Pod palcem ima 66 milijard dolarjev

Premoženje najbogatejših na svetu se je lani spet povečalo. Celina z največ milijarderji je Azija, med državami vodijo ZDA, medtem ko najbogatejši Zemljan ostaja Mehičan Carlos Slim. Pod palcem ima neverjetnih 66 milijard dolarjev.

ameriški dolarji

Bogastvo najpremožnejših se je lani še precej povečalo. (Foto: Reuters)

Azija je celina z največ milijarderji, sledita pa ji Severna Amerika in Evropa, v raziskavi ugotavlja kitajska revija Hurun Report. Od 1453 oseb, katerih premoženje je januarja presegalo milijardo ameriških dolarjev, jih je 608 živelo v Aziji, 440 v Severni Ameriki in 324 v Evropi.

Med državami vodijo ZDA s 408 milijarderji pred Kitajsko, ki jih ima 317. Sledijo Rusija, Nemčija in Indija.

Najbogatejši Zemljan je Mehičan Carlos Slim, ki je po podatkih kitajske revije "težak" 66 milijard dolarjev. Obogatel je s privatizacijo nacionalnega telekomunikacijskega operaterja, prvi pa je bil tudi na lanskem seznamu najbogatejših revije Forbes. Na drugem in tretjem mestu sta ameriški vlagatelj Warren Buffett in ustanovitelj znamke Zara Španec Amancio Ortega, ki imata pod palcem 58 oziroma 55 milijard dolarjev.

Skupno premoženje vseh dolarskih milijarderjev po ocenah revije Hurun znaša 5500 milijard dolarjev. Približno toliko je v letu 2012 znašal bruto domači proizvod Japonske, tretjega največjega gospodarstva na svetu.

Po poročanju revije se je bogastvo najpremožnejših lani še precej povečalo. Premoženje desetih najbogatejših se je povečalo za 22 odstotkov, kar pomeni 250 milijonov dolarjev na dan.

Carlos Slim

Mehičan Carlos Slim ima pod palcem 66 milijard dolarjev. (Foto: Reuters)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 25
SAF1 01.03.2013 17:08:58
Zgubu je 4 milijarde, zadnjič ko so objavili članek je imel 70 milijard.
Več komentarjev