Predvolilna bitka se bliža vrhuncu. Za predčasno glasovanje imate še dve uri časa, kandidati za predsednika ali predsednico republike pa dan pred volilnim molkom izkoriščajo zadnje ure za prepričevanje volivcev. Čemu posvečajo največ časa? Že drugi upor zapornikov v manj kot tednu dni. Uporu na Povšetovi je sinoči sledil še upor na Dobu. Pa so razmere v zaporih res pod nadzorom, kot trdijo pristojni? Madrid in Barcelona tudi po izteku drugega roka ostajata vsak na svojem bregu. Španska vlada bo zato v soboto sprožila zloglasni 155. člen ustave, ki omogoča odvzem politične avtonomije Kataloniji. Ples ob drogu je odslej uradna športna disciplina. To je dosežek, ki bo dokončno zabrisal erotični predznak tega intimnega izraznega plesa, je po 11 letih prizadevanj prepričana pobudnica kampanje. Bo ples ob drogu tudi nova disciplina na olimpijskih igrah?

Za nami še en rekordno topel februar

Serija zaskrbljujoče toplih mesecev se nadaljuje. Minuli je tako bil drugi najtoplejši februar v 137-letnem beleženju globalnih temperatur, kažejo Nasine meritve. Prehitel ga je le lanski.

Globalne temperature februarja 2017

(Foto: NASA)

Serija zaskrbljujoče toplih mesecev se nadaljuje. Minuli je tako bil drugi najtoplejši februar v 137-letnem beleženju globalnih temperatur, kažejo Nasine meritve. Prehitel ga je le lanski.

Februarske temperature so bile za 1,1 stopinji Celzija višje od povprečja za ta mesec med leti 1951 in 1980. Za primerjavo: lani so povprečje presegle za 1,3 stopinje.

Največja odstopanja so zabeležili na severni hemisferi, še posebej v Sibiriji, Združenih državah in Kanadi. Na območju med Kanado in Grenlandijo ter na Bližnjem vzhodu pa so bile rahlo nižje od običajnih.

Podatke dobivajo iz 6300 vremenskih postaj po vsem svetu, instrumentov na ladjah in bojah, ki beležijo temperaturo na površini morja, ter iz raziskovalnih postaj na Antarktiki. 

Nihanje gobalnih temperatur

Takole se dvigajo povprečne temperature. (Foto: NASA)

Januar 2017 je bil tretji najtoplejši v zgodovini merjenja.  


 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 94
 
supergigi 17.03.2017 11:53:35
Zadnjič so rekli, da je bil januar pa najhladnejši.
Več komentarjev