Bunkerji, plavajoče krogle, Noetova barka in tri tone hrane. Poglejte, kako (drago) preživljajo konec sveta

Medtem ko večina napovedi o koncu sveta ne jemlje preveč resno, obstajajo ljudje, ki so se na ta dogodek temeljito pripravili, pri tem pa popolnoma opustošili svoj bančni račun.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Konec sveta

(Foto: Thinkstock)

Anketa, ki je zajemala 20 držav, vprašanih pa je bilo 16.262 ljudi, je pokazala, da v to, da se bo danes zgodil konec sveta, verjame okoli 10 odstotkov svetovnega prebivalstva.

"Predstave o koncu so različne. Od prihoda Stvarnika do naravne katastrofe ali političnega dogodka," je pojasnila Keren Gottfried z agencije Ipsos Global Public Affairs, ki je raziskavo opravila za tiskovno agencijo Reuters.

"Na to število najbrž pomembno vpliva obsežno medijsko poročanje o napovedi, ki je sicer le ena od interpretacij majevskega koledarja," še dodaja Gottfriedova.

Najbolj prepričani, da bo danes res konec sveta, so v ZDA in Turčiji, kjer temu verjame 22 odstotkov ljudi, precej manj pa v Franciji, v kateri jih verjame 6 odstotkov, in 8 odstotkov Britancev.

Čeprav so konec sveta zanikali tako Maji kot tudi Nasa, pa to mnogih seveda ni prepričalo. In prav ti so odličen vir zaslužka za tiste, ki radi služijo na račun strahu in naivnosti ljudi.

Spletna stran konec sveta

Konec sveta, vi pa ne veste, kaj bi z denarjem? Tukaj imajo idejo.

Glede na anketo najbrž ni presenetljivo, da posel s koncem sveta najbolje cveti v ZDA, v katerih so ljudje že več mesecev pred današnjim dnem začeli kopičiti zaloge prve pomoči, zdravil, hrane, plinskih mask, omislili so si celo posebna bivališča. Nič od naštetega pa seveda ni zastonj, a večine ne moti, da je za to v nekaterih primerih zapravila prav vse življenjske prihranke.

Ron Hubbard, lastnik družbe Atlas Survival Shelters, ki se ukvarja z izgradnjo specializiranih bunkerjev, se nad poslom ta čas ne more pritoževati. Njegova krizna bivališča so, po opisu sodeč, "večja od povprečnega newyorškega stanovanja", sposobna pa so prenesti eksplozijo atomske bombe. Čeprav stanejo med 50.000 in 100.000 dolarji, jih ljudje kupujejo.

Hubbard je za The Wall Street Journal pred časom povedal, da je letos v treh mesecih prodal 50 bunkerjev, lani pa v vsem letu le 25. In prodaja se je do danes le stopnjevala. Kot je povedal, na dan povprečno prodajo en bunker.

Vsaj enega pa bo očitno obdržal tudi Hubbard. "Ko začnejo k meni hoditi astrofiziki, se mi zdi to dovolj jasen znak, da se bom v enega od bunkerjev zaprl že 19. decembra in za vsak slučaj prišel ven šele 23. decembra," je dejal.

Posel pa ne gre dobro le izdelovalcem precej bizarnih pripomočkov za preživetje konca sveta, ampak tudi običajnim trgovskim centrom, saj ljudje kupujejo velike zaloge hrane in drugih uporabnih stvari, kot so radijski sprejemniki na baterije, zdravila, paketi prve pomoči, vrvi in celo orožje.

Tony Brown, zasebni detektiv iz Kalifornije, pa je poleg treh ton hrane, ki jo je spravil v hiši, za vsak primer zapravil še 60.000 dolarjev za ultra lahko letalo. In porabil vse prihranke.

Vse prihranke pa je zapravil tudi Kitajec iz New Delhija, ki je sicer več let gradil svojo ’Noetovo barko’, sestavljeno iz sedmih plavajočih ’krogel’. Vsaka lahko sprejme 14 ljudi. Potnikom zagotavlja hrano, vodo in kisik, vse skupaj pa je zgrajeno iz steklenih vlaken in jekla. V konec sveta sicer verjame 20 odstotkov Kitajcev. Kako je krogle gradil, si lahko ogledate v galeriji.

Fotogalerija (7)

  • Kitajska Noetova barka - 5
  • Kitajska Noetova barka - 7
  • Kitajska Noetova barka - 6
  • Kitajska Noetova barka - 4
  • Kitajska Noetova barka - 3
  • Kitajska Noetova barka - 1
  • Kitajska Noetova barka - 2

Svojo Noetovo barko pa ima tudi Nizozemec Johan Huibers, ki je zaslužen za leseno barko, ki je dolga 130, široka 29 in visoka 23 metrov. Verjetno v njo ne bi šli pari vseh vrst živali na Zemlji, kot piše v Svetem pismu, a kljub temu je njena velikost impresivna. Leta 2007 je sicer dokončal prvo barko, ki je bila pol manjša od tokratne, za njeno izdelavo pa je potreboval leto in pol.

Barka je zasidrana v Dordrechtu, južno od Rotterdama, sprejme pa 3000 ljudi.

V notranjosti je velik hlev, v katerem so večinoma nagačene in plišaste živali: od dveh bizonov, zeber, goril, levov, tigrov, medvedov in drugih živali. V podpalubju pa tudi manjši živalski vrt s poniji, psi, ovcami in zajci. Johanova barka ima zgoraj restavracijo in kinodvorano za 50 ljudi, na koncu vsake etaže pa tudi zgodovinski prikaz Bližnjega vzhoda s prizori iz Noetovega življenja.

Ideja za gradnjo barke sega v leto 1992 in ni neposredno povezana z majevsko prerokbo. Takrat je poplavilo velik del Nizozemske. Huibers je pomislil, da se lahko to spet zgodi. Poleg tega navaja, da tudi v Novi zavezi piše, ''da lahko obalna mesta trepetajo, ko bo prišla zadnja ura".

Replika Noetove barke Johana Huibersa - 3

(Foto: Reuters)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 160
rebula Voda 22.12.2012 22:06:58
JANSA GORENAK IN OSTALI LOPOVI VAS NE RESI NITI NOETOVA BARKA
Več komentarjev