Ahmad Šami vse bliže deportaciji na Hrvaško. Upravno sodišče naj bi preseglo pooblastila, delovalo nezakonito in v nasprotju s sodno prakso. Diplomatski spor s Kitajsko: Erjavec o nepotrebnem zapletu, policija o nevpletanju v politiko. Zakaj so Peking zmotile hišne preiskave slovenske policije, v katerih so pridržali 36 Tajvancev? Podrobnosti kriminalistične preiskave: po množičnem pretepu v Mariboru policija zaslišala več sto ljudi, tri so pridržali. Kdo je zabodel 25-letnika, ki je kasneje v bolnišnici umrl? Prva zmaga za posojilojemalce v švicarskih frankih. Sodišče: pogodba med stranko, ki je najemala posojilo, in banko Sparkasse, je nična. Zakaj je ta zmaga tako pomembna? Svojih 13 otrok sta mučila, stradala, jih priklepala na posteljo, jim enkrat na leto dovolila prhanje, jim odrekala zdravniško oskrbo in prepovedovala igranje. Njun zagovor: "Nedolžna sva."

S popravilom, izmenjavo in izposojo do prihrankov in manj odpadkov

Zaživela je spletna stran ''Manj je več''. Na strani je mogoče najti naslove številnih obrtnikov in organizacij, kjer popravljajo, obnavljajo ali nudijo izposojo različnih predmetov. Prav tako pa lahko na strani uporabnik najde naslove Zero Waste trgovin, kjer lahko določene izdelke kupite brez embalaže. 

Ročno delo

S popravilom ustvarimo manj odpadkov, prihranimo in ohranjamo delovna mesta. (Foto: Thinkstock)

Zaživela je spletna stran ''Manj je več'', ki spodbuja ponovno uporabo predmetov in koncept Zero Waste na ravni gospodinjstev. Razvili so jo v Društvu Ekologi brez meja, informacije pa so na voljo brez registracije ali plačila, prispeva pa jih lahko vsak.

''Manj je več'' je koncept, ki zagovarja več kakovosti, več prihrankov in manj odpadkov. S popravilom, izmenjavo ali izposojo predmetov se izognemo nakupu novega izdelka in s tem predmetom podarimo novo življenje. Ko pa nakupa nove stvari ne moremo preprečiti, izberimo tiste izdelke s čim manj embalaže. Po hierarhiji ravnanja z odpadki ima namreč prednost pred vsakim recikliranjem ponovna uporaba, ki pomeni prihranek naravnih virov in denarja, so poudarili v društvu. 

Hkrati pa z novo spletno stranjo promovirajo lokalno gospodarstvo in delovna mesta večinoma izginjajočih poklicev. 

Na strani je tako mogoče najti naslove številnih obrtnikov in organizacij, kjer popravljajo, obnavljajo ali nudijo izposojo različnih predmetov oziroma prodajajo reči iz druge roke. Tako se lahko izognemo dilemi, ali kupiti nek stroj, ki ga bi morda rabili le enkrat na leto. 

K zmanjševanju količin odpadkov poleg popravila in obnove predmetov prispevajo tudi številni dogodki, kot so izmenjave (oblačil, knjig, igrač itd.) in garažne razprodaje. Ekologi brez meja tako na strani omogočajo brezplačno objavo za tovrstne dogodke. Prav tako pa lahko na strani uporabnik najde naslove Zero Waste trgovin, kjer lahko določene izdelke kupite brez embalaže. 

''Čeprav prave Zero Waste trgovine v Sloveniji še nimamo, se lahko odpravimo v več kot 70 trgovin po celotni Sloveniji, kjer je mogoče nekatere izdelke kupiti z lastno ali vračljivo embalažo,'' so dodali v društvu. 
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 7
 
detect 07.09.2017 18:51:37
ni čudno potem da so odpadi vedno večji.
Več komentarjev