Kenijska vlada odločno nad plastične vrečke: visoka denarna kazen ali celo zapor

Kenija je postala še ena v vrsti afriških držav, ki so prepovedale plastične vrečke. Za prepoved uporabe, izdelave ali uvoza plastičnih vrečk se je vlada odločila, da bi zaščitila okolje. Najnižja kazen je 16.000 evrov oziroma leto dni zapora.

Kenija

V trgovinah ljudje dobijo le še papirnate vrečke ali takšne iz blaga. (Foto: AP)

V Keniji je z današnjim dnem stopila v veljavo prepoved uporabe, izdelave ali uvoza plastičnih vrečk, s čimer želi vlada zaščititi okolje. Kazni za kršitelje so zelo visoke, saj jih lahko doleti globa v višini do 38.000 dolarjev (približno 32.000 evrov) ali celo do štiri leta zapora. Najnižja zagrožena kazen znaša 19.000 dolarjev (okoli 16.000 evrov) ali obsodba na leto dni zapora.

V tej afriški državi po podatkih Okoljskega programa ZN samo veleblagovnice vsako leto predajo okoli 100 milijonov plastičnih vrečk. Plastične vrečke po ugotovitvah omenjene organizacije predstavljajo največji izziv pri odlaganju urbanih odpadkov v Keniji, zlasti v najrevnejših skupnostih, kjer sta dostop do sistemov ravnanja z odpadki in do zdravstvenega varstva omejena.

Med afriškimi državami, ki so plastične vrečke že prepovedale, so Ruanda, Mavretanija in Maroko.

V petek je eno od združenj proizvajalcev izgubilo sodno bitko za preložitev veljavnosti prepovedi. Sicer pa je iz nje izvzeta proizvodnja plastičnih vrečk za industrijske namene. Kenija je pred tem že dvakrat izdala prepoved uporabe plastičnih vrečk, leta 2007 in 2011, a ga obakrat niso uspeli širše implementirati oz. zakonsko uveljaviti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 20
 
Zrkizz 31.08.2017 15:12:28
Edino pravilno, se vsi v Afriki nas prehitevajo glede okolja. Njim je ze jasno, mi bomo pa za resno zascito najprej morali uniciti vse.
Več komentarjev