Na pragu novih stavk? Kdo in za kdaj jih napoveduje? Policija razkrila podrobnosti štirih ropov v Celju. Roparji so v otroka uperili pištolo in toliko časa grozili, da jim je razkril, kje družina hrani dragocenosti. Strah pred pisanjem napotnic? Ali zdravnikom zares grozi denarna kazen, če bodo bolnika neupravičeno napotili k specialistu? Zdravniška zbornica in Sindikat družinskih zdravnikov odločno: takšen ukrep je nezakonit! Nove razsežnosti spolnega škandala v Oxfamu. Tudi Zdravniki brez meja priznali, da so 19 delavcev odpustili zaradi spolnega nadlegovanja. Nove razsežnosti spolnega škandala v Oxfamu. Tudi Zdravniki brez meja priznali, da so 19 delavcev odpustili zaradi spolnega nadlegovanja. Začele so se zimske počitnice. Kje največ veselja najdejo otroci?

Severni sij naj bi bil 'kriv', da kiti zgrešijo pot in nasedejo

Razlog, da kiti glavači nasedejo na obalah Severnega morja, se najverjetneje skriva v polarnem siju. Vsaj tako menijo znanstveniki, ki so proučevali pogin 29 zdravih kitov glavačev v začetku lanskega leta.

Znanstveniki pravijo, da so najverjetneje razvozlali skrivnostno poginjanje kitov glavačev v Severnem morju. V začetku lanskega leta je na obali Severnega morja poginilo 29 zdravih kitov, ki so nasedli v plitvem morju in obtičali.

Zdaj so znanstveniki sporočili, da so za njihovo smrt najverjetneje krive motnje v zemeljskem magnetnem valovanju, ki so zmotile njihovo navigacijo, poroča BBC.

Nasedel kit glavač

Kit glavač je največji predstavnik zobatih kitov in tudi največja živeča zobata žival. Zraste do 18 metrov. (Foto: AP)

Motnje so posledica obsežnih solarnih neviht, ki nam Zemljanom pričarajo najlepši svetlobni spektakel na nebu – severni sij. Njihova študija je bila objavljena v mednarodnem dnevniku astrobiologije (The International Journal of Astrobiology).

Raziskovalci se že dlje časa ukvarjajo z vprašanjem, zakaj povsem zdrave živali, ki so znane kot spretni plavalci, nenadoma izgubijo smer in nasedejo v plitvini. Ko so kiti glavači stari med 10 in 15 let, se napotijo na sever proti polarni regiji, saj jih tja privabljajo ogromne količine lignjev, s katerimi se prehranjujejo. Njihova pot pa se včasih konča v plitvinah Severnega morja, kjer nasedejo in obtičijo.

Aurora na Finskem leta 2003

Polarni sij nastane, ko električno nabiti delci magnetosfere, v glavnem so to elektroni, lahko tudi protoni in nekateri težki ioni, pridejo v stik z Zemljinim ozračjem in tam reagirajo ter posledično zasvetijo. (Foto: Reuters)

Kot pravijo raziskovalci, kiti glavači za svojo pot na sever in nazaj uporabljajo navigacijo s pomočjo zemeljskega magnetnega polja, ki je ponekod močnejše, ponekod šibkejše. Te razlike in anomalije jim pomagajo pri navigaciji. Žal pa zaradi obsežnih solarnih neviht v vesolju prihaja do motenj v zemeljski navigaciji, kar 'zmede' kite, da se izgubijo na poti, so prepričani znanstveniki.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
 
flojdi 05.09.2017 19:44:32
.lepo, da piše da NAJ BI bil kriv severni sij . ker NI.
Več komentarjev