam?
00.15 24. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Odkrijte čarobno lepoto Istre že to pomlad: Razkošen oddih v Petram Resort & Residences

Obiščite Petram Resort & Residences!
23.16 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Eurojackpot: 60 milijonov evrov gre v Slovenijo

V Sloveniji imamo novo milijonarko ali milijonarja. V žrebu igre Eurojackpot sta srečneža iz Slovenije in Nemčije zadela vsak po 60 milijonov evrov.
20.10 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Državni zbor izvolil trojico kandidatov za sodnika na ESČP

Državni zbor je izvolil Aleša Galiča, Vasilko Sancin in Boštjana Zalarja za kandidate za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Trojico je državnemu zboru po pridobitvi mnenja Sodnega sveta in vlade v izvolitev predlagala predsednica republike, minuli teden jih je potrdila tudi mandatno-volilna komisija DZ.
20.01 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Poslanci soglasno potrdili predlog novele zakona o maturi

DZ je s 83 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog novele vladnega zakona o maturi po skrajšanem postopku. Ta predvideva vpogled v ocenjene izpite na splošni maturi in digitalno vlaganje ugovora zoper oceno za prihodnji izpitni rok splošne mature. Prav tako izboljšuje pravice do opravljanja mature v dveh delih, tudi za športnike.
18.59 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kakšna bo 'avtocesta prihodnosti', ki jo načrtuje Dars?

Skoraj vsi vozniki avtomobilov imamo na avtocestah podobne težave. Zastoji v konicah in dolge kolone tovornjakov, ki nam ovirajo pot. To naj bi bile težave preteklosti, saj na Darsu napovedujejo novo strategijo – avtocesta prihodnosti. Od digitalnih meritev na odsekih, hitrejše transparentnosti števila zastojev, pa vse do umetne inteligence, ki bo na cestah zbirala vse informacije v prometu. Predstavili so tudi novost – simulator vožnje na tretji razvojni osi.
18.25 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Poslanci potrdili nov energetski zakon

DZ je s 53 glasovi za in 30 proti sprejel nov energetski zakon. Med drugim določa energetsko politiko države s podpornimi in omejitvenimi ukrepi za prehod na nefosilne vire energije, vključno s spodbudami za rabo obnovljivih virov in bolj učinkovito rabo energije ter črpanjem evropskih sredstev za prestrukturiranje premogovnih regij.
18.07 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

DZ soglasno potrdil novelo za pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize

DZ je soglasno potrdil novelo zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Ta določa nov rok za izplačilo zadržanih sredstev in spreminja določbe zakona v povezavi z zagotovljenimi sredstvi za Slovenski podjetniški sklad.
17.21 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

SDS zahteva sklic izredne seje zaradi poslovanja Gen-I in Star Solar

V poslanski skupini SDS zahtevajo sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali zahtevo državnega sveta za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju stranke Gibanje Svoboda. Zahteva za sklic izredne seje sledi neuspelemu poskusu uvrstitve te zadeve na tokratno redno sejo.
16.52 23. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Pravica do stavke je očitno prevladala nad pravico do življenja'

Kakšne bodo dolgoročne posledice zdravniške stavke in kdo bo zanje odgovarjal? Čeprav v zdravstvenih domovih in bolnišnicah opravijo vse nujne storitve, je pacientov, ki jim odpovedujejo nenujne preglede in posege, vse več. Brez operacije kile je januarja ostal tudi voznik tovornjaka, nato pa doživel tako hude zaplete, da je bilo njegovo življenje ogroženo. V Zvezi organizacij pacientov pa pozivajo, da je čas za velike korake v zdravstvu in zahtevajo spremembe zakonodaje, ki bi izboljšala raven oskrbe bolnikov in delovanje zdravstvenega sistema.