FOTO: Videti so mamljive, a v te sladoledne lučke nočete ugrizniti

Že res, da se na prvi pogled morda zdijo mamljivo užitne, a verjemite nam, ne želite si ugrizniti vanje! Te sladoledne lučke so namreč narejene iz močno onesnažene vode, ki vsebuje koščke plastike, mrčes, mrtve ribe, cigarete in ribiške mreže.

Trije študentje tajvanske Univerze za umetnost, Hong Yi-chen, Guo Yi-hui in Zheng Yu-di, so si za diplomski projekt izbrali nekaj zares posebnega. Da bi opozorili na visoko stopnjo onesnaženosti vodnih virov, so izdelali sladoledne lučke, ki na prvi pogled sicer izgledajo zelo mamljive, v resnici pa ...

"Voda, iz katere so izdelani, prihaja iz 100 različnih virov onesnažene vode v Tajvanu, vse od rek do jarkov in pristanišč," je za CNN povedal Hong Yi-chen.

onesnažene sladoledne lučke

Študenti so pri izdelavi sladoledov uporabili smolo za izdelovanje nakita. (Foto: Polluted Water Popsicles)

Sladoledi tako vsebujejo vse prej kot užitne sestavine – od sumljivo obarvane vode, ki je v glavnem posledica industrijskih barvil, pa vse do mrčesa, mrtvih rib, cigaret, mrež, in vseh vrst plastičnih odpadkov.

Kar se je začelo kot diplomska naloga z naslovom "Sladoledi iz 100-odstotno onesnažene vode", je pritegnilo ogromno pozornosti medijev. Projekt so tako predstavili na mnogih razstavah v Taipeiu, vključno z znano razstavo v Taipei World Trade Center pod naslovom Young Designers Exhibition 2017.

"Ideja se nam je porodila, ker smo prepričani, da so viri čiste vode izjemno pomembna tema za vsakogar danes," je dejal Hong.

onesnažene sladoledne lučke

V lučkah so kosi plastike, mrtve žuželke, ribiške mreže in ostali odpadki, ki jih najdemo v vodah. (Foto: Polluted Water Popsicles)

Okoli 90 odstotkov vseh trdnih odpadkov v sladoledih je plastičnih. Po podatkih Svetovnega ekonomskega foruma (WEF) ljudje v oceane in vodne tokove vsako leto odvržemo približno osem milijonov ton plastičnih odpadkov – kar je enako količini polno naloženega tovornjaka vsako minuto.

Sladoledi, ki so jih izdelali študenti, namenoma izgledajo slastni, da je prepad med izgledom in resnico še toliko večji. Gre za neke vrste šok, ki še bolj osmisli problematiko.

Oblikovali so jih s pomočjo smole za nakit oz. vlivanje obeskov. "Uporabili smo jo samo zato, da smo sladoled lažje razstavili, sicer bi se kaj hitro stopil. Morali smo najti material, ki bo ohranil enak videz," je povedal Hong.

Poleg tega so za vsak sladoled posebej oblikovali tudi lične edinstvene embalaže, na katere so skrbno zapisali, od kje so vzeli vodo in tudi vse – popolnoma neužitne – sestavine.

Projekt je bil nominiran za nagrado 2017 Young Pin Design award, ki na Tajvanu velja za najprestižnejše priznanje za mlade umetnike.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 24
 
Heinke 09.09.2017 21:34:25
Sej to je resničnost, samo, da je lepo zapakirana..... in zmešana z drugimi sestavinami.
Več komentarjev