Energetski sektor se glede emisij popravlja: že tretje leto zapored se izpusti CO2 niso povečali

Emisije CO2 iz energetskega sektorja so že tretje leto zapored na enaki ravni. Razloge za to v IEA pripisujejo večji uporabi obnovljivih virov energije, prehoda s premoga na zemeljski plin in učinkovitejši rabi energije. Čeprav je to razlog za optimizem, to še ni dovolj za doseganje dolgoročnega cilja omejitve dviga temperatur.

Izpusti toplogrednih plinov

Energetika je ena največjih onesnaževalk. (Foto: AP)

Energetski sektor očitno na globalni ravni relativno dobro opravlja popravni izpit. Emisije ogljikovega dioksida v energetiki se že tri zaporedna leta niso dvignile, čeprav globalno gospodarstvo raste, je sporočila mednarodna agencija za energijo (IEA).

Globalne emisije iz energetskega sektorja so v letu 2016 znašale 32,1 milijarde ton, kar je enaka količina kot prejšnji dve leti, ekonomija pa je v tem času zrasla za 3,1 odstotka, so dejali v IEA.

Premor v rasti emisij je IEA pozdravila, a opozorila, da to vsekakor ne bo dovolj za doseganje cilja - da bi omejili rast temperatur pod dve stopinji Celzija glede na predindustrijske temperature.

Razloge za to pripisujejo večji uporabi obnovljivih virov energije, prehoda s premoga na zemeljski plin in učinkovitejši rabi energije, vendar opozarjajo, da je prekmalu reči, da so dosegli vrh izpustov toplogrednih plinov.

Največji padec pri izpustih se je zgodil v ZDA, kjer so emisije CO2 padle za tri odstotke, ekonomija pa je zrasla za 1,6 odstotka. Ameriške emisije so na najnižji ravni od leta 1992, od takrat je ekonomija zrasla za 80 odstotkov.

Izpusti CO2 so padli tudi na Kitajskem, in sicer za odstotek, med tem ko so na enaki ravni ostali v Evropi. V preostalem delu pa so se emisije povečale, so še pojasnili pri IEA.

''Ta tri leta nespremenjenih količin toplogrednih emisij v rastoči globalni ekonomiji kaže na določen trend in je zagotovo vzrok za optimizem, a je prekmalu za oklic, da so globalne emisije dosegle vrhunec,'' je komentiral izvršni direktor agencije Fatih Birol. Dodal je, da so številke tudi pokazatelj sprememb na trgu in napredka v tehnologiji, kar je še posebej vidno v ZDA, kjer je energetski vir postal zemeljski plin iz skrilavcev.

Na Kitajskem je povpraševanja za premogom manj, medtem pa v energetskem sektorju rastejo obnovljivi viri energije, jedrska energija in zemeljski plin. Kitajska prehaja s premoga na druge vire tudi zaradi boja proti onesnaženosti zraka.

Emisije v EU so ostale na enaki ravni, čeprav se je povpraševanje za plinom povečalo za osem odstotkov, za premogom pa je padlo za deset odstotkov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 22
 
jonbonslon 19.03.2017 11:31:47
mislim da tu nekaj smrdi...
Več komentarjev