Zakaj ne bi izkoristili vozila, ki večino časa stoji na parkirišču?

Spoznajte PiPi - nekakšen Airbnb za avtomobile

V Sloveniji kar 80 odstotkov vseh voznikov dnevno prevozi le 20 km. Večino časa tako naši jekleni konjički stojijo na parkiriščih. Če bi med seboj delili vozila, bi privarčevali, zmanjšali pritisk na okolje ter krepili družbeno odgovornost. Številni so se že 'našli' v tej miselnosti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Slovenci smo veliki ljubitelji pločevine, saj ima dvomilijonski narod kar milijon osebnih vozil, ves čas pa se jezimo nad gnečami na cesti, pomanjkanjem parkirišč in astronomskimi stroški za vzdrževanje vozila, zavarovanje ter gorivo. Večina bolj malo razmišlja o možnosti, da bi zmanjšala te stroške in naredila nekaj zase in za okolje, raje se jezi in pritožuje, kot pa ukrepa.

Pa vendar se najdejo posamezniki, ki so že spremenili svoje razmišljanje in preklopili na bolj trajnostne načine prevoza. Zaenkrat so še v manjšini, a vedno glasnejši in družbeno aktivni. Tako bo v prihodnjih mesecih zaživel sistem souporabe vozil - platforma PiPi, ki bo povezovala vse, ki jim je blizu car sharing ali po naše souporaba vozila.

Parkirišče polno vozil

Žal je tako, da avto večino časa stoji parkiran. Zakaj se ne bi med seboj povezali in ga ponudili v souporabo? (Foto: iStock)

Zakaj ne bi oklestili izdatkov za prevoz?

Med 16. in 22. septembrom poteka Evropski teden mobilnosti pod sloganom "Združimo moči, delimo si prevoz", ki promovira okolju prijazen prevoz. Žal gre zgolj za tedensko kampanjo, ki bi morala biti, vsaj glede na naš odnos do okolja, raztegnjena na celo leto. Z različnimi akcijami, ki potekajo te dni, želijo čim več ljudi spodbuditi, da z deljenjem prevoznih sredstev pripomorejo k manjšemu onesnaževanju okolja.

Seveda lahko namesto vožnje z osebnim vozilom izberete pešačenje, kolesarjenje, se vozite z javnim potniškim prometom, lahko kombinirate vse našteto. Če se lastniškemu osebnemu vozilu vendarle ne morete odpovedati, imate možnost, da si ga delite s še kom v soseski in s tem zmanjšate izdatke za prevoz. In to konkretno.

Takšno delitev ali souporabo vozila imenujemo car sharing, ki sicer ni nov koncept, saj ga v drugih evropskih državah poznajo že več desetletij, a je pač tako, da Slovenija s svojim razmišljanjem še zelo zaostaja.

Kaj je to car sharing?

Souporaba avtomobila je model kratkotrajne izposoje avtomobila (merimo v minutah ali urah). Zanimiv je za uporabnike, ki avto uporabljajo le občasno. Izposoja lahko poteka kot povsem profiten posel (Avant2go ponuja najem povsem električnih vozil), lahko pa so uporabniki povezani v različne agencije, zadruge ali interesne skupine (na primer dogovor med tremi prijatelji, ki si delijo eno osebno vozilo).

Med Slovenci je kar nekaj posameznikov, ki so bistvo in prednosti te ideje že dognali in že dlje časa delijo z drugimi svoje osebno vozilo. Njihove izkušnje so večinoma pozitivne, še posebej, ker večina car sharing kombinira tudi z drugimi oblikami prevoza. Tako si delijo osebno vozilo na primer za izlete izven kraja bivanja, počitnice, ali pa večje nakupe, medtem ko dnevno za šolo ali službo uporabljajo kolo in javni prevoz. Večina priznava, da so prihranki precejšnji, vse skupaj zahteva samo nekaj več koordinacije med uporabniki in seveda načrtovanja.

Kako lahko en avto razdelimo na tri dele?

Več o tem, kako lahko en avto razdelimo na tri dele z izkušnjo enega od treh Ljubljančanov, ki si avto delijo v souporabo že leto in pol, lahko slišite na okrogli mizi na Vodnikovi domačiji v Ljubljani ta petek popoldan ob 18.30. Vabljeni!

Izkušnjam enega od Ljubjančanov, ki si že leto in pol s še dvema prijateljema deli osebno vozilo, lahko prisluhnete ta petek, 22. septembra ob 18.30 uri na Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Morda bo izkušnja treh prijateljev navdihnila še koga, da se bo organiziral na podoben način, še več jih bo verjetno pritegnila platforma PiPi.si. "Pravzaprav je za to že skrajni čas, saj je souporaba avtomobilov zares preprosta in logična," v napovedi dogodka navajajo na Inštitut za politike prostora – IPoP.

Trenutno sosede, ki so pripravljeni izmenjevati avtomobile, povezuje skupnost Pipi.si

Da bi car sharing lahko zaživel tudi širše in postal dostopnejši širši množici, se je skupina posameznikov na osnovi lastne izkušnje odločila, da gre še korak dlje in vzpostavi platformo oziroma skupnost za dnevne izmenjave avtomobilov na medsosedski ravni.

Še niste slišali za PiPi? Nič hudega, saj bo šele v prihodnjih mesecih zaživel v praksi. PiPi je skupnost, katere namen je povezati vse, ki bi želeli privarčevati pri stroških avtomobila in svoj avtomobil deliti s tistimi, ki nimajo avtomobila, pa bi si ga občasno in za določeno ceno sposodili. Z drugimi besedami, na platformi boste lahko oddali svoje vozilo v souporabo, če pa ste eden od tistih, ki avta nimate, pa ga občasno potrebujete, pa ga boste na tej platformi lahko najeli.

Uršo Hribernik, ustanoviteljico PiPi, smo povprašali, katere so prednosti car sharinga in skupnosti, ki jo oblikujejo. "Prednosti so lokacijska in časovna fleksibilnost, saj se lastnik in najemnik medsebojno dogovorita, kdaj in kje bo do predaje avtomobila prišlo. Najemniki in lastniki so načeloma ’sosedi’, torej živijo v bližini. Poleg tega bodo najemi cenovno ugodni," pravi Hribernikova. Trenutno imajo več kot 600 uporabnikov, polno verzijo pa bodo zagnali v začetku prihodnjega leta. "Mentaliteta se spreminja, predvsem pri mlajših generacijah, ki denar raje porabijo za potovanja kot pa nakup avtomobila. Poleg tega imamo sploh v mestih konstantno težave s parkiranjem. PiPi rešuje ta problem, saj omogoča souporabo avtomobilov med sosedi in posledično zmanjša število avtomobilov v mestih."

Avto odpad

S starim avtomobilom lahko prevoziš še vsaj 80.000 km preden upravičiš vse kilograme CO2 izpuščene v okolje pri izdelavi novega, opozarja Hribernikova. (Foto: iStock)

Niso zanemarljive tudi prednosti za naše okolje. "Nastanek novega avtomobila, npr. golfa, namreč povzroči tako velik ogljični odtis, da lahko s starim avtomobilom prevoziš še vsaj 80.000 km preden upravičiš vse kilograme CO2 izpuščene v okolje pri izdelavi novega," opozarja Hribernikova in dodaja, da PiPi med drugim omogoča tudi najem avtomobilov turistom na vaseh, kjer rent-a-car ne obstaja.

Ideja se je porodila med selitvijo v Münchnu

Ideja, ki se je Hribernikovi porodila v Münchnu, ko ji je pri selitvi prijateljica odstopila svoj avtomobil, je bila že na samem začetku dobro sprejeta. Čeprav velja prepričanje, da smo Slovenci močno navezani na avtomobile, so samo v prvih mesecih prejeli že več kot 600 prijav. V Sloveniji takšne platforme še nimamo, tako da na tem področju orjejo ledino, v tujini pa je podobnih skupnosti že veliko. V ekipi, ki razvija PiPi, so štirje – dva inženirja, programer in občasno tudi oblikovalec. "Celoten projekt se premika veliko počasneje kot predvideno. Zavarovalnica nam pripravlja poseben paket zavarovanja, ki bo primeren za kratkoročen najem avtomobila. Trenutno razvijamo platformo, urejamo pravne podrobnosti, navezujemo partnerstva in iščemo potencialne investitorje," pravi Hribernikova.

Preko Pipi.si izmenjave zaenkrat še ne potekajo, bodo pa prihodnji mesec izvedli pilotni projekt, da preverijo, kako se zadeva obnaša na trgu in kako uporabniki uporabljajo storitev. "Smo na vezi s kar nekaj uporabniki, ki že souporabljajo avtomobile med prijatelji oziroma družinskimi člani. Prav tako nas dnevno kontaktirajo uporabniki, z vprašanji o tem, kje lahko najamejo oziroma oddajo svoj avtomobil."

Prednosti ima tako lastnik vozila kot najemnik

Hribernikova poudarja, da so prednosti souporabe tako na lastnikovi strani kot tudi najemnikovi. "Lastnik si lahko z oddajo povrne stroške nakupa in vzdrževanja avtomobila in si na ta račun privošči kakšno drugo stvar. Najemniku pa ni treba skrbeti za vzdrževanje in parkiranje avtomobila, temveč plača le, ko avtomobil potrebuje. Preko skupnosti PiPi ne želimo le zmanjšati števila avtomobilov na parkiriščih, temveč tudi povečati družbeno odgovornost in zaupanje," pravi ustanoviteljica.

Slovenci medse počasi sprejemamo različne servise, ki temeljijo na principu deljenja oziroma souporabe lastnine, kot so Airbnb, pa Avant2go, Bicikelj. "PiPi je kot nekakšen Airbnb za avtomobile," je v predstavitvi skupnosti dejala Hribernikova, pri čemer je poudarek na oblikovanju bolj odprte družbe in pripravljenosti deljenja stvari in s tem odgovornosti.

Ceno najema bo določil lastnik vozila, in sicer glede na model, letnik avtomobila ter povprečne stroške vzdrževanja. V vsak dnevni najem bo prav tako vključeno zavarovanje za čas najema vozila in provizija za obratovanje in vzdrževanje platforme, pojasnjuje Hribernikova.

Takšna ’zelena’ dejavnost bi morala biti obdavčena nižje

Ker v slovenski zakonodaji žal še vedno nimamo pravnih okvirov, ki bi jasno določali delovanje tako imenovane sodelovalne ekonomije, imajo snovalci te ideje precej težav. "Davki so neizbežen del, čeprav si v sodelovanju s Partnerstvom za zeleno gospodarstvo Slovenije prizadevamo, da bi se pospešeno uredila zakonodaja na področju peer to peer aktivnosti in bi se namesto plačevanja dohodnine uvedel poseben (nižji) davek na te aktivnosti, ki bi se odvajal direktno s pipi.si. To bi dodatno razbremenilo lastnike avtomobilov in spodbudilo aktivnosti na področju delitvenega gospodarstva," še dodaja Hribernikova.

Spoznajte skupnost PiPi.si in preverite, kako vam lahko oddajanje oziroma souporaba vozila zniža stroške lastništva, tistim brez avtomobila pa omogoči poceni mobilnost.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 269
kajpavzdevek 22.09.2017 20:53:40
Kateri bedak meni da bi bilo to koristno ?? Iz takega avta nastane rent a car ali pa kot testno vozilo. Za kar vsi vemo da je avto kr hitro zjahan, razklopotan, nabit z kilometražo, nič več vreden, je kot gnilo jajce.. Še prodat ga več ne moreš. O družbeni odgovornosti pa sem raje kr tiho ker se mi neda.... Tako potezo podpiram le če kupi država avte ki so lahko zarad mene električni ali pa hybridi in jih lahko mi koristimo za prevoz v službo za neko simbolično ceno takega najema oz deljenja.
Več komentarjev