Slovenija / ARHIV ČLANKOV
10.27 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kakšna bo usoda ministrice Emilije Stojmenove Duh?

Državni zbor bo obravnaval interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, v kateri ji opozicijska SDS očita nevestno in negospodarno delo. Ministrica vse očitke zavrača. SDS z interpelacijo kljub podpori NSi najverjetneje ne bo uspela, saj je koalicijske partnerice ne bodo podprle.
08.51 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Župnik z Goričkega: Na morju bi imel barko, tu pa imam krave in traktor

Duhovniki imajo te dni polne roke dela s pripravami na največji krščanski praznik – veliko noč. Župnik z Goričkega Dejan Horvat pa ne opravlja zgolj slovesnosti velikega tedna in se pripravlja na nedeljsko vstajenjsko mašo, pač pa vsak dan nahrani še več kot trideset krav in 14 konjev ter načrtuje vzdrževanje stotih hektarjev travnikov in gozdov.
07.41 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zaradi praznikov polne ceste: vozniki, na pot previdno in strpno

Zaradi prihajajočih praznikov in počitnic v nekaterih deželah je v teh dneh pričakovati povečano gostoto prometa od Avstrije in Italije proti Hrvaški in turističnim krajem, opozarjajo na Prometno-informacijskem centru. V obratni smeri bo promet močno povečan predvsem v ponedeljek in torek.
00.15 28. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kako je podjetju ASUS v kratkem času uspelo pritegniti pozornost poslovnih uporabnikov?

O poslovnih prenosnih in namiznih računalnikih ASUS se v zadnjem času vse več govori. S čim so pritegnili pozornost in kako so postali ena najbolj zanimivih tem v skupnosti poslovnih uporabnikov?
21.10 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Prenovljeni prostori za mladoletne begunce

V prostorih nekdanjega Primorja v Postojni bo zaživel sprejemni in nastanitveni center za mladoletne begunce, ki v Slovenijo prihajajo brez staršev oziroma brez spremstva. Med njimi so večinoma fantje, stari od 14 do 18 let, v zadnjem obdobju pa tudi mlajši otroci. V prenovljenih prostorih jih bodo lahko namestili do 70, v petek, ko bodo uradno odprli vrata, pa se jih bo tja iz dijaškega doma preselilo deset. Slovenija je sicer tudi za mlade migrante večinoma tranzitna država, velika večina jih v takšnih namestitvah preživi le nekaj dni, morda tednov.
20.11 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ruski hekerji napovedali 'vojno' Sloveniji, napadli stran predsednice

Ruska hekerska skupina je zaradi priključitve Slovenije češki pobudi za nabavo streliva Ukrajini naši državi napovedala kibernetsko vojno. Spletna stran predsednice republike je bila nedosegljiva. Na SI-CERT so nam potrdili, da gre za napad onemogočanja (t. i. DDoS). Predsednica republike se je pristojnim organom zahvalila za hitro in strokovno ukrepanje.
20.10 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

V mariborskem zaporu izbruh garij

V mariborskem zaporu je izbruhnila epidemija garij. Garje ima okoli deset oseb, 50 jih je zaradi stika v izolaciji. Garje lahko dobi vsak, poudarjajo na NIJZ. Pogosteje se pojavljajo tam, kjer je gostota stanovalcev velika in kjer ni pogojev za vzdrževanje osebne higiene, higiene perila in posteljnine.
20.08 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Med razpravo o zakonu pred DZ protestno uparili še 'zadnjo' e-cigareto

Poslanci so obravnavali vladni predlog novele Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Vse poslanske skupine so napovedale, da ga bodo podprle. Predlog prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice. Poslanci bodo o predlogu glasovali v četrtek.
19.42 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrstvo: Pravica do stavke ne sme pretehtati nad drugimi pravicami

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu na očitke Fidesa vnovič pojasnili razloge za sprejetje nekaterih ukrepov, med drugim predloga zakonske določitve minimuma dela zdravnikov v času stavke. Opozarjajo, da je država dolžna zagotavljati zdravstveno varstvo, pravica do stavke pa je neizpodbitna, a nikakor ne sme pretehtati nad drugimi pravicami.
19.35 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Dobili tretjega podpredsednika, kandidate za evropske volitve še iščejo

Svet Gibanja Svoboda je imenoval finančnega ministra Klemna Boštjančiča na mesto podpredsednika stranke. Kandidatne liste, s katero bodo nastopili na evropskih volitvah, medtem še niso potrdili. Zeleno luč so prižgali sedmim kandidatom, med njimi sedanjima evropskima poslancema, Ireni Jovevi in Klemnu Grošlju, ter poslancema Tamari Vonta in Urošu Brežanu, dve mesti pa sta še odprti.
18.22 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Padavine zajele večji del države, ponekod močni nalivi

Dež se je od zahoda razširil nad vso Slovenijo, ponekod se pojavljajo močnejši nalivi. Poleg cvetnega prahu je v zraku tudi veliko saharskega peska, kar pomeni, da bo dež spet umazal avtomobile, še opozarjajo pri Meteoinfo Slovenija. A kljub trenutnemu dežju prve napovedi kažejo, da bodo velikonočni prazniki postregli z visokimi temperaturami.
17.35 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Začeli z izkopavanjem prvega predora na trasi tretje razvojne osi

V Velenju so obeležili začetek izkopa prvega predora v sklopu izgradnje tretje razvojne osi. Ob tej priložnosti je Dars na severnem portalu predora Konovo postavil kip sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Predor bo del navezovalne ceste na hitro cesto med Velenjem in Slovenj Gradcem.
17.34 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Protestna zapora ceste: 'Če ne bo premika, bodo protesti večji, zapore pa daljše'

V Občini Gorenja vas - Poljane so za pet minut protestno zaprli cesto Gorenja vas–Hotavlje. Kot opozarja eden od pobudnikov protesta, gre za odsek, ki je izjemno nevaren za hojo po cesti in kolesarjenje, prav tako srečevanje tovornjakov in avtobusov. Poslanec Mahnič pravi, da je vlada umaknila že zagotovljena sredstva za rekonstrukcijo. Če ne bo rešitve, bodo s protesti nadaljevali. Možna bi bila tudi zapora ceste v času kolesarskega maratona Franja.
22.14 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrstvo umaknilo predlog uredbe o zvočnih napravah na shodih in prireditvah

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je ustavilo postopek obravnave predloga uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah in ga umaknilo. Ker se je izkazalo, da obstajajo pomisleki in različno razumevanje uredbe, je ministrstvo začelo pogovore z deležniki, najprej z združenji občin, je sporočilo.
16.07 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ob dvojnem jubileju zveze Nato razstava v Parku vojaške zgodovine

Ob 75. obletnici nastanka zveze Nato in 20-letnici priključitve Slovenije tej vojaški organizaciji so v Parku vojaške zgodovine v Pivki pripravili razstavo in okroglo mizo o pomenu in prihodnosti Nata. Sogovorniki so se strinjali, da je imela zveza pomembno vlogo pri ohranjanju miru v Evropi in tako bo ostalo tudi v prihodnje.
15.41 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ustanovili Anitin sklad za takojšnje reševanje stisk otrok in družin

Strokovni sodelavci ZPM Ljubljana Moste-Polje pod vodstvom predsednice Anite Ogulin v okviru humanitarnih programov in projektov, kot sta Veriga dobrih ljudi in Botrstvo v Sloveniji, dnevno rešujejo stiske otrok in družin iz vse Slovenije. Že dolgo se kaže potreba po skladu, iz katerega je takoj mogoče kriti zneske neposredne pomoči za plačila življenjskih stroškov ali drugih izdatkov, ki omogočajo najosnovnejše preživetje, izognitev izvršbam, nakup nujnih stvari.
15.32 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Odziv MNZ: Z vso resnostjo smo pristopili k obravnavi očitkov

Ministrstvo za notranje zadeve se je odzvalo na odločitev tožilke Specializiranega državnega tožilstva o odpovedi policijskega varovanja. Poudarili so, da je varnost varovanih oseb izjemno pomembna, zato zatrjujejo, da so na ministrstvu 'z vso resnostjo in v skladu z zakonodajo' pristopili k obravnavi očitkov, ki so bili na račun policijskega varovanja izpostavljeni s strani ene od varovanih oseb.
14.25 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Neprecenljiva' fotografija, vredna 250 evrov

Vedno, a tokrat še posebej, so organizatorji nogometne tekme opozarjali na prepoved vdora na igrišče. Vendar to ni zmotilo Janeza Koželja, ki je stekel na zelenico, poljubil Cristiana Ronalda in z njim posnel fotografijo. Kot je ob objavi fotografije zapisal, je na ta trenutek čakal 20 let. Učitelja smučanja pa je dočakala tudi globa zaradi kršitve prepovedi vdora na igrišče. Ta znaša 250 evrov.
14.22 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

Fajonova pozdravila prizadevanja Podgorice na poti v EU

Slovenija v Črni gori vidi veliko potenciala in jo bo še naprej podpirala, tako na področju razvojnega sodelovanja kot na njeni poti v EU, je danes črnogorskemu kolegu Filipu Ivanoviću zagotovila zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je ocenila, da se trenutna vlada v Podgorici zelo dobro zaveda geostrateške nujnosti širitve unije.
13.23 27. 03. 2024
Slovenija Zadovoljna

SDT doslej ni potrdil suma o kaznivih dejanjih policistov na protestih

Posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva v preiskavah ravnanja Policije pri varovanju protestnih shodov v letih 2020 in 2021 doslej ni ugotovil utemeljenega suma, da bi policisti storili kazniva dejanja. V omenjene ugotovitve sicer še ni vključeno ravnanje policistov med shodom 5. oktobra 2021, ko so policisti s solzivcem zadimili Ljubljano. To je namreč še vedno v fazi preiskave.