Bo druga kitica Zdravljice povzročila nov zaplet na državni proslavi?

Na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti naj bi poleg zakonsko predpisane sedme zaigrali tudi drugo kitico Zdravljice. Virant meni, da je to po zakonu o grbu, zastavi in himni protizakonito. Janša na proslavi ne pričakuje zapletov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Medtem ko na ulicah jezni prebivalci Slovenije na protestih opozarjajo na številne težave v naši državi, se ob sobotni državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti spet nakazuje zaplet, tokrat zaradi himne. Na proslavi naj bi poleg zakonsko predpisane sedme zaigrali tudi drugo kitico Zdravljice, ki vsebuje verza "Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet", poroča Delo.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant meni, da je to po zakonu o grbu, zastavi in himni protizakonito. Zato je generalnemu sekretarju vlade Božu Predaliču kot koordinatorju državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti pisal protestno pismo, v katerem ga poziva k spremembi te odločitve in doslednemu spoštovanju zakona in ustave.

Po navedbah Dela je Virant protest v vednost naslovil tudi na predsednika vlade Janeza Janšo, odhajajočega predsednika države Danila Türka, njegovega naslednika Boruta Pahorja in predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča.

Janša na srečanju s koalcijskimi poslanci - 7

Virant naj bi protest naslovil tudi na Janšo. (Foto: Aljoša Kravanja)

Druga kitica zmotila tudi Vebra

Napoved, da bodo na proslavi izvedli tudi drugo kitico Zdravljice, je zmotila tudi vodjo poslancev SD Janka Vebra, ki je zato na generalnega sekretarja vlade naslovil poslansko vprašanje. Opozoril je, da bi bilo igranje tudi druge kitice himne v nasprotju z veljavnim zakonom o grbu, zastavi in himni. Veber je prepričan, da takšno igranje Zdravljice na osrednji državni proslavi ne bi predstavljalo himne RS.

Veber meni, da do uresničitve na takšen način zamišljenega scenarija ob obeleževanju tako pomembnega državnega praznika enostavno ne sme priti. "V letošnjem letu smo že tako imeli dovolj nepotrebnih težav in nesoglasij pri izvedbi državne proslave ob dnevu državnosti, zato bi morali storiti vse, da se tokrat izognemo čemu podobnemu," je zapisal.

Na generalnem sekretariatu vlade so potrdili prejem Virantovega pisma, vendar ocenjujejo, da ne gre za protestno pismo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom). Na vprašanje, kateri del Zdravljice bodo peli na sobotni proslavi, so odgovorili, da bo himna na proslavi zapeta skladno s slovenskim pravnim redom. Glede stroškov proslave pa so pojasnili, da bo natančna številka znana in javnosti sporočena po proslavi, po prvih ocenah pa bo proslava občutno cenejša, kot so bile podobne proslave v preteklih letih.

Za soboto so napovedani protesti, vendar pa v Cankarjevem domu po navedbah Ukoma zaradi proslave ne bo dodatnih varnostnih ukrepov.

Koordinacijski odbor bi do proslave po podatkih Dela še lahko spremenil odločitev o himni, a je to malo verjetno. Premier Janša pa je v torkovem pogovoru za TV Slovenija dejal, da sicer ne ve, kako bo to potekalo na tokratni proslavi, saj da ni režiser, a ne pričakuje zapletov. Kot je poudaril, ustava določa, da je himna Zdravljica, in je šele zakon leta 1994 določil, da je himna sedma kitica Zdravljice. Po njegovem mnenju je prav oboje, torej če se zapoje samo sedma kitica ali pa se zapoje celotna Zdravljica, ni pa prav, da se izvajajo samo štiri kitice, kot se je zgodilo junija na proslavi ob dnevu državnosti.

Premier je še pojasnil, da proslava s petka na soboto ni bila prestavljena zaradi napovedanih protestov, ampak zato ker so v DZ zaradi nižjih stroškov želeli združiti slavnostni seji ob prazniku in prisegi novega predsednika države.

V Predaličevem odboru sedi več predstavnikov strank SDS in NSi, ki sta v predsedniški tekmi podprli Milana Zvera, ta pa se je v svojem volilnem programu zavzemal, da uradni del himne postane tudi druga kitica Zdravljice.

Različne odzive je sprožala že junijska slovesnost ob dnevu državnosti, ker vlada ni povabila partizanskih praporščakov; na tej slovesnosti so zaigrali in zapeli štiri kitice Zdravljice.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 391
Flenca 23.12.2012 11:57:48
Še otroci vejo kaj je naša himna ,zgleda da so v DZna stopnji nižji od ,,,,,
Več komentarjev