V Teheranu zaradi rekordno visoke onesnaženosti zraka zaprli šole in omejili promet v mestu

Iranske oblasti so v Teheranu zaradi močno onesnaženega zraka zaprle vse osnovne šole, poleg tega pa omejile tudi promet v mestu. Koncentracija drobnih delcev PM 2,5 v zraku se je povzpela na 144 mikrograma na kubični meter, v nekaterih predelih pa dosegla celo 169 mikrogramov. Maksimalna priporočena izpostavljenost je sicer 25 mikrogramov v 24-urnem obdobju.

V iranski prestolnici Teheran in istoimenski provinci so danes zaradi močno onesnaženega zraka ostale zaprte vse osnovne šole. Oblasti so poleg tega dodatno omejile promet v mestu, ki šteje 8,5 milijona prebivalcev, in izdala opozorila za posebej občutljive osebe.

Ukrepe so oblasti naznanile v nedeljo zvečer, ko so sporočile, da bodo danes danes v celotni provinci Teheran odprte le šole v treh manjših mestih. Koncentracija drobnih delcev PM 2,5 v zraku se je namreč povzpela na 144 mikrograma na kubični meter, v nekaterih predelih pa je dosegla celo 169 mikrogramov na kubični meter.

PREBERITE ŠE: Zakaj so delci PM 2,5 in 10 tako zelo nevarni. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer priporoča maksimalno povprečno izpostavljenost 25 mikrogramov teh delcev na kubični meter v 24-urnem obdobju.

Smog v Teheranu

Tako je smog prekril Teheran leta 2015, ko so zaprli vrtce in šole. (Foto: AP)

Občutljivim osebam priporočili, naj ostanejo doma

Oblasti so poleg tega na celotno prestolnico razširile omejitev prometa, v skladu s katero lahko na določen dan vozijo le vozila z bodisi parno bodisi neparno številko na registrski tablici. Občutljivim osebam, kot so otroci, nosečnice, starejši in tisti s srčnožilnimi obolenji, so priporočili, naj raje ostanejo doma.

V Teheranu so šole zaradi velikega onesnaženja več dni ostale zaprte že sredi decembra. Onesnaženja zraka sicer na območju iranske prestolnice v tem obdobju leta redno dosega visoke vrednosti. Po poročanju iranskih medijev so zanjo v 80 odstotkih odgovorni izpušni plini.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
 
flojdi 05.02.2018 22:48:04
.zanimivo. nadvse. pa Zakaj omejujejo promet, če pa iz vsakega avtomobila pride samo popolnoma neškodljiva in lepo dišeča zadeva. v peči ne smejo metat mokrih drv, no ...ej
Več komentarjev