Zakaj? S kakšno stisko se je spopadala mati, da je zavrgla otroka, ki ga je rodila na stranišču Centra varne vožnje na Vranskem? Celjski policisti so mater že izsledili. Bodo čakalne dobe v slovenskem zdravstvu vendarle krajše? V veljavi je nov pravilnik o naročanju bolnikov. Katere novosti še prinaša? Poldrugo leto po strmoglavljenju letala na Predmeji. Ali nesreča res ni bila sabotaža in zakaj je bil strmoglavljeni finančnik na stroške občine pokopan kar v Ajdovščini? Dve leti po aferi, ko so vodstva nekaterih fakultet dobivala tudi po več 100 evrov na mesec za stalno pripravljenost. Je država na tem področju naredila red? 24UR Fokus.

Še vedno ne priznavate posledic globalnega segrevanja? Preverite dvig gladine morja v Kopru

Dolgoleten niz izmerjenih vrednosti srednje letne gladine morja na mareografski postaji Koper kaže trend zviševanja gladine. To pa se sklada s predvidevanjem o porastu gladine Sredozemskega morja, na kar so v obsežni mednarodni študiji opozorili strokovnjaki. Do leta 2100 bi se gladina Sredozemskega morja lahko dvignila celo do 95 centimetrov.

Lansko pomlad so v javnost prišli izsledki mednarodne znanstvene raziskave, ki jo je vodila italijanska javna agencija Enea. Ti so pokazali, da se je gladina Sredozemskega morja, katerega del je tudi naše Jadransko morje, v zadnjem tisočletju dvignila za okoli 30 centimetrov, projekcije te študije pa so pokazale, da bi se gladina morja do leta 2100 lahko dvignila celo do 95 centimetrov.

Projekcije predvsem za severni Jadran niso najbolj ugodne, so pa na Agenciji RS za okolje (Arso) včeraj objavili podatke dolgoletnega niza izmerjenih vrednosti srednje letne gladine morja na mareografski postaji Koper, ki kažejo trend zviševanja gladine, kar se sklada s predvidevanjem o porastu gladine Sredozemskega morja.

Arso višino morja na mareografski postaji Koper meri že od leta 1958. Ves ta čas je opazen trend dviga gladine morja. Podatki o srednji letni višini morja kažejo, da se je le ta od leta 1961 do 2015 dvignila iz 213 centimetrov na 223 centimetrov.

Piran

Dvig gladine morja bo prizadel tudi slovensko obalo. (Foto: iStock)

Gladina morja bo do 2100 narasla za več kot trikrat

Napovedi medvladne skupine Združenih narodov o podnebnih spremembah govorijo o več kot trikratnem dvigu v prihodnjih sto letih. Pri izdelavi študije, ki jo je marca lani objavila italijanska nacionalna agencija za nove tehnologije, energijo in trajnostni gospodarski razvoj (Enea) v znanstveni reviji Quaternary International, so sodelovali tudi raziskovalci italijanskega inštituta za geofiziko in vulkanologijo, rimske univerze La Sapienza, italijanskih univerz iz Barija, Lecceja, Catanie ter univerz iz Hajfe v Izraelu, Pariza in Marseilla.

Da bi proučili dvig gladine Sredozemskega morja, so raziskovalci pridobili podatke za 13 arheoloških najdišč ob obalah Italije, Španije, Francije, Grčije in Izraela, in sicer na tektonsko stabilnih območjih. Samo v Italiji so zaznali 33 območij, ki bodo zaradi dvigovanja morja posebej ogrožena, med temi je tudi celotna jadranska obala med Trstom in Raveno. V severnem Jadranu pričakujejo največji dvig gladine morja, kjer bi lahko seštevek dviga morja in znižanja obale dosegel vrednosti med 90 in 140 centimetri, opozarjajo strokovnjaki.

Potopljeno arheološko najdišče na obali Sredozemskega morja

Potopljeno arheološko najdišče na obali Sredozemskega morja. (Foto: iStock)

Poglejte posnetek, ki ga je objavila Enea s terenskih merjenj in raziskovanj.

Vzrok predvsem podnebne spremembe

Zaradi podnebnih sprememb se dvigujeta površinska temperatura morja in raven morske gladine. Zaradi teh sprememb morske in obalne vrste spreminjajo svojo geografsko in sezonsko porazdelitev, kar pomeni, da bo potrebno upravljanje ribištva in naravnih habitatov vedno bolj prilagajati tem spremembam, da bi tako zagotovili okoljsko trajnostnost.

Je pa študija izredno pomembna tudi zato, ker pri preučevanju dvigovanja gladine morja še nihče ni upošteval tako dolgega obdobja. Strokovnjaki opozarjajo, da se gladina zadnja leta pospešeno dviguje, vzrok za dvig pa so predvsem podnebne spremembe, ki so posledica dviga koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju.

Severni del Jadrana najbolj plitev

Jadransko morje ni globoko morje. Najbolj plitev je severni del, saj je povprečna globina severnega Jadrana pa je zgolj 17 metrov. Slovenski del morja je na najnižji točki globok le 38 metrov, ta točka pa je približno 300 metrov od Piranske punte. Bistveno globlji je Južni Jadran, kjer je povprečna globina morja 240 metrov, medtem ko največje globine presegajo 1200 metrov, saj je najgloblja točka Jadrana 1233 metrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 115
Madeni 06.01.2018 11:57:06
Zaradi taljenja ledu ( morskega ) se gladina niža torej je nižja..
AnLavko 06.01.2018 12:06:24
Zaradi taljenja plavajočega ledu se ne bo gladina niti zvišala, niti znižala - glej fiziko Vzgon. Zviša se lahko zaradi taljenja kopenskega ledu.
Iztok Butinar 06.01.2018 14:04:06
Juzni tecaj,je celina!
Več komentarjev