Zakaj? S kakšno stisko se je spopadala mati, da je zavrgla otroka, ki ga je rodila na stranišču Centra varne vožnje na Vranskem? Celjski policisti so mater že izsledili. Bodo čakalne dobe v slovenskem zdravstvu vendarle krajše? V veljavi je nov pravilnik o naročanju bolnikov. Katere novosti še prinaša? Poldrugo leto po strmoglavljenju letala na Predmeji. Ali nesreča res ni bila sabotaža in zakaj je bil strmoglavljeni finančnik na stroške občine pokopan kar v Ajdovščini? Dve leti po aferi, ko so vodstva nekaterih fakultet dobivala tudi po več 100 evrov na mesec za stalno pripravljenost. Je država na tem področju naredila red? 24UR Fokus.

Plastične vrečke za Italijane nič več brezplačne

V Italiji so začele veljati zakonodajne spremembe, ki trgovcem dovoljujejo le še ponudbo povsem razgradljivih plastičnih vrečk za sadje, zelenjavo, meso in ribe. Organizacije za varstvo potrošnikov so do nove uredbe sicer kritične zaradi prelaganja stroškov na kupce.

Plastične vrečke

Žal številne vrečke končajo tam, kjer ne bi smele. (Foto: Thinkstock)

V Italiji so z novim letom začele veljati zakonodajne spremembe, ki trgovcem dovoljujejo le še ponudbo povsem razgradljivih plastičnih vrečk za sadje, zelenjavo, meso in ribe. Ceno spremembe bodo plačali tudi kupci, saj jim bodo trgovci lahko za vrečke zaračunali od enega do treh centov.

Prepoved uporabe plastičnih vrečk je v Italiji začela veljati leta 2011. Od takrat se je njihova uporaba kljub nedoslednemu spoštovanju prepovedi po navedbah okoljevarstvene organizacije Legambiente zmanjšala za 55 odstotkov.

Iz prepovedi so bile izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana. Nanje se tudi nanašajo tokratne spremembe.

Organizacije za varstvo potrošnikov so do nove uredbe sicer kritične zaradi prelaganja stroškov na kupce. Prepričane so namreč, da bi jih morali v celoti prevzeti trgovci.

Evropske države so konec leta 2014 sprejele dogovor, po katerem so plastične vrečke, tanjše od 0,05 milimetra, dovoljene, a jih lahko trgovci zaračunavajo.

Brezplačne bodo prepovedane tudi pri nas

Prepoved brezplačnih plastičnih vrečk bo prihodnje leto začela veljati tudi v Sloveniji. Prepovedane bodo brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene. S tem ukrepom želi vlada spodbuditi trajno zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk, obenem pa preprečevati splošno povečanje proizvodnje embalaže in doseči zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

Poraba plastičnih vrečk v Evropi po podatkih okoljevarstvenih organizacij presega sto milijard evrov letno. Velik delež jih konča v oceanih.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2
 
srecnii 06.01.2018 10:58:46
vedno vzamem s seboj škatlo in pri blagajno zdevam notri...za banane nikol ne jemljem vrečke, ostalo bi pa lahko ponudil na sadju in zelenjavi papirnate škrnicljne.
super_man 06.01.2018 13:19:31
Tako je potrebno. Ali pa s seboj imeti bombažno vrečko. Iz trgovine odnesti 5 vrečk, ki jih 1 minuto po prihodu domov vržeš stran, je čisti absurd.
Več komentarjev