Leto 2016 je bilo rekordno vroče, morska gladina je bila najvišja, ledeniki najmanjši

Znanstveniki z vsega sveta so potrdili, da je bilo leto 2016 rekordno vroče. V zraku je bilo tudi največ delcev C02, morska gladina se je znova dvignila, na polih je bilo rekordno malo ledu. Veliko več od dolgoletnega povprečja je bilo tudi tropskih ciklonov.

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je v najnovejšem poročilu o podnebju potrdila, da je bilo lansko leto najtoplejše doslej v zgodovini modernega merjenja temperatur, morska gladina je najvišja, ledeniki na severnem in južnem tečaju pa najmanjši doslej.

Dvigovanje temperatur

Dvigovanje temperatur. (Foto: NOAA)

Krive naj bi bile podnebne spremembe zaradi človeških dejavnosti in vremenski pojav El Nino v Tihem oceanu, ki vpliva na vreme po svetu in je bil lani nenavadno velik. Poročilo so za NOAA pripravili znanstveniki z vsega sveta, objavljeno pa je v glasilu Ameriškega meteorološkega društva.

Temperature so bile od referenčnega povprečja med 1981 in 2010 višje za 0,45 do 0,56 stopinje Celzija. 

Suše leta 2016

Svet je bil že lani izpostavljen hudi suši. (Foto: NOAA)

Meritve med drugim ugotavljajo, da je bila osmina Zemlje lani izpostavljena hudi suši, narasla je količina padavin, več je bilo poplav ter vročinskih valov. Najhujši je zajel Indijo. Gladina morja se je od leta 2015 dvignila za 3,4 milimetra, kar je že šesta letna rast zapored.

Svet je lani prizadelo 93 tropskih ciklonov (13 odstotkov več kot običajno) med katerimi je bil najhujši orkan Matthew, ki je na Haitiju zahteval 1000 smrtnih žrtev. Povprečje med leti 1981 in 2010 je bilo 82 ciklonov letno.

Ekstremno vroči dnevi

Narašča tudi število ekstremno vročih dni. (Foto: NOAA)

Ledeniki na južnem in severnem tečaju so se skrčili že 37. leto zapored, tokrat v povprečju za meter. Izmerjene so bile tudi najvišje koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju, odkar obstaja človeštvo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
TvojaMamica 12.08.2017 16:25:45
Upam da se gladina dvigne čimprej! Da zreči to gnilo človeštvo od K!
Več komentarjev