Generalštab Slovenske vojske je zaskrbljen nad nezadostno oceno zveze Nato. Kako je mogoče, da se na preverjanju vojaki podhladijo? Imajo res zgolj občutljiva stopala? Bo ministrica Andreja Katič odstavila načelnika generalštaba Andreja Ostermana? Nenavaden odstop. Državni sekretar na Hrvaškem povedal, da je stanje v državi najslabše doslej in odstopil. Obisk ruskega zunanjega ministra v Ljubljani. Ali se Slovenija preveč naslanja na Rusijo? Združena desnica: Franc Kangler in Aleš Primc združujeta moči pred volitvami. Pred ljubljansko Poliklinko zadnje dni opažajo podgane. Na UKC pravijo, da so obvestili pristojne službe. Presežkom Luke Dončića ni videti konca. Po simulaciji ameriške športne mreže ESPN je napredoval na prvo mesto nabora košarkarske lige NBA za letos.

Dvigovanje morske gladine se pospešuje: do konca stoletja že 60 cm višja gladina svetovnih morij 

Na podlagi satelitskih podatkov zadnjih 25 let je študija pokazala, da se hitrost dvigovanja morja povečuje. Gladina svetovnih morij se zvišuje zaradi vse toplejše vode in zaradi taljenja ledenikov in ledenih ploskev.

Taljenje ledu na Grenlandiji in Antarktiki še dodatno pripomore k že tako hitremu dvigovanju morske gladine, kažejo najnovejši satelitski podatki. Ob tej hitrosti se bo gladina svetovnih morij do konca stoletja dvignila v povprečju za najmanj 60 centimetrov, so ugotovili v študiji, objavljeni v reviji Proceedings of the National Academies of Sciences.

Na podlagi satelitskih podatkov zadnjih 25 let je študija pokazala, da se hitrost dvigovanja morja povečuje. Ta študija sovpada z rezultati modelov in napovedmi Združenih narodov v njihovih poročilih o klimatskih spremembah. 

Projekcije kažejo, da gre za konservativno oceno in da se bo gladina dvignila za več od napovedanega, je komentiral vodja raziskave Steve Nerem. Drugi znanstveniki opozarjajo, da že majhne spremembe v gladini morja lahko pomenijo poplave in erozijo. 

Vreme v Španiji

Številna obalna mesta se bodo soočila s poplavami. (Foto: AP)

Gladina se zvišuje zaradi vse toplejše vode in zaradi taljenja ledenikov in ledenih ploskev. V zadnjih 25 letih se je gladina dvignila za 7,5 centimetra, za kar 55 odstotkov od tega lahko s prstom pokažemo na večji volumen zaradi toplejše vode, ostalo na taljenje ledu. 

Obstajata dva faktorja, zaradi katerih se dviguje gladina: dogodki v posameznem letu in dolgoročni trendi, ki so posledica klimatskih sprememb. Neremova ekipa je iz modelov odstranila kratkotrajne dogodke od izbruha vulkana Mt Pinatubo leta 1991, ki je začasno ohladil planet, do obeh fenomenov El Niño in La Niña, in tako ugotovila vse hitrejši trend. 

Gladina morij je bila okoli 3000 let stabilna do 20 stoletja, ko se je začela dvigovati zaradi globalnega segrevanja, katerega povzroča predvsem pospešeno kurjenje fosilnih goriv, je komentiral klimatolog Stefan Rahmsrorf  in inštituta Potsdam v Nemčiji. 

60 centimetrov višja gladina bo lahko imela tudi katastrofalne posledice za obalna mesta, kot sta denimo tudi ameriška Miami in New Orleans, nekatera mesta oziroma predvsem nekateri otoki takšnega povišanja sploh ne bodo preživeli. Še posebej hude posledice se lahko pričakujejo ob neurjih, ko se zgodi tako imenovano viharno povišanje morske gladine. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
frako 18.02.2018 12:16:59
Zdej smo pa še zvedl da je 58 miljonov litrov živega srera ujetega pod perma frostom. Perma frost pa zginja.
Več komentarjev