Kupujete električni avto ali postavljate sončno elektrarno? Na voljo nova nepovratna sredstva

Eko sklad bo je objavil javni poziv, namenjen dodeljevanju nepovratnih sredstev občanom za postavitev sončnih elektrarn in nakup električnih avtomobilov ter občinam za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb. Za občane so na voljo tudi dodatna kreditna sredstva za okoljske naložbe. Na voljo je 13 milijonov evrov.

Z novim razpisom za okoljske naložbe Eko sklad ponuja 13 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Pogoji za prejem nepovratnih sredstev za postavitev sončnih elektrarn

Sončna elektrarna

Sončna elektrarna (Foto: Thinkstock)

Tri milijone evrov so na Eko skladu namenili za nove naložbe v naprave za samooskrbo z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije. Dodelili jih bodo lahko za naprave, ki imajo nazivno električno moč do največ 11 kVA, če bodo te nameščene na ali ob stavbi, ki je zgrajena na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, ki vključujejo strošek nakupa in montaže naprave ter pripadajočih električnih inštalacij in opreme, vendar ne več kot 180 evrov za 1 kVA inštalirane nazivne električne moči naprave. Rok za zaključek naložbe bo petnajst mesecev od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.

Milijon namenjen nakupu električnih vozil

Električni avto

Električni avto (Foto: Thinkstock)

Dodaten milijon evrov bodo zaradi velikega odziva na že objavljen razpis namenili za nakup električnih vozil, dodatnih pet pa občinam za nove naložbe v gradnjo skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena. Prav tako je bila dodeljena že večina sredstev na Javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb občanov, zato bo Eko sklad znesek razpisanih sredstev povišal iz 6 na 10 milijonov evrov.

Nepovratna sredstva lahko dobite, če kupujete novo vozilo na električni pogon, novo priključno hibridno vozilo (plug-in) ali novo vozilo na električni pogon s podaljševalnikom dosega (range extender). Prav tako so na voljo za predelavo vozila v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem, ali za nakup vozila, predelanega v električno vozilo, tako da bo serijsko vgrajeni motor na notranje zgorevanje nadomeščen s pogonskim elektromotorjem. Razpis velja za vozila, ki bodo prvič po proizvodnji ali predelavi registrirana Sloveniji.

Informacije o odprtih javnih pozivih Eko sklada so na voljo na telefonski številki 01 241 48 20 vsak ponedeljek, sredo in petek med 13.00 in 14.30 ter po elektronski pošti na naslovu ekosklad@ekosklad.si.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 23
 
Jožajoža 25.04.2017 16:13:11
zakaj nepovratna sredstva,zakaj, nepovratna sredstva naj dobe tisti, , ki že imajo utečene delavne procese, ki ustvarjajo DODANO VREDNOST, potem bodo ti zaposlili lenuhe,socialarje, ki so živeli do danes od nepovratnih subvencij, socialnih transferje, in te počasi navajat, da v uspešni državi ni nikomur nič podarjenega samo od sebe. ampak, slovenija je pa nad vsemi. mi pa imamo take viške , da vsaj 1 milijon lepo živi na račun 300 000 bedakov, ki se jim je v socializmu reklo :DELAVEC,KMET.
Več komentarjev