Tajsko plažo iz filma Obala bodo prvič v zgodovini zaprli, da bi rešili koralne grebene

Škoda na koralnih grebenih v znanih tajskih letoviščih je že dosegla kritično raven. Morski ekolog iz bangkoške fakultete za ribištvo je ocenil, da je 77 odstotkov od skupaj 238,4 kvadratnega kilometra koralnih grebenov v tajskih vodah uničenih. Tajska jih bo poskušala rešiti tudi z začasnim zapiranjem priljubljenih plaž.

Plaža Maya Bay

Tajski koralni grebeni zaradi turizma že v kritičnem stanju. (Foto: iStock)

Prodekan na Fakulteti za ribištvo Univerze Kasetsart v Bangkoku in morski ekolog Thon Thamrongnawasawat je pojasnil, da se stanje koralnih grebenov zelo hitro poslabšuje, saj jih je danes uničenih že 30 odstotkov več kot pred desetletjem.

Kot glavnega uničevalca koralnih grebenov je izpostavil onesnaženo vodo iz obmorskih hotelov, med drugimi dejavniki pa je naštel še plastične odpadke in škodo, ki jo povzročajo ladijska sidra.

Opazno izginjanje koralnih grebenov in škoda, ki je bila povzročena v zadnjih letih, je privedla do začasnega zaprtja nekaterih priljubljenih plaž in otokov, s čimer želijo Tajci morskemu življenju omogočiti okrevanje. Med drugim bodo med junijem in septembrom prvič v zgodovini za turiste zaprli plažo Maya Bay, kjer so posneli hollywoodsko uspešnico Obala iz leta 2000.

Začasno zaprtje sicer po Thonovih besedah lahko pomaga nekoliko. Po njegovi oceni bi bila idealna rešitev stalno zaprtje nekaterih turističnih biserov, a to ni mogoče zaradi odvisnosti države od panoge. Prihodki iz naslova turizma po poročanju dpa nanesejo več kot 20 odstotkov tajskega bruto domačega proizvoda.

Turizem ima tudi na Tajskem konstantno rast. Leta 2016 so zaznali 32 milijonov turistov, lani 35 milijonov, letos pa jih pričakujejo 38 milijonov. Hitra rast panoge je sprožila zaskrbljenost zaradi okoljske škode in trajne naravnanosti turistične panoge.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
rossi66 04.02.2018 16:04:07
Tajska je hudo precenjena! Pravo odstekanje te caka v Mikroneziji..., Palau in Yap.
kollerik 04.02.2018 19:25:45
....samo na svojo rit razmišljaš, hebe se tebi za koralne grebene! Zaradi takšnih egoističnih bolnikov, kot si ti, gre svet v maloro.....
Več komentarjev