Blog Braneta Kastelica / ARHIV ČLANKOV
11.11 25. 02. 2016
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Brexit: obračun Davida in (ne ravno goljatskega) Borisa

Zdaj gre pa že čisto zares: 23. junija utegne najuspešnejo celinsko povezavo v zgodovini po dolgoletnem širjenju EU in njenih predhodnic zapustiti prva članica. Niti malo ne preseneča, da gre za Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.
17.27 09. 05. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Britanska demokracija po volitvah: vladavina (slabe četrtine) ljudstva!

Dolga bo, zelo dolga … Konservativci (oziroma stranka bogatih) bodo lahko v naslednjih petih letih delali, kar se jim zahoče. In to nikakor ne more biti dobro. Med drugim zato, ker so napovedali še za 12 milijard funtov kleščenja sociale. Le kako pa se bo godilo bogatim in super bogatim?
11.30 07. 05. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Volitve: dve Britaniji in neznosnost obljub, strahov in laži

Za 650 sedežev v poslanski zbornici britanskega parlamenta se poteguje 3971 kandidatov iz 462 strank. 73,9 odstotkov poslanskih kandidatov je moškega spola. Kandidatk je torej veliko manj in veliko premalo: vsega 26,1 odstotek.
19.24 27. 04. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

V pričakovanju kraljevskih popadkov: 97 odstotkov Otočanov si želi princeske

V Britaniji odštevajo samo še dni do parlamentarnih volitev (7. maj), ki so za prihodnjo usmeritev razvoja britanske družbe najpomembnejše po letu 1979, ko sta zavladala Thatcherjeva in tačerizem, pa imam vseeno občutek, da večino Otočanov bolj kot dve zelo različni opciji bližnje prihodnosti, zanimata spol in ime novega kraljevskega deteta, drugega otroka Williama in Kate, ki se mu očitno ne mudi na svet, saj menda zamuja že tri do štiri dni.
13.47 15. 04. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Ko so delo in pogodbe ničvredni: delavčeva vrnitev v preteklost

Že nekaj mesecev, posebno pa zadnje tedne, nam vodilni in drugi politiki na Otoku tako zelo lezejo v rit, da bolijo … ušesa. Nenadoma imajo polna usta ne samo nešteto obljub, ampak tudi milijard funtov za to in ono.
20.36 14. 03. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Je Clarkson primer(ek) genija ali idiota?

V Veliki Britaniji suspendirajo najbolje plačanega BBC-jevega televizijskega voditelja Jeremyja Clarksona, ker je menda udaril (ni še znano kako, kam, kako močno…) člana ekipe avtomobilistične oddaje Top Gear, pa vsa Britanija in ves svet govorita o tem. Ob vsem drugem, kar se dogaja. Presenečeni?
07.59 25. 02. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Sramota za britansko politiko

Dobra dva meseca pred parlamentarnimi volitvami, na katerih bodo Britanci v 650 volilnih okrožjih izvolili natančno toliko "častnih članov" (tak je njihov uradni naziv) poslanske zbornice, je na Otoku izbruhil škandal.
14.39 14. 02. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Petdeset odtenkov sivega… dolgočasja in korporacijski sadizem

Sinoči sem si v našem lokalnem kinu v Wimbledonu ogledal film Petdeset odtentkov sivega (beri: Petdeset odtentkov dolgočasja). Mislim, kakšna limonada (s kocko ledu na bradavičkah, v popku in nižje)! Siva neerotična limonada, ob kateri te mine ne pa prime veselje do seksa in erotike.
15.52 07. 02. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Stvari, ki jih ne razumem: bankirske plače, bankirski bonusi, bankirska (ne)morala …

V Britaniji je največ bankirjev – milijonarjev. Tričetrt bankirjev v EU s plačami milijon ali več evrov živi v Britaniji. V februarju dodatno bogatijo, saj je to mesec letnih nagrad. Bonusna sezona. Najbolj razvpita banka Goldman Sachs jih je razdelila že konec decembra. Ne brez razloga.
17.33 31. 01. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Socializem za bogate in korporacije, kapitalizem za vse preostale

V tednu, ki se izteka sem za 24UR med drugim na kratko poročal o zelo nevsakdanjem Britancu, ki nehote igra zelo pomembno vlogo pri radikalnem spreminjanju Britanije v državo z dvojno družbeno-politično ureditvijo in vse bolj "privatizirano" vlado: na eni strani imamo socializem za najbogatejše, bogate in korporacije, na drugi pa vse bolj okrutni kapitalizem za vse preostale. Zveni neverjetno, vendar je vse bolj res.
16.15 24. 01. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Neenakopravnost: ekstremna, zakoreninjena in nevarna kapitalizmu

Študija britanske dobrodelne organizacije Oxfam je pokazala, da bo premoženje samo enega odstotka Zemljanov leta 2016 enako premoženju preostalih 99 odstotkov. Svoje zamisli o premagovanju vse večjega prepada med superbogatimi in vsemi drugimi je Oxfam predstavil v Davosu, kjer so se spet bratili milijarderji in vodilni korporacijski jezdeci in politiki.
08.34 17. 01. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Pohotni kralji, ki so spreminjali tok zgodovine

Seks, nezvestoba, ljubice, nezakonski otroci, ločitve in… vse, kar sodi v to eksplozivno zmes so dali močan pečat zgodovini britanskega in pred tem angleškega dvora. Veliko krat so imeli orjaške politične posledice, in spreminjali tok zgodovine.
16.27 10. 01. 2015
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Po izpovedi ženske, ki je pri 15-ih postala spolna sužnja: Da jo pozna, ne more zanikati

Krepostna kraljica mora biti zelo jezna, ker se je leto, v katerem naj bi praznovala rekord, začelo s potencialno zelo velikim škandalom, ki lahko zelo škoduje kraljevski družini in monarhiji. Ne prvič ji dela preglavice srednji sin Andrew.
16.27 31. 12. 2014
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Leto razlik: milijon revežev, bankirjem 100.000 evrov nagrade in gospa s hladilnikom v velikosti mrtvašnice

Občutek imam, da sem v letu 2014 veliko večkrat kot vsa prejšnja "otoška" leta prej pomislil: "Pa to ne more biti res …" Pa je bilo.
12.25 20. 12. 2014
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Imajo kaj praznovati: zaslužki direktorjev poskočili za 50 odstotkov, zaposlenih za 1,4 odstotka

Še malo pa bo mimo še eno za večino Britancev bolj k ... rizno leto, čeprav nas vladajoči politiki že vse leto prepričujejo, da je najhujša recesija po dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ki se je izvalila iz velike umazane finančne krize leta 2008, samo še grd spomin.
07.00 13. 12. 2014
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Novo v Bogatihstanu: novi lastnik Novega Scotland Yarda

Londončanom je na videz že tako malo mar, ko gre v tuje roke vedno znova kaj znamenito britanskega in ikonskega, da ponavadi samo skomignejo z rameni, češ, to je izven moje moči, denar je sveta vladar, kar se mimogrede v Londonu tako zelo vidi kot v malo kakšnem drugem mestu. Tu in tam vseeno še vedno, kot trenutno, debelo pogledajo, češ, pa to ne more biti res. Pa je …
06.59 06. 12. 2014
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

London vse bolj postaja globalni geto (bogatih in superbogatih)

Med odštevanjem nakupovalnih dni do največjega trgovinskega praznika leta (božiča), gre počasi h koncu še eno leto, v katerem so v Londonu, ki že vrsto let preživlja veliko vsiljeno stanovanjsko krizo (pomanjkanje stanovanja za povprečno globok žep), največ denarja za nakupe nepremičnin porabili bogati in superbogati tujci. Največ Rusi.
14.58 28. 11. 2014
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Blog Braneta Kastelica: Strupeni: piščanci, direktorske plače, bančna kultura

Priznam, da sem vse premalo vedel o CAMPYLOBACTER, ki je konec tega tedna na Otoku sprožila vik in krik. Prepričan sem, da je tudi velika večina Sootočanov, od 90 do 99 odstotkov ali premalo vedela ali celo, da ni ničesar vedela o njej. Pa bi, kot jaz, morala vedeti veliko več. Sebi v korist.
12.48 20. 11. 2014
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Laži, preklemanske laži in … statistika

Fraza, ki nam jo je v gimnaziji najbolj vbijal v glavo v prejšnjem blogu omenjeni legendarni profesor latinščine Silvo Kopriva, je bila – seveda! - repetitio est mater studiorum. Ponavljanje je mati učenosti.
10.43 13. 11. 2014
Blog Braneta Kastelica Zadovoljna

Kapitalizem: slab, slabši, najslabši (finančni)

Ste morda opazili nekaj razmeroma novega? To, da zadnje čase celo nekaterim vročičnim zagovornikom kapitalizma brez meja, tudi v Britaniji, zmanjkuje argumentov za opravičevanje nenehnega bogatenja bogatih. Nekaj jih skrbi, a kaj?