Vozimo pametno! / ARHIV ČLANKOV
11.18 12. 11. 2017
Slovenija Zadovoljna

Kako voziti po snegu in poledeneli cesti?

Vremenoslovci napovedujejo, da nas bo v noči na ponedeljek dosegla hladna fronta, ki bo del Slovenije tudi pobelila. V snegu in poledici so razmere na cesti spremenjene, čemur je treba prilagoditi tudi način vožnje. Kot poudarjajo inštruktorji Avto-moto zveze Slovenije, je prvo pravilo zmanjšati hitrost.
14.53 10. 11. 2017
Slovenija Zadovoljna

Zima in sneg sta pred vrati: kakšne kazni vas lahko doletijo, če niste pripravljeni za na pot?

V zimskem času se morajo vozniki na pot ustrezno pripraviti. Še posebej v primeru napovedanega sneženja naj vozniki upoštevajo, da bo potovanje trajalo dlje časa, zato naj se na pot odpravijo prej kot običajno. Ne pozabite: policisti vas lahko oglobijo tudi, če ne očistite snega z avtomobilov. Za prevoznost cest pa bo Dars skrbel z 270 vozili in 450 delavci. Pripravljene so tudi zaloge soli.
10.46 10. 11. 2017
Vozimo pametno! Zadovoljna

Življenje bi moralo biti vredno več kot le nekaj evrov!

Se vam je že zgodilo, da ste šli z avtom s prijatelji v lokal, nagnili kakšen kozarček alkohola, nato pa sedli za volan in se odpeljali domov, ker se vam ni ljubilo 'komplicirati' s prevozom in vam je bilo škoda denarja za taksi, ker ste se počutili povsem sposobni voziti? Ta napaka vas lahko stane življenja – vašega ali življenja koga drugega!
10.08 22. 09. 2017
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Z blokado signala nad uporabo telefonov med vožnjo?

Bodo proizvajalci mobilnih telefonov blokirali njihovo delovanje med vožnjo? Kljub številnim opozorilom in preventivnim akcijam ljudje med vožnjo še vedno uporabljajo mobilne telefone. Toda če med vožnjo telefonirate, to pomeni, da na cesto gledate le s kotičkom očesa, vaš reakcijski čas pa se podaljša za vsaj dvakrat.
16.57 10. 08. 2017
Slovenija Zadovoljna

Tudi poostren nadzor ni ustavil objestnih voznikov, motorist v naselju divjal s 112 km/h

Celjski policisti so v poostrenem nadzoru, v katerem je sodelovalo več policijskih patrulj in tudi helikopter, na glavni cesti Celje-Laško-Vrhovo zaznali 55 prekrškov. Izdali so 54 plačilnih nalogov, proti motoristu, ki je v naselju vozil s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro, pa bodo podali obdolžilni predlog. 
10.16 29. 06. 2017
Vozimo pametno! Zadovoljna

90, 100, 110, čez nekaj trenutkov pa …

Pred nami so lepi sončni dnevi, ki jih ljudje radi izkoristimo za dopustovanja in izlete. A pozor, dobra vidljivost in suha cestišča naj vas nikar ne premamita, da bi močneje stopili na plin. Hitrost je namreč še vedno kriva za tretjino vseh smrtnih žrtev na naših cestah in zagotovo si ne želite vse življenje očitati, zakaj tistega sončnega dne niste vozili nekoliko počasneje …
11.21 07. 06. 2017
Vozimo pametno! Zadovoljna

Za toliko prometnih nesreč je bil lani kriv alkohol

V ponedeljek, 5. junija, se je pričela nacionalna preventivna akcija alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, katere slogan se glasi 'Premisli! Alkohol ubija!'. Prav alkohol je namreč še vedno eden najpogostejših dejavnikov hujših prometnih nesreč, prepogosto žal tudi s tragičnim koncem. Poglejmo podrobneje!
15.57 19. 05. 2017
Vozimo pametno! Zadovoljna

»Motoristi, ne prehitevajte življenja!«

Najbolj neučakani motoristi so se s svojimi dvokolesniki že podali na prve spomladanske vožnje. Številni med njimi so motor pred tem samo pripeljali iz garaže, ga očistili in morda preverili tlak v pnevmatikah in delovanje zavor. Kar pa ni dovolj! Zato številni strokovnjaki z akcijami ob začetku letošnje motoristične sezone opozarjajajo na pomen dobre priprave motorja kot tudi voznika, na strpno in preudarno vožnjo, ter na dodatno previdnost na cesti.
19.53 27. 03. 2017
Slovenija Zadovoljna

Motoristi naj ne podcenjujejo voznih razmer, saj so ceste še polne peska, asfalt pa hladen

Začenja se nacionalna akcija za večjo varnost motoristov, ki poteka pod vodstvom Agencije za varnost prometa v sodelovanju s policijo. Direkcija za infrastrukturo čisti in sanira ceste, ki so še polne peska in udarnih jam. A razmere so še daleč od idealnih, saj je asfalt še hladen in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik.
18.24 27. 12. 2016
Slovenija Zadovoljna

Nameravate na zabavi piti alkohol? Avtomobilske ključe pustite doma in izkoristite brezplačen prevoz s taksijem

December prinaša veliko veselja, na žalost pa zaradi večjih količin alkohola tudi veliko neodgovornost voznikov. Da se ne bi zabave končale tragično, lahko poskrbite tudi tako, da izkoristite možnost brezplačnega prevoza s taksijem.
09.01 06. 12. 2016
Vozimo pametno! Zadovoljna

Naj bo december vesel in trezen

Službene zabave, druženje s prijatelji, obiski prazničnih sejmov … vse to je december in vse to še vedno prepogosto spremljajo prevelike količine alkohola. Nato pa … "Saj imam le nekaj kilometrov do doma." "Kje pa naj pustim avto?" "Saj nisem pijan." In človek sede za volan. Kdo tudi zadnjič.
08.57 14. 11. 2016
Vozimo pametno! Zadovoljna

Starejši udeleženci najbolj ogrožena in problematična skupina

Jesensko-zimski meseci so statistično gledano najbolj črni meseci za pešce. Najbolj ogrožena skupina so sicer starejši, ki največkrat ne uporabljajo odsevnih teles in svetlejših oblačil. Na AVP zato opozarjajo na previdnost in pravilno ravnanje v cestnem prometu.
10.13 08. 11. 2016
Vozimo pametno! Zadovoljna

Alkohol še vedno eden izmed glavnih krivcev prometnih nesreč

Konec leta je čas različnih praznovanj, tako so zdaj pred vrati razna martinovanja, sledil pa jim bo veseli december. To je namreč čas, ko se količina popitega alkohola izrazito poveča, a ob tem ne smemo pozabiti tudi na varnost, predvsem v prometu. Zato ne pijte, če vozite in ne vozite, če pijete!
19.57 07. 11. 2016
Slovenija Zadovoljna

Policisti preverjajo voznike, inšpektorji pa, ali v lokalih spoštujejo prepoved prodaje alkohola

Pred martinovanjem se je začela preventivna akcija 0,0 šofer. Na naših cestah bodo tako poostreno nadzirali voznike, s tem pa želijo zmanjšati število opitih voznikov, hkrati pa nagraditi tiste, ki za volan sedejo trezni. Tokrat se je akciji pridružil tudi Zdravstveni inšpektorat, ki bo izvajal poostren inšpekcijski nadzor tudi v gostinskih lokalih in na javnih prireditvah.
08.54 07. 10. 2016
Vozimo pametno! Zadovoljna

Tudi kresnička lahko reši življenje

Pešci spadajo med bolj ranljive udeležence v prometu, kar se kaže tudi v črni statistiki. Letos je namreč na naših cestah umrlo že 17 pešcev, od tega osem v naselju, trije na prehodu za pešce in pet na avtocesti. Kar štirje od njih so imeli alkohol v krvi. Statistika tudi pravi, da so najbolj ogroženi pešci moški, starejši od 64 let.
20.16 06. 10. 2016
Slovenija Zadovoljna

Vozniki, bodite pozorni na pešce

S čedalje krajšimi dnevi, meglo in mrazom se slabšajo tudi razmere na cestah. Če so poleti najbolj ranljiva skupina v prometu motoristi, morajo biti vozniki jeseni in pozimi še posebej pozorni na pešce. Ti pa morajo poskrbeti, da bodo vidni.
07.06 30. 09. 2016
Vozimo pametno! Zadovoljna

Poslovimo se od avtomobila – raje kolesarimo in pešačimo, a to počnimo varno!

Evropski teden mobilnosti je najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti na svetu, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. Letošnja tema je bila pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost.
11.14 22. 09. 2016
Slovenija Zadovoljna

Če bo voznik pred vožnjo pil, ne bo mogel vžgati motorja

V občini Ivančna Gorica bodo vozila za prevoz šolarjev opremili s tako imenovanimi alkoholnimi ključavnicami. Gre za naprave, ki vozniku preprečijo, da bi vžgal motor, če v izdihanem zraku zaznajo prisotnost alkohola. To ne pomeni, da prevoznikom ne zaupamo, poudarjajo ob tem.
11.01 22. 09. 2016
Vozimo pametno! Zadovoljna

Šola vožnje: ne le cena, odloča naj kakovost

Začetek šolskega leta je čas, ko se največ mladih odloča za opravljanje vozniškega izpita, pri čemer je zelo pomembno, da izberejo kvalitetno šolo vožnje. Mladi pa se lahko odločijo tudi za vožnjo s spremljevalcem, saj si pri taki vožnji nabirajo izkušnje, ki v splošnem pomenijo manjšo verjetnost za vpletenost v prometno nesrečo.
11.52 21. 09. 2016
Tujina Zadovoljna

Slovenija prej kot v preteklih letih presegla žalostni mejnik

70 mrtvih, 370 ranjenih. To je dnevna prometna statistika na evropskih cestah. V Sloveniji smo letos prej kot v preteklih letih dosegli žalostno mejo sto žrtev prometnih nesreč. Ob teh podatkih se zdi dan brez žrtev na cestah težko uresničljiv cilj. Vseeno lahko vsi skupaj pripomoremo, da ga dosežemo.