Bo druga kitica Zdravljice povzročila nov zaplet na državni proslavi?

Na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti naj bi poleg zakonsko predpisane sedme zaigrali tudi drugo kitico Zdravljice. Virant meni, da je to po zakonu o grbu, zastavi in himni protizakonito. Janša na proslavi ne pričakuje zapletov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Medtem ko na ulicah jezni prebivalci Slovenije na protestih opozarjajo na številne težave v naši državi, se ob sobotni državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti spet nakazuje zaplet, tokrat zaradi himne. Na proslavi naj bi poleg zakonsko predpisane sedme zaigrali tudi drugo kitico Zdravljice, ki vsebuje verza "Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet", poroča Delo.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant meni, da je to po zakonu o grbu, zastavi in himni protizakonito. Zato je generalnemu sekretarju vlade Božu Predaliču kot koordinatorju državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti pisal protestno pismo, v katerem ga poziva k spremembi te odločitve in doslednemu spoštovanju zakona in ustave.

Po navedbah Dela je Virant protest v vednost naslovil tudi na predsednika vlade Janeza Janšo, odhajajočega predsednika države Danila Türka, njegovega naslednika Boruta Pahorja in predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča.

Janša na srečanju s koalcijskimi poslanci - 7

Virant naj bi protest naslovil tudi na Janšo. (Foto: Aljoša Kravanja)

Druga kitica zmotila tudi Vebra

Napoved, da bodo na proslavi izvedli tudi drugo kitico Zdravljice, je zmotila tudi vodjo poslancev SD Janka Vebra, ki je zato na generalnega sekretarja vlade naslovil poslansko vprašanje. Opozoril je, da bi bilo igranje tudi druge kitice himne v nasprotju z veljavnim zakonom o grbu, zastavi in himni. Veber je prepričan, da takšno igranje Zdravljice na osrednji državni proslavi ne bi predstavljalo himne RS.

Veber meni, da do uresničitve na takšen način zamišljenega scenarija ob obeleževanju tako pomembnega državnega praznika enostavno ne sme priti. "V letošnjem letu smo že tako imeli dovolj nepotrebnih težav in nesoglasij pri izvedbi državne proslave ob dnevu državnosti, zato bi morali storiti vse, da se tokrat izognemo čemu podobnemu," je zapisal.

Na generalnem sekretariatu vlade so potrdili prejem Virantovega pisma, vendar ocenjujejo, da ne gre za protestno pismo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Na vprašanje, kateri del Zdravljice bodo peli na sobotni proslavi, so odgovorili, da bo himna na proslavi zapeta skladno s slovenskim pravnim redom. Glede stroškov proslave pa so pojasnili, da bo natančna številka znana in javnosti sporočena po proslavi, po prvih ocenah pa bo proslava občutno cenejša, kot so bile podobne proslave v preteklih letih.

Za soboto so napovedani protesti, vendar pa v Cankarjevem domu po navedbah Ukoma zaradi proslave ne bo dodatnih varnostnih ukrepov.

Koordinacijski odbor bi do proslave po podatkih Dela še lahko spremenil odločitev o himni, a je to malo verjetno. Premier Janša pa je v torkovem pogovoru za TV Slovenija dejal, da sicer ne ve, kako bo to potekalo na tokratni proslavi, saj da ni režiser, a ne pričakuje zapletov. Kot je poudaril, ustava določa, da je himna Zdravljica, in je šele zakon leta 1994 določil, da je himna sedma kitica Zdravljice. Po njegovem mnenju je prav oboje, torej če se zapoje samo sedma kitica ali pa se zapoje celotna Zdravljica, ni pa prav, da se izvajajo samo štiri kitice, kot se je zgodilo junija na proslavi ob dnevu državnosti.

Premier je še pojasnil, da proslava s petka na soboto ni bila prestavljena zaradi napovedanih protestov, ampak zato ker so v DZ zaradi nižjih stroškov želeli združiti slavnostni seji ob prazniku in prisegi novega predsednika države.

V Predaličevem odboru sedi več predstavnikov strank SDS in NSi, ki sta v predsedniški tekmi podprli Milana Zvera, ta pa se je v svojem volilnem programu zavzemal, da uradni del himne postane tudi druga kitica Zdravljice.

Različne odzive je sprožala že junijska slovesnost ob dnevu državnosti, ker vlada ni povabila partizanskih praporščakov; na tej slovesnosti so zaigrali in zapeli štiri kitice Zdravljice.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 391
Flenca 23.12.2012 11:57:48
Še otroci vejo kaj je naša himna ,zgleda da so v DZna stopnji nižji od ,,,,,
JezekTekaTeka69 20.12.2012 15:10:07
Zamenat in zastavo in himno ... himna je bedna ne gre v uho ... zastava je neprepoznavna ... MENJAT OBOJE !!!
 
dule100 20.12.2012 11:31:51
Janez je odločil, da se bo pela samo sedma kitica ! In tako bo !
 
njofra47 20.12.2012 11:23:49
Priporočam da povprašamo o tem kaj je pravzaprav slovenska državna himna naše Ustavno sodišče. Bojim pa se da bi ugotovilo, da je glede na "okoliščine ekonomske krize" lahko "tako ali pa tudi drugače", tako kot bo pač odločil nezmotljivi......
santamaura 20.12.2012 10:24:37
Po mojem bi ta vlada za himno najraje imela tisto: Ne boš ti meni zizike majal, samo je pa problem, ker je ni napisal Prešeren
kajenje je zdravo 20.12.2012 10:19:30
G. Virant, pokazali ste svojo pokončnost pri interpelaciji, če mislite, da je kdo tako butast, da bo verjel, da ste nekakšna opozicija firerju ( in to zaradi himne!!!!!), ste pa precej naivni.. Briga me za himno, dokler bodo takšni kot ste vi in SDS lažnivci in goljufi v parlamentu.
Flenca 23.12.2012 11:59:01
se pridružujem temu komentarju,,
 
billaden 20.12.2012 10:08:05
prevod romske himne
bolša kot slovenska

Hodil, hodil sem po dolgih poteh
Spoznal sem srečne Rome
O Romi skod prihajate,
S šotori po srečnih poteh?


O Romi, o romski bratje


Imel sem nekoč veliko družino,
A Črne legije so jih ubile
Pojdite z menoj Romi iz celega sveta
Za Rome so poti odprte
Zdaj je čas, dvignite se Romi vsi,
Dvignili se bomo visoko, če se le potrudimo


O Romi, o romski bratje
 
Kaj_je_res 20.12.2012 09:53:44
Pa zakaj morate tako dražiti ljudi, zakaj ne morete, "desničarji", speljati ene zadeve tako, da ljudi ne delite znova in znova ?!?
Janez Novak 20.12.2012 09:24:36
mAYER IMA DRUGO REPUBLIKO IN ZATO NE SPOŠTUJE ZAKONE REPUBLIKE SLOVENIJE
Spoštovani gasilci, župniki, ključarji, občani, tovariši, farani !

Kar je preveč je preveč. Preveč je slabega v naši Sloveniji. Oblastniki tega ne želijo reševati, saj so vmešani in jim barabije in kriminal ustreza. Zato bomo protestirali! Povejmo oblastnikom, da nas je strah za bodočnost naših otrok, naše mladine! Ne želimo, da je to izgubljena generacija! Ne želimo živeti v nepravni državi! Ne želimo imeti oblast, ki ne ve kaj se z nami dogaja!
Dodajte še vi prispevek. Enostaven in učinkovit:
21.12. 2012 ob 16.45 uri po vseh gasilskih domovih vklopite sirene, v cerkvah naj zvonijo zvonovi. Naj se lopovom naježi koža! … kljub mirnim protestom…
 
iChi 20.12.2012 09:24:32
Bog živi nas Slovence!!!!
Več komentarjev