Znanost in tehnologija / ARHIV ČLANKOV
10.31 16. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Slovenska astrofizika sodelovala pri odkritju najbolj masivne črne luknje doslej

Slovenska astrofizika Tomaž Zwitter in Andreja Gomboc sta bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najbolj masivno črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezde. Bližina njenega odkritja omogoča mnogo bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več 10-krat masivnejše od našega Sonca.
18.33 12. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Imate električno vozilo? Kitajci so našli rešitev za njegovo polnjenje

Imate električno vozilo? Potem veste, da za njegovo polnjenje potrebujete več časa, kot traja pitje kave. Torej morate v svoj zeleni življenjski standard vračunati še nekaj dodatnega časa ali organiziranosti. Kitajci, ki prav blestijo pri razvoju in ceni električnih vozil, imajo rešitev. Pravzaprav dve: baterijo vam v polnilnici zamenjajo za polno, za to pa potrebujejo le nekaj minut, in baterija ni več del vašega vozila, torej z njo nimate težav. A za zdaj je tako na Kitajskem, kaj pa pri nas? Kakšne rešitve za lastnike električnih in hibridnih vozil, ki jih je vedno več, imajo?
10.51 12. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Prvič izvedli novo zdravljenje neozdravljive oblike raka prostate

Klinika za nuklearno medicino UKC Ljubljana je uspešno izvedla prvo ciljano radionuklidno zdravljenje raka prostate pri nas. Terapijo sta prejela bolnika z razširjeno obliko raka prostate, ki je neozdravljiva. Inovacija omogoča boljše preživetje bolnikov brez napredovanja bolezni in je velik napredek v boju proti najpogostejšemu raku med moškimi.
13.08 11. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Meta preizkuša orodje za zaščito pred goloto

Ameriški tehnološki velikan Meta je sporočil, da razvija nova orodja, s katerimi bo mladoletne uporabnike družbenega omrežja Instagram zaščitil pred izsiljevanjem in zlorabo intimnih posnetkov. Gre za odziv na kritike, da so Metina družbena omrežja škodljiva za duševno zdravje mladih.
09.51 09. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Letošnji marec deseti zaporedni mesec z rekordnimi temperaturami

Tudi letošnji marec je bil na globalni ravni rekordno vroč, je potrdila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Kljub popuščanju El Nina se je tako nadaljeval zaskrbljujoč trend desetih zaporednih mesecev z rekordnimi temperaturami od začetka meritev.
10.12 06. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Lani zaradi izsekavanja izgubili za površino Švice tropskega pragozda

Lani je bilo predvsem zaradi izsekavanja izgubljenih 3,7 milijona hektarov tropskega pragozda. To je skoraj površina Švice, kaže poročilo organizacije World Resources Institute. Izguba je bila ob izboljšanju v Braziliji za devet odstotkov manjša kot v 2022, a ostaja visoka. Zaradi požarov v Kanadi je medtem narasla izguba gozda drugod po svetu.
18.07 04. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Bodo nekateri rezultati v Googlovem brskalniku postali plačljivi?

V javnost je prišlo novo poročilo, ki nakazuje na to, da bi Google lahko začel zaračunavati dostop do nekaterih rezultatov iskanja. Posebno premijo bi podjetje zaračunavalo za različico brskalnika, ki ga poganja umetna inteligenca. O različici Googlovega brskalnika brez oglasov pa v podjetju za zdaj ne razmišljajo.
09.11 02. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Umetno sonce najdlje doslej 'gorelo' nad 100 milijonov stopinj Celzija

V fuzijskem reaktorju v Južni Koreji je znanstvenikom uspel pomemben preboj. V tokamaku KSTAR, enem izmed 'umetnih sonc' na Zemlji, jim je med decembrom 2023 in februarjem 2024 48 sekund uspelo vzdrževati plazmo pri temperaturah 100 milijonov stopinj Celzija. S tem so presegli prejšnji rekord 30 sekund, ki je bil postavljen leta 2021.
22.20 01. 04. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Kitajsko podjetje kupilo slovaški prototip letečega avtomobila

Kitajsko podjetje je kupilo prototip slovaškega letečega avtomobila. Tako imenovan AirCar je hibrid med športnim avtomobilom in zrakoplovom. Pred tremi leti je prvič poskusno letel pol ure, za preobrazbo iz avtomobila v leteče vozilo pa potrebuje dobri dve minuti.
06.02 28. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Čokoladne poslastice vse dražje in manjše: cena kakava v nebo

Pred velikonočnimi prazniki se mnogim že cedijo sline zaradi dobrot, ki jih običajno pripravljamo v tem času. Tisti bolj sladkosnedi, zlasti otroci, pa se veselijo tudi čokoladnih jajčk. Toda v številnih državah njihova cena strmo narašča, velikost pa se manjša. Razlog? Podnebne spremembe, ki prinašajo vse pogostejše ekstremne vremenske pojave, od silovitih poplav do hude suše. Proizvodnja kakava, ki je ključna sestavina čokolade, je močno upadla, veliko povpraševanje pa cene dviguje v nebo.
20.20 26. 03. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Dokazali povezavo med genetsko boleznijo in najtežjimi alergijskimi reakcijami

Raziskovalna skupina na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik je na podlagi večletne raziskave ugotovila, da imajo pacienti z najtežjimi alergijskimi reakcijami pogosto v osnovi gensko bolezen. To odkritje bistveno spreminja pogled na mehanizme anafilaksije ter pomembno vpliva na klinično prakso in obravnavo najbolj ogroženih pacientov, so sporočili z Golnika.
12.05 25. 03. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Geomagnetna nevihta: možne motnje radijskih frekvenc in ples severnih luči

Zemljo je dosegel močan Sončev izbruh ter posledična geomagnetna nevihta. Kaj nam prinaša? Meteorologi opozarjajo, da bi se lahko zgodile motnje radijskih frekvenc, kot se je že zgodilo decembra lani. Na nočnem nebu pa bi lahko medtem geomagnetna nevihta pričarala tudi barvito predstavo severnih luči. Pa bo auroro borealis mogoče videti tudi pri nas?
17.22 24. 03. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

V dobrih 30 letih gladina morja višja za 10 centimetrov. Kaj je razlog?

Gladina morja se je na globalni ravni od leta 1993 dvignila za dobrih 10 centimetrov, stopnja naraščanja pa se je od takrat več kot podvojila, ugotavlja analiza Nase. Od leta 2022 do 2023 se je dvignila za približno 0,76 centimetra. In kdo sta največja krivca za dvig morske gladine v lanskem letu? El Niño in globalno segrevanje, pravi vesoljska agencija.
18.54 21. 03. 2024
Tujina Zadovoljna

62-letnemu Američanu prvemu presadili genetsko spremenjeno prašičjo ledvico

Pred dvema letoma so Američanu prvič v zgodovini presadili genetsko spremenjeno prašičje srce, zdaj pa je ekipa kirurgov iz bolnišnice v Bostonu dosegla nov mejnik. Sporočili so namreč, da so opravili prvo presaditev genetsko spremenjene prašičje ledvice pri živem človeku. Pred tem so lani v okviru raziskave genetsko spremenjeno prašičjo ledvico presadili v telo možgansko mrtvega človeka.
17.02 21. 03. 2024
Tujina Zadovoljna

Ameriško pravosodno ministrstvo Apple obtožuje monopola

Ministrstvo za pravosodje ZDA je napovedalo prelomno tožbo proti družbi Apple, v kateri tehnološkega velikana obtožujejo nezakonitega monopola na trgu pametnih telefonov in zatiranja konkurence.
08.32 21. 03. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Odkril novega hrošča, ki bi ga skoraj zamenjal za ptičji kakec

Ko je mladi avstralski raziskovalec leta 2021 kampiral v enem bolj nedotaknjenih delov pokrajine Queensland, v bližini nacionalnega parka Lamington, je med opazovanjem zaznal nekaj zanimivega. Sprva je mislil, da gre za nekoliko neobičajen ptičji iztrebek, a je kmalu dojel, da se ta kakec premika. Njegovo odkritje, ki je sedaj objavljeno tudi v znanstveni publikaciji, o tem pa poročajo številni mediji, ima ime – Excastra albopilosa. In ni ptičji iztrebek, pač pa na novo odkrit avstralski hrošč, ki, vsaj ob bežnem pogledu, res ne deluje kot 'klasičen' hrošč.
13.00 20. 03. 2024
Tujina Zadovoljna

Bidnova 20-milijardna injekcija Intelu

Bela hiša je napovedala skoraj 20 milijard dolarjev (18 milijard evrov) novih nepovratnih sredstev in posojil za podporo Intelovim obratom za proizvodnjo čipov v ZDA. Gre za največjo napoved financiranja administracije predsednika Joeja Bidna doslej. ZDA imajo na tem področju ostrega tekmeca, Kitajsko.
10.10 20. 03. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Študija: Virus HIV je mogoče odpraviti v laboratoriju

Raziskovalcem je v laboratoriju na Nizozemskem uspelo iz celic odstraniti virus HIV, s čimer se krepi upanje, da bodo lahko ljudje s HIV ozdraveli. Znanstvenikom je to uspelo z orodjem za modifikacijo genoma, t. i. sistemom Crispr-Cas, za katerega so leta 2020 podelili Nobelovo nagrado.
15.07 19. 03. 2024
Znanost in tehnologija Zadovoljna

Novi posnetki iz poškodovanega reaktorja jedrske elektrarne Fukušima

Iz močno poškodovanega reaktorja jedrske elektrarne Fukušima so prispele prve fotografije. Japonsko podjetje je v notranjost elektrarne, ki sta jo leta 2011 prizadela močan potres in cunami, poslalo dva izjemno lahka in agilna drona. V treh poškodovanih reaktorjih naj bi sicer ostalo še približno 880 ton reaktivnega staljenega jedrskega goriva, ki ga želi japonska vlada v naslednjih desetletjih odstraniti in elektrarno očistiti.
09.10 19. 03. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

ZDA v iskanju alternative poceni kitajskim baterijam, ki so tudi v teslah

Kitajsko podjetje CATL, ki je širši javnosti nepoznano, je v središču svetovne tekme za skladiščenje energije. Postali so namreč specialisti za shranjevanje energije in največji proizvajalci baterij za električna vozila. ZDA v luči zaskrbljenosti zaradi kitajske tehnologije in njihove vse večje odvisnosti že omejujejo poslovanje s kitajskim velikanom.