Slovenija / ARHIV ČLANKOV
06.13 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ali bi umetna inteligenca lahko nadomestila strokovnjake?

Kakšna je kazen za prehitro vožnjo, ali lahko perete avto v reki in kako postanete predsednik države? Če ste kdaj iskali odgovore na taka vprašanja, a ste se izgubili na preštevilnih spletnih straneh, vam bo odslej lahko pomagala umetna inteligenca, ki brska po zakonih, obrazcih in formularjih. Slovenski razvijalci so razvili program 'Pravko', ki informacije črpa s spletnih strani državne uprave in uporabniku pri odgovoru izpiše tudi spletne povezave, na katerih si lahko podrobneje prebere zakone in obrazce, ki ga zanimajo.
06.06 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Že vsak deseti učenec ima odločbo, tudi zaradi čustveno-vedenjskih motenj

Število otrok s posebnimi potrebami se že nekaj let povečuje, takšnih je v populaciji učencev že 10 odstotkov, največ zaradi govorno-jezikovnih motenj in dolgotrajnih bolezni. Zaskrbljujoče pa je, da se v zadnjem času povečuje tudi število odločb zaradi čustveno-vedenjskih motenj. Tesnobnost in impulzivnost, anksioznost, depresija so med drugim tudi posledica šolanja na daljavo, ugotavljajo strokovnjaki. Pa je res kriva le pandemija ali morda tudi slog življenja in spremenjene družbene vrednote? Je prav, da zaradi otroka, ki ima izbruhe jeze, trpi ves razred? Je imeti odločbo danes bonus?
00.15 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Obrnimo otroški svet na bolje

Eurospin v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije zbira sredstva za nakup šolskih potrebščin otrokom iz socialno ogroženih družin.
00.15 18. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

So tudi na vaših rokah vidni znaki staranja?

Pri pomlajevalnih tretmajih in negah kože najprej poskrbimo za obraz, vrat in dekolte. Nikakor pa ne smemo pozabiti na dlani, ki so pravi pokazatelj let.
22.42 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

DZ opredelil naloge zdravnikov v času stavke

DZ je z 49 glasovi za in 26 proti sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi, ki jo je obravnaval po nujnem postopku. Novela določa naloge, ki jih mora zdravnik izvajati v času stavke. V koaliciji so ji napovedali podporo, v opoziciji pa so navedli, da je ne bodo podprli, ker da si je vlada "stavko zakuhala sama".
21.57 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Bo znamenita stolpnica po NLB gostila razkošen hotel?

Bo Ljubljana dobila še en velik hotel? NLB načrtuje selitev iz stolpnice na Trgu revolucije, za njen nakup pa naj bi se po nekaterih informacijah zanimala ameriška hotelska veriga Marriott. NLB načrtov s stavbo ne razkriva, so pa zato glasni nasprotniki morebitnemu hotelu v stavbi, ki je simbol Ljubljane in ena najprepoznavnejših stavb slovenskega modernizma.
21.44 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Volivci se bomo izrekali na treh referendumih, a ni še znano, kdaj

DZ je sprejel predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov. Volivci se bodo na referendumih izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Datum referendumskega odločanja še ni znan.
21.41 17. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

'Brnik želimo pozicionirati kot letališče prve izbire v regiji'

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so pripravili slovesnost ob 60-letnici letališča. Ozrli so se na pretekle mejnike in dosežke, na številne izzive ter na stalna vlaganja v razvoj letališke infrastrukture in rast prometa. Nova obsežna vlaganja Fraport Slovenija napoveduje tudi v prihodnjem desetletju, že v kratkem v novo vozno stezo. Pirc Musarjeva je pozdravila prizadevanja Fraporta Slovenija, da bi ljubljansko letališče do leta 2045 postalo brezogljično. Po njenem mnenju bi bilo treba do letališča vzpostaviti tudi hitro železniško povezavo.
20.12 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Če bi bilo s projektom C0 kaj narobe, evropskega denarja ne bi dobili'

Novi dve pričanji v seriji zaslišanj pred komisijo, ki preiskuje domnevno sporno gradnjo kanala kanalizacije C0. Po tem ko so na vprašanja poslancev že odgovarjali nekateri nekdanji ministri, je zdaj prednje stopila še edina okoljska ministrica v zgodovini države, Irena Majcen, ki je resor vodila v času pridobivanja evropskih sredstev za izvedbo projekta. Če bi bilo z njim vse tako narobe, evropskega denarja ne bi dobili, meni Majcnova, ki ob tem zagotavlja, da se sama v operativne postopke ni vpletala. Poslanci so sicer zaslišali tudi uradnico iz Agencije za okolje.
19.54 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Športne igre za bolne in gibalno ovirane otroke: 'Šport je namenjen vsem'

"Šport je namenjen vsem. S strokovnjaki se ga lahko prilagoditi vsakemu in mu s tem pomagati pri vzdržljivosti in motivaciji. Vse to pa pripomore pri ozdravitvi," je ob otvoritvi jubilejnih bolnišničnih olimpijskih iger poudarila predsednica države Nataša Pirc Musar. Gre za športne igre, v katerih sodelujejo bolni ali gibalno ovirani otroci in mladostniki.
19.46 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Fronta prinesla občutno ohladitev, na Kredarici 40 cm novega snega

Vremensko dogajanje ob fronti, ki je k nam prinesla občutno ohladitev, sneženje in močan veter, se je ponoči umirilo. Največ padavin je padlo na Gorenjskem, na Kredarici je 40 centimetrov novega snega. Gasilci in druge službe so odstranili 51 podrtih dreves in črpali vodo iz objektov. Zabeležen je bil rekordni padec temperature pri nas.
19.43 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pester dan v DZ: prekinitev, obstrukcija, nesklepčnost in hude obtožbe

Izredno sejo DZ so zaznamovali postopkovni zapleti in prekinitve. Opozicija je najprej želela umik predloga za posvetovalni referendum o uporabi konoplje v medicinske namene z dnevnega reda, zatem pa, da se umakne še predlog za posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Seja je bila zato večkrat prekinjena, tudi zaradi nesklepčnosti. V SDS so kritični do ravnanj koalicije in predsednice DZ, ki da opoziciji omejujeta vzvode, ki jih ima na voljo. Jelka Godec je ocenila, da je v DZ umrla pravna država, Janša pa, da se v DZ posnemajo prakse ljubljanskega mestnega sveta.
19.39 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Bo treba na zdravstvene storitve po novem čakati še dlje?

V začetku maja naj bi v veljavo stopil nov pravilnik, ki med drugim prinaša spremembe pri napotnicah. Če je ministrstvo nedavno sprva napovedovalo ukinitev stopnje zelo hitro, pa so se zdaj odločili, da bodo pacienti z napotnico zelo hitro namesto v dveh tednih obravnavani v enem mesecu. Zdravniki pa so na nogah zaradi novega predloga zakona o digitalizaciji zdravstva, ki ga je ministrstvo poslalo v enomesečno javno razpravo. Če zdravniki ne bi vnašali podatkov pacientov v tako imenovani e-karton, bi namreč lahko bili tudi začasno ob licenco.
19.15 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vpliv pandemije izginja, telesna pripravljenosti otrok se izboljšuje

Telesna pripravljenost in prekomerna prehranjenost otrok sta se po podatkih za leto 2022 začeli počasi vračati k vrednostim pred pandemijo covida-19, kažejo posodobljeni podatki NIJZ o zdravju prebivalcev v občinah. Na splošno je bilo v letu 2022 kazalnikov izboljšanja več kot tistih, ki so se poslabšali. Še naprej narašča bolniška odsotnost.
18.26 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Odbor pisateljev za mir za končanje vojne v Gazi

V sklopu 56. mednarodnega srečanja pisateljev je na Bledu potekal tudi odbor generalne skupščine pisateljev za mir. Kot je povedala predsednica Slovenskega centra PEN, so največ razpravljali o vojnah v Ukrajini in Gazi. Glede slednje nameravajo v kratkem pozvati h končanju, hkrati pa pripravljajo resolucijo za jesenski kongres v Oxfordu.
18.26 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Že leto in pol živi v bolniški sobi: po 52 letih v Sloveniji nima kam

V Slovenijo je prišel pred 52 leti, pri nas delal, zdaj pa – ne obstaja. To je zgodba 79-letnega Dušana Grahovca, ki že leto in pol živi – ne boste verjeli – kar v mariborskem kliničnem centru, ker nima kam. Zaradi suma na tuberkolozo so ga oktobra predlani sprejeli na pljučnem oddelku, tja je prišel iz zavetišča za brezdomce, a ker je zdaj nepokreten, ga v zavetišče ne morejo vrniti. In ker je brez dokumentov, med izbrisanimi, ne more niti v dom za starejše. Njegov primer pozna skoraj ves politični vrh, rešitve pa očitno nobene. In kar je najhuje: njegova zgodba še zdaleč ni edina.
18.24 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Na videz nedolžna modrica pri dveh letih mu je spremenila življenje

Uroš Brezavšček je vse do 12. leta večino časa preživel v bolnišnici in sanjaril, da bo, ko odraste, pilot. Skozi odraščanje pa mu je postajalo jasno, da te želje ne bo mogel uresničiti. 35-letnik ima namreč najtežjo obliko hemofilije – redke genetske motnje, pri kateri se kri ne strjuje pravilno, kar povzroča notranje krvavitve sklepov. Ozdravitve ni, a s sodobnejšo terapijo lahko tudi hemofiliki živijo lepo in polno življenje.
17.27 17. 04. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Uvedba kavcijskega sistema: kdo je za in kdo proti

Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije ne podpira uvedbe kavcijskega sistema za enkratno uporabno embalažo pijač. Kot so zapisali, imamo v Sloveniji dobro razvit komunalni sistem zbiranja komunalnih odpadkov, uvedba novega pa bi med drugim vodila v dvig cen proizvodov. Sistem z vzporedno logistiko bi povečal tudi ogljični odtis, so prepričani.
16.21 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Lahko šola prepove uporabo šolskega igrišča?

Zaklenjena veriga na vhodu na prenovljeno šolsko igrišče prebivalcem ljubljanskega Savskega naselja pošilja jasno sporočilo: vstop prepovedan. Ravnateljica osnovne šole se je odločila, da v popoldanskem času in med vikendi novo šolsko igrišče zapre. Kot pojasnjuje, je šolsko igrišče namenjeno izključno učencem šole in otrokom vrtca, ki ima prostore v šoli. Na MOL pravijo, da odločitev ravnateljice podpirajo in da se šole za takšno potezo lahko odločijo. V Ljubljani šolska igrišča zaklepa kar devet šol, vse kot razlog navajajo vandalizem.
13.58 17. 04. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vlada prižgala zeleno luč pogajanjem za polnopravno članstvo v ESI

Vlada je prižgala zeleno luč pogajanjem za polnopravno članstvo Slovenije v Evropski vesoljski agenciji (ESA). Polnopravno članstvo bo Sloveniji prineslo številne prednosti, med drugim možnosti za sodelovanje v programih, v katerih slovenski vesoljski sektor doslej ni mogel sodelovati, so sporočili z vlade.