Volitve / ARHIV ČLANKOV
12.54 13. 02. 2023
Dejstva Zadovoljna

7,6 milijona na leto skozi okno: je država znižala nepotrebne stroške za uporabo nepremičnin?

Pet let je minilo od izračunov Računskega sodišča: da država na leto po nepotrebnem plačuje 7.621.271 evrov za prostore, ki jih po lastnih določilih ne potrebuje. Prostorov je preveč, so pri pregledu gospodarjenja za leto 2014 in prvih devet mesecev leta 2015 ugotovili revizorji – so preveliki in/ali ostajajo prazni. Kaj so na ministrstvu za javno upravo, ki je s sklepom vlade iz leta 2015 postalo upravljalec večine državnih nepremičnin, do danes naredili za zmanjšanje nepotrebnih stroškov?
08.44 01. 12. 2022
Lokalne volitve 2022 Zadovoljna

'Že od leta 2008 so volitve tudi glasovanje za ali proti Janševemu taboru'

V supervolilnem letu javnost in politiki z zanimanjem spremljajo javnomnenjske raziskave. Te javno mnenje merijo, hkrati pa lahko vplivajo na odločanje volivcev, priznavajo analitiki javnega mnenja, ki hkrati ugotavljajo, da se vse več volivcev na volitvah odloča taktično, izziv za tovrstne raziskave pa je vse večja polarizacija.
15.36 12. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

Med nadomestnimi poslanci tudi Jonas Žnidaršič

Po tem, ko so bodoče koalicijske partnerice razkrile, koga vidijo na mestu ministrov, je postalo jasno tudi, kdo bodo nadomestni poslanci. Med njimi je najbolj znan igralec in TV-voditelj Jonas Žnidaršič, ki bo v poslanske klopi sedel namesto Tanje Fajon. Preverili smo, komu se še obeta mesto med izbranci ljudstva.
19.05 10. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

Nova ministrska ekipa: katera imena so znana in katera skrivajo do konca?

Za zaprtimi vrati nastaja nova ministrska ekipa, stranke bodoče koalicije bodo svoje kandidate uradno predstavile v sredo. Zadnja usklajevanja še potekajo, vsebinska področja nove koalicijske pogodbe naj bi bila skorajda končana. O napredku pogajanj uradno nihče ne želi govoriti, na dan pa prihajajo nove možne kombinacije.
06.03 10. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

Napačni izračuni poslanskih mandatov: kako se je napaka sploh lahko zgodila?

Bi morala predsednik in direktor državne volilne komisije zaradi napačnih izračunov poslanskih mandatov odstopiti, kot zahteva predsednik vlade Janez Janša? Bi morali imeti volivci večji vpliv na to, kdo od kandidatov bo prišel v parlament? "Odkrivanje in odpravljanje napak v računalniških programih je eden težjih problemov v računalništvu," opozarja profesor Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko. Doktor Ciril Ribičič pa predlaga uvedbo kombiniranega volilnega sistema, s katerim bi se ukinili okraji.
23.01 09. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

Golob: Naš naslednji cilj je zmaga na lokalnih volitvah

Predsednik stranke Gibanje Svoboda in najverjetnejši mandatar Robert Golob je v posebni oddaji Marcela Štefančiča kot enega od poglavitnih ukrepov, ko bodo prevzeli vlado, napovedal ponovno regulacijo cen energentov, predlagali bodo tudi abolicije za tiste, ki so bili zadnji dve leti kaznovani zaradi udeležbe na protestih. Naslednji val covida-19 bomo Slovenci po njegovih besedah preživeli po švedskem modelu, brez policijske ure. Glede kadrovanja pa: "Ljudi bomo izbirali po njihovi stroki in ne po strankarskih izkaznicah!"
11.21 08. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

Predsednik DVK Golob: Volitve poštene in zakonite

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob je povedal, da so bile volitve poštene in zakonite, vodstvo pa da zaradi zapleta pri izračunu poslanskih mandatov ne razmišlja o odstopu. Kot je dejal, DVK ni zakrivila zapleta pri izračunu poslanskih mandatov, ampak ga je rešila.
22.27 05. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

V SD nezadovoljni z rezultatom volitev, a zadovoljni z zamenjavo Janševe vlade

Predsedstvo SD je razpravljalo o pogajanjih za vstop v vladno koalicijo in ministrskih kandidatih. Hkrati so spregovorili tudi o razočaranju, ki ga je v stranko prinesel volilni rezultat, in odgovornosti vodstva zanj. Pričakovati gre tudi razčiščevanje nekaterih očitkov in poskus strnitve vrst pred vstopom v vlado. Kot je dejala predsednica stranke SD Tanja Fajon, ji je predsedstvo stranke soglasno podelilo mandat za nadaljevanje koalicijskih pogajanj. Ob tem je dodala, da nad rezultatom volitev sicer ne morejo biti zadovoljni, saj so prejeli nižjo podporo, kot so jo pričakovali, a da so zadovoljni, saj so uspeli zamenjati vlado Janeza Janše.
13.20 04. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

Tudi glasovi iz tujine niso spremenili razmerij med strankami

Po preštetih glasovnicah, ki so prispele iz tujine oziroma so bile oddane na diplomatsko konzularnih predstavništvih Slovenije, so znani še podatki o glasovanju v tujini. Skupno je po podatkih Državne volilne komisije na letošnjih volitvah iz tujine glasovalo 14.593 volilnih upravičencev, kar je več kot leta 2018. Končne številke kažejo, da je bila volilna udeležba 70,92-odstotna, največ glasov pa je prejela stranka Gibanje Svoboda.
06.30 03. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

Volilnim izidom bodo prišteli glasove iz tujine

Volilne komisije štejejo glasovnice, ki so do 12. ure prispele po pošti iz tujine, nato pa bo znan končni izid državnozborskih volitev. Koliko glasovnic se bo vrnilo v Slovenijo, še ni jasno, saj so se pojavljale težave pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino.
19.57 02. 05. 2022
Volitve Zadovoljna

Kaj bodo po izteku mandata počeli zdajšnji ministri?

Vlada premierja Janeza Janše bo po ustanovni seji državnega zbora opravljala samo še tekoče posle. To bo počela, vse dokler ne bo v državnem zboru z večino poslancev izvoljen nov predsednik vlade in na položaj imenovani novi ministri. Kaj pa bodo po izteku mandata počeli zdajšnji ministri? Nekateri bodo ministrske položaje zamenjali za poslanske stolčke, vendar pet ministrov na volitvah za to ni zbralo dovolj glasov, šest pa jih na njih sploh ni kandidiralo.
19.29 30. 04. 2022
Volitve Zadovoljna

Rekordi zadnjih volitev

Največ glasov za zmagovalca, še nikoli toliko glasov v skupnem seštevku za stranke, ki jim ni uspelo priti v parlament, kaže analiza letošnjih volitev. Je na koncu res odločil spopad med mesti in podeželjem oziroma med vzhodom in zahodom države, kot so napovedovali nekateri politiki?
21.37 29. 04. 2022
Volitve Zadovoljna

Mesec ostaja na čelu Levice, vodstvu stranke mandat za pogajanja z Golobom

Po ponujenem odstopu koordinatorja Levice Luke Mesca in izvršnega odbora je svet stranke opravil razpravo, sledilo je glasovanje članov sveta na daljavo. Izvršni odbor je dobil zaupnico sveta stranke, prav tako pa tudi mandat, da vodi Levico v pogajanja o vstopu v vlado.
20.02 29. 04. 2022
Volitve Zadovoljna

Mandate končujejo številni veleposlaniki, osem novih imen že potrjenih

Z odhodom vlade Janeza Janše štiriletni mandat končujejo tudi številni veleposlaniki. Med kandidati za bodoče vodje predstavništev Republike Slovenije v tujini, ki jih je Državni zbor že potrdil, so tudi imena, ki so zbudila pozornost opozicije in neuradno tudi Roberta Goloba, ker naj bi bila tesno povezana z odhajajočo vlado, nekaterim pa opozicija očita tudi neizkušenost in nestrokovnost. Iz kabineta predsednika republike pa sporočajo, da Pahor v seznam imen ne bo posegal. 
19.30 29. 04. 2022
Volitve Zadovoljna

Klakočar Zupančičeva predsednica DZ, pravosodno ministrstvo v roke SD?

Koalicijska pogajanja o sestavi vlade Roberta Goloba so v polnem teku, ministrske in druge funkcije pa bi lahko bile bolj ali manj razdeljene že v torek. Kot kaže, bo državni zbor prvič v zgodovini Slovenije vodila ženska, in sicer podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič. Ta je bila sicer sprva kandidatka za pravosodno ministrico, zdaj pa naj bi ministrstvo za pravosodje pripadlo Socialnim demokratom. Notranje ministrstvo bi lahko pripadlo Tatjani Bobnar, zunanje ministrstvo pa Tanji Fajon.
13.54 29. 04. 2022
Slovenija Zadovoljna

Po glasovih iz predstavništev v tujini volilna udeležba presegla 70 odstotkov

Na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini so slovenski volivci oddali 4680 glasov, od tega jih je bilo 68 neveljavnih. Po zadnjih podatkih DVK po preštetih 99,98 odstotka glasovnic volilna udeležba znaša 70,33 odstotka. Izide glasovanja na preostalih devetih veleposlaništvih, kjer so prejeli manj kot 50 glasov volivk in volivcev, bo zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja oziroma anonimnosti volivcev ugotavljala Državna volilna komisija.
19.31 28. 04. 2022
Volitve Zadovoljna

Golob pospešeno sestavlja vladno ekipo

Na političnem prizorišču se pred torkovim uradnim začetkom koalicijskih pogajanj nadaljujejo neformalni pogovori z ministrskimi kandidati. Kako izdelan je že seznam ministrskih kandidatov? Medtem vsi pozorno spremljajo tudi dogajanje v stranki Levica, kjer naj bi do konca tega tedna odločili o usodi vodstva in koordinatorja Luke Mesca. Se lahko v tej stranki zgodi presenečenje?
12.05 28. 04. 2022
Slovenija Zadovoljna

Evropski poslanec bo namesto Fajonove postal Matjaž Nemec

Iz stranke SD so sporočili, da je Matjaž Nemec potrdil, da bo po prenehanju mandata Tanji Fajon v Evropskem parlamentu zasedel mesto poslanca. Nemec je na evropskih volitvah leta 2019 na listi SD dobil največje zaupanje volivk in volivcev za Fajonovo in Milanom Brglezom. Fajonovi mandat evropske poslanke preneha ob potrditvi nove sestave državnega zbora. Funkciji evropske in slovenske poslanke sta namreč nezdružljivi, zato bo predsednica SD Tanja Fajon prekinila mandat v Evropskem parlamentu.
07.06 27. 04. 2022
Volitve Zadovoljna

Peterle: Če bo Golobu uspelo sestaviti vlado prej kot meni, mu bom čestital

Bi lahko zmagovalec volitev Robert Golob vlado sestavil celo v rekordno kratkem času? Kot je dejal, želi prehiteti magičnih 34 dni, kolikor je za sestavo vlade potreboval Lojze Peterle. Ta je skupaj z nekdanjim evropskim poslancem Ivom Vajglom v oddaji 24UR ZVEČER spregovoril o tem, ali je Golobova želja uresničljiva.
19.54 26. 04. 2022
Volitve Zadovoljna

Kdo bo po koncu mandata pisal knjige in kdo računa na ponujeno roko Roberta Goloba?

Koga v prihodnjih štirih letih ne bomo več videli v parlamentu? Ker se njihove stranke vanj niso prebile ali pa na volitvah niso zbrali dovolj glasov, se bo od poslanskega sedeža morala posloviti več kot polovica trenutnih poslank in poslancev. Kdo bo po koncu poslanskega mandata pisal knjige, kdo se bo posvetil kmetijstvu in kdo računa na ponujeno roko Roberta Goloba?