Trajnost ni floskula, Slovenija pa je zelena dežela, kolikor bomo poskrbeli, da bo zelena tudi ostala

Zadnje čase, tudi na račun strahu pred terorističnimi napadi, slovenski turizem cveti. Za promocijo Slovenije je veliko naredila tudi prva dama ZDA, le da preslabo izkoristimo vsako takšno priložnost. Kar spomnite se dogodka s potico. A dejstvo je, da moramo čim več vlagati v tako imenovani trajnostni turizem, če želimo zaščititi okolje in ljudi ter biti konkurenčni drugim državam.

Ko govorimo o varstvu okolja, o naši prihodnosti, ki je brez smelih, odgovornih in premišljenih odločitev ne bo, potem se je potrebno dotakniti še enega področja – trajnostnega turizma. Slovenija je turistična dežela in turizem je panoga, na katero država veliko stavi. Čeprav se zadnje čase zdi, da smo še vedno preveč okorni in premalo izkoriščamo prepoznavnost Slovenije v tujini – kar spomnimo se zadnjega primera, ki je proslavil slovensko potico – pa je jasno, da se zadeve premikajo v pravo, recimo temu zeleno smer, le da moramo vse skupaj nekoliko pospešiti.

Slovenija turistična dežela - 6

Potica, ki je bila glavna tema klepeta med Melanio Trump in papežem Frančiškom, je v nekaj urah postala svetovni hit. (Foto: Thinkstock)

Slovenija je v zadnjem desetletju v turizmu prehodila uspešno pot od prepoznavanja ekologije do naziva prve zelene destinacije, a na tej točki ne smemo zaspati. "Imeti moramo dolgoročne strategije, ki morajo preživeti vlade, loviti korak s tehnološkim razvojem, iskati priložnosti za medsektorska sodelovanja doma in v tujini ter nemudoma reagirati na naključne dogodke," je na petem Zelenem forumu pred časom izpostavila Sonja Sibila Lebe z Univerze v Mariboru.

Slovenija turistična dežela - 1

Trajnostni zeleni turizem poudarja povezovanje z lokalno skupnostjo. (Foto: Thinkstock)

Država je v zadnjem obdobju v zaščitena območja vložila 5,6 milijona evrov, s sofinanciranjem trajnostnih okoljskih znakov pa spodbuja trajnostni turizem.

Če želimo razvijati turistično ponudbo, s katero bomo konkurenčni drugim državam, se bo potrebno še bolj usmeriti v zeleni oziroma trajnostni turizem, ki je v razviti turistični ponudbi nujna smer nadaljnjega razvoja. Dejstvo je, da bo v prihodnosti konkurenčen le turizem, ki bo temeljil na ekonomski uspešnosti turističnega poslovanja ter bo hkrati prizanesljiv in konstruktiven do naravnega, kulturnega in socialnega okolja.

Trajnostno pomeni najprej domačini, nato turisti

Številni primeri dobrih praks v trajnostnem turizmu izpostavljajo povezovanje z lokalno skupnostjo in spreminjanje mišljenja v smeri zelenega in okolju prijaznega delovanja. "Najprej moramo poskrbeti za zadovoljstvo domačinov, šele nato za turiste," pa je na omenjenem forumu opozoril predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja.

Slovenija turistična dežela - 4

Vizija ministrstva za gospodarstvo je, da bi bila Slovenija zelena, aktivna in zdrava destinacija za petzvezdnična doživetja. (Foto: Thinkstock)

Kakšna je vizija države?

Da gre Slovenija v pravo smer, pa govori tudi prestižno priznanje, ki ga je pridobila naša država septembra lani. V okviru dogodka Global Green Destinations Day je bila Slovenija razglašena tudi za prvo zeleno destinacijo na svetu.

Vizija ministrstva za gospodarstvo je, da bi bila Slovenija zelena, aktivna in zdrava destinacija za petzvezdnična doživetja. "Cilji so visoko zastavljeni, saj si želimo doseči 3,7 milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj, pet milijonov turističnih obiskov in 16 milijonov prenočitev. Predvsem pa je fokus doseganje višje dodane vrednosti," je na omenjenem forumu izpostavila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

Slovenija turistična dežela - 5

Slovenija je polna naravnih biserov, ki privabljajo številne turiste. (Foto: Thinkstock)

Zeleni turizem, ki blaži podnebne spremembe

V Slovenski turistični organizaciji (STO) so se zavezali, da bo zeleno in trajnostno tisto, kar bo prežemalo vsako njihovo dejavnost. "Naše poslanstvo pri zelenem turizmu je deležnike v turizmu obveščati o pomenu podnebnih sprememb, vplivih na turizem in spremembah na trgu ter jih spodbuditi k ukrepanju pri prilagajanju in blaženju podnebnih sprememb," navajajo na STO.

Slovenija turistična dežela - 3

Ljubljana je bila leta 2016 razglašena za zeleno evropsko prestolnico, eden od ukrepov, ki prispeva k čistejšemu okolju, pa je spodbujanje kolesarjenja. (Foto: Thinkstock)

Ključne strateške usmeritve zelenega turizma so:

- usmeritev turizma v zeleno gospodarstvo

- obveščanje in spodbude za turistično gospodarstvo, da razvijajo zelene modele poslovanja

- spodbude za destinacije, da postavijo modele trajnostnega razvoja na podlagi trajnostnih kazalnikov

- ozaveščanje turistov, da se usmerijo k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu in za lastno okolje prijaznemu ravnanju

Kaj je to Zelena shema slovenskega turizma?

Da bi pospešili izvajanje zelenega turizma, so na STO razvili Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green, ki sloni na evropskih (ETIS) in globalnih (GSTC) merilih ter priporoča uporabo orodja GSTR za merjenje uspešnosti pri uvajanju zelenega delovanja. 

Globalni kriteriji temeljijo na štirih stebrih trajnostnega turizma: učinkovitem načrtovanju trajnostnega razvoja, maksimiziranju družbenih in gospodarskih koristi za lokalne skupnosti, zmanjšanju negativnih vplivov na kulturno dediščino in zmanjšanju negativnih vplivov na naravo dediščino.

Slovenija turistična dežela - 2

Bled ostaja ena največjih turističnih atrakcij v Sloveniji. (Foto: Thinkstock)

22 destinacij, 13 ponudnikov in trije parki

Enega od ponudnikov, ki je vključen v zeleno shemo turizma in ima znak Slovenia Green bomo podrobneje predstavili v prihodnjih dneh.

Zelena shema je sistem, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj, omogoča primerjavo z drugimi zelenimi destinacijami po svetu in hkrati dodaja nacionalni značaj, ki omogoča lažje pozicioniranje zelene Slovenije na globalnem zemljevidu.

V nacionalno shemo je zaenkrat vključenih že 22 destinacij z znakom Slovenia Green Destination (Ljubljana, Kamnik, Idrija, Rogla - Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje, Velenje, Nova Gorica, Maribor, Brda, Kranjska Gora, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina,Kočevsko, Polhov Gradec, Vipavska dolina, Logarska dolina Solčavsko in Podčetrtek13 ponudnikov namestitev z znakom Slovenia Green Accommodation (Hotel Thermana Park Laško, Kamp Koren Kobarid, Terme Snovik, Turistična kmetija Urška, Ortenia - Apartmaji v naravi, Posestvo Trnulja, Hotel Park Ljubljana, Hostel Celica, Sobe z zgodbo Pr' Gavedarjo, Hotel Jožef Idrija, Hotel St. Daniel Štanjel, Hotel Savica, Hotel Astoria Bled) in trije parki z znakom Slovenia Green Park (Triglavski narodni park, Kozjanski park in Park Škocjanske jame). Kot pravijo na STO, so premiki na tem področju veliki, tudi v Sloveniji. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 37
Lajnaa 12.06.2017 14:20:36
Bolj bo zelena, več bo turistov, bolj bodo kradli.
Lajnaa 12.06.2017 14:20:52
Komunist dlako menja narave nikoli.
Lajnaa 12.06.2017 14:29:04
Kdo bo pa skrbel za vse to zelenilo? Mladi, ki bežijo v Avstrijo? Mesta smo prepustili jugofilom, turizem smo prodali balkancem, kulinariko albancem.
Lajnaa 12.06.2017 14:29:34
p.s. na travelu me je pritegnil tuj post, poln hvale o slovenski kuhinji, prijaznem personalu, dodali so tudi fotogalerijo, na sliki sta bila mesni in sirni burek
TistoPravo 12.06.2017 14:44:49
Hahaha
TistoPravo 12.06.2017 14:45:54
Koga briga....naj hosta zaraste še teh xy procentou, mi bomo pa še naprej nafto šopal
TistoPravo 12.06.2017 14:46:27
In imeli za burek, če ;)
Več komentarjev