Banki UBS rekordna kazen

Ameriške, britanske in švicarske oblasti so banki UBS naložile 1,5 milijarde dolarjev kazni. V banki UBS so sami priznali poskuse manipuliranja z londonsko medbančno obrestno mero libor v več valutah.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Redko se zgodi, da je škodljivo delovanje bank tudi sankcionirano, tokrat pa so ameriške, britanske in švicarske oblasti banki UBS naložile rekordno kazen 1,5 milijarde dolarjev. Pri UBS so priznali poskuse manipuliranja z londonsko medbančno obrestno mero libor v več valutah.
V banki UBS obžalujejo "neprimerno in neetično ravnanje" nekaterih svojih zaposlenih. Izvršni direktor UBS Sergio Ermotti je poudaril, da ravnanje ne odraža vrednot ali standardov banke. "Noben dobiček ni pomembnejši kot ugled podjetja in zavezani smo poslovanju na temelju integritete," je zagotovil.

Kar zadeva kazen, bodo največji del, 1,2 milijarde dolarjev, pobrale ZDA. Na Otok bo šlo 260 milijonov, na račune švicarskih oblasti pa 65 milijonov dolarjev.

banka UBS

(Foto: Reuters)

Težki časi za UBS

Banka UBS ima za sabo težko obdobje. Leta 2008 je po izbruhu finančne krize morala zaprositi za pomoč države. Leta 2009 so jo ZDA oglobile s 780 milijonov dolarjev kazni zaradi pomoči ameriškim državljanom pri izogibanju plačevanju davkov. Septembra lani pa je izbruhnil škandal, potem ko je neki uslužbenec z nepooblaščenim trgovanjem v investicijski enoti banke slednji povzročil za 2,2 milijarde dolarjev škode.

UBS je druga velika banka, ki je bila kaznovana zaradi manipulacij z liborjem. Prva je bila britanska Barclays, ki je morala britanskim in ameriškim regulatorjem plačati 290 milijonov funtov (452 milijonov dolarjev) kazni.

Libor je medbančna obrestna mera, ki igra pomembno vlogo na globalnih finančnih trgih. Določa, koliko banke, posledično pa tudi podjetja in posamezniki, plačajo za izposojanje denarja.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
Shisui 24.12.2012 23:09:19
Tralalalala, premozenje druzine Rockschild je ocenjeno na nekje ~ 500.000 MILIJARD $.

Toliko imetja imajo privatne banke na nasem planetu. Tele milijarde so pesek v oci raji.
Več komentarjev