Zero Waste Jurjevanje s 35 odstotki manj odpadkov. Še vedno pa se nam zatika pri ločevanju odpadkov

Festival Jurjevanje v Beli krajini je bil letos poseben, saj so se ravnali po principu zero waste. Brez odpadkov ni šlo, a so jih zbrali manj kot lani. Ugotovili so, da imamo še vedno težave pri ločevanju odpadkov.

Smeti

Zataknilo se je predvsem pri ločevanju odpadkov. (Foto: Thinkstock)

Junijski folklorni festival Jurjevanje v Beli krajini je bila prva slovenska prireditev z manj odpadki po smernicah mreže Zero Waste Slovenija. Brez odpadkov sicer ni šlo; nastalo jih je za 720 kilogramov, kar pa je 35 odstotkov manj kot pred letom dni. 65 odstotkov odpadkov je bilo zbranih ločeno, s čimer so bili zastavljeni cilji delno doseženi.

Letošnji 54. folklorni festival Jurjevanje v Beli krajini je potekal od 21. do 25. junija v Črnomlju. Organizator RIC Bela krajina je pri pripravi sodeloval z Ekologi brez meja, pod okriljem katerih deluje Zero Waste Slovenija. Za cilj so si zadali znižati skupno količino odpadkov za 30 odstotkov glede na prejšnje leto in 90 odstotkov skupne količine zbranih odpadkov ločiti po frakcijah.

Poleg manj smeti uvedli tudi javne prevoze in princip vnovične uporabe

Da je Jurjevanje sploh postalo prireditev z manj odpadki, je organizator uvedel organizirane javne prevoze, električna vozila za svoje osebje, obveščal javnost o ukrepih in spodbujal k sodelovanju ter uporabi mobilnih naprav za informiranje o prireditvi, zmanjšal količino tiskovin, plastificiral tiskovine za večkratno uporabo, uporabil princip vnovične uporabe pri ustvarjalnih delavnicah, uvedel prodajo večnamenskih vrečk in bidonov, uporabo pribora, kozarcev za večkratno uporabo in ponudbo hrane lokalnega izvora.

Nameščeni so bili štirje pitniki vode in ena razvodna baterija s pipami in koritom v zaodrju za nastopajoče. Po končani prireditvi dva pitnika ostajata v starem mestnem jedru Črnomlja za potrebe občanov.

Količina plastenk je bila zanemarljivo majhna, kar je rezultat pitnikov in bidonov. "Proti pričakovanju so bili pitniki po končani prireditvi nepoškodovani, odzivi obiskovalcev pa pozitivni," je zadovoljno izpostavil direktor javnega podjetja Komunala Črnomelj Samo Kavčič.

Na prizorišču festivala je bilo ob tem nameščenih sedem mini eko otokov ter trije veliki eko otoki. Ločeno so zbirali preostanek komunalnih odpadkov, odpadno embalažo, papir in steklo. Ponudnikom gostinskih storitev so bile razdeljene vreče za biološke odpadke.

Skupna masa vseh zbranih odpadkov je bila 720 kilogramov, medtem ko je bila lani ocenjena teža 1100 kilogramov. To pomeni, da so organizatorji presegli zastavljeni cilj na področju zmanjšanja količine nastalih odpadkov, saj so to količino zmanjšali za 35 odstotkov.

Ločeno zbiranje odpadkov nam ne gre?

Najslabše ločeni so bili sicer biološki odpadki. V uporabi so bili bio razgradljivi krožniki in pribor, a je bilo vseeno med biološkimi odpadki veliko odpadne plastične embalaže in papirja, kar ponovno kaže na nedoslednost nekaterih ponudnikov gostinskih storitev.

Manj uspeha pa je bilo pri ločenem zbiranju odpadkov. Ločeno je bilo zbranih namreč le 65 odstotkov odpadkov (cilj je bil 90 odstotkov). Vseeno v RIC Bela krajina poudarjajo, da gre glede na predhodna leta za odličen rezultat.

Skupna količina odpadov je bila sicer največja v nedeljo, v to količino pa so všteti tudi odpadki generalnega čiščenja po končani prireditvi. Med njimi so tudi takšni, ki niso nastali zaradi same prireditve in ki kvarijo rezultat, so še dodali organizatorji.

Ob tem se v RIC Bela krajina zavedajo, da ostaja prostor za izboljšave. "Kljub vsej podpori, pripomočkom in usposabljanju prostovoljcev in infrastrukturi je bilo v uporabi še vedno precej plastičnih kozarcev za enkratno uporabo, tako med preostankom odpadkov kot v odpadni embalaži, kar je posledica slabše pozornosti pri ločevanju oz. nesledenja dogovoru določenih gostinskih ponudnikov," je opozoril koordinator projekta Zero Waste prireditve Kristian Asani. "Na tem področju imamo možnost zmanjšati skupno količino odpadkov in povečati delež ločeno zbranih," je dodal.

"Kljub temu da dela cilja zaveze Zero Waste nismo dosegli, smo vseeno z doseženim zadovoljni, saj je napredek glede na predhodna leta ogromen. Ker imamo priložnosti za izboljšavo, ki so realno dosegljive, bomo prihodnje leto projekt nadaljevali," je dodal direktor RIC Bela krajina Peter Črnič. Ob tem se je tudi zahvalil vsem obiskovalcem Jurjevanja ter tistim gostinskim ponudnikom hrane in pijače, ki so "izvrstno" sledili pravilnemu ločevanju odpadkov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
sonas 18.07.2017 14:43:43
podpiram pobude. vseeno pa se mi zdi neumno, zakaj se teži potrošnikom ne pa proizvajalcem, da racionalno pakirajo blago. moti me pa tudi kratka "življenjska doba" blaga. meni je grozno, da grem na servis in mi serviser pove, da je avto star 10 let samo še za na odpad (pa seveda ga redno servisiram, vzdržujem na uradnme servisu. isto je z malimi gospodinskim aparati: sesalci, pomivalci, pralnimi stroji,... Da o oblačilih niti ne govorim, sploh mi ni jasno kako lahko posamezne cunje srednjega cenovnega razreda (comma, soliver, ...) tako hitro zmuckajo, obledijo,... Ko se lotevate problema na napačnem koncu de facto le podaljšute obstoječe stanje: potrošništvo + onesneževanje okolja.
Več komentarjev