Matevž Lenarčič med prečkanjem Atlantika postavil svetovni hitrostni rekord

Slovenski pilot Matevž Lenarčič je v sklopu lanske misije na poti okoli sveta postavil svetovni hitrostni rekord na poti od Zelenortskih otokov do Martinika. Rekord je postavil v disciplini C-1B, ki zajema motorna letala, katerih maksimalna vzletna teža med doseganjem svetovnega rekorda ne sme biti nižja od 500 kg in ne večja od 1000 kg.

Svetovni rekord Matevža Lenarčiča

V sklopu lanske misije je Lenarčič postavil svetovni hitrostni rekord. (Foto: GreenLight WorldFlight)

Slovenski letalec Matevž Lenarčič je v sklopu lanske misije na poti okoli sveta dosegel svetovni hitrostni rekord, so sporočili v mednarodni letalski organizaciji FAI. Lenarčič je rekord dosegel na poti od Zelenortskih otokov do Martinika 28. marca lani.

Med izvajanjem misije Green Light World Flight 2016 je znani slovenski letalec in fotograf v manj kot mesecu dni preletel 42.000 kilometrov na poti okoli sveta in zbral veliko število dragocenih podatkov o koncentracijah črnega ogljika na številnih predelih, kjer podobne raziskave prej nikoli sploh niso bile opravljene.

Slovenski pilot je hitrostni rekord dosegel v disciplini C-1B in zajema motorna letala, katerih maksimalna vzletna teža med doseganjem svetovnega rekorda ne sme biti nižja od 500 kg in ne večja od 1000 kg.

Mednarodna letalska organizacija FAI je krovna organizacija na področju letalskega športa, ki je bila ustanovljena leta 1905 in v katero je danes vključenih več kot 100 držav sveta. Tudi Letalska zveza Slovenije je ena izmed članic Mednarodne letalske organizacije. Naloga FAI je, da postavlja pravila, vrši nadzor in priznava ter podeljuje certifikate za dosežke v letalstvu v svetovnem merilu.

Matevž Lenarčič

Slovenski rekorder Matevž Lenarčič (Foto: GreenLight WorldFlight)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
 
olidata 02.09.2017 11:18:22
Pa naj gre ta človek že nekaj pametnega delat!
NOSTREDAME 03.09.2017 08:19:13
MATEVŽ!!!!....LETIIII....LETIIIII NAM TI VISOKO!
Več komentarjev