Cena jajc poskočila za deset odstotkov, krompir za toliko cenejši

V povprečju so se rastlinski pridelki pri slovenskih pridelovalcih lani podražili za nekaj manj kot štiri odstotke v primerjavi z letom prej, medtem ko so cene živali in živalskih proizvodov poskočile za nekaj več kot štiri odstotke. Med vsemi so se najbolj podražila žita.

Jajca in moka

Jajca so se podražila za deset odstotkov, žita pa za 14,8 odstotka. (Foto: Thinkstock)

Rastlinski pridelki so povprečno dražji za 3,8 odstotka, najbolj pa so se podražili žita, zelenjadnice, cvetje, okrasne rastline, sadje in krmne rastline. Znižale pa so se cene krompirja, industrijskih rastlin in vina.

Živali za zakol so bile lani v povprečju za 8,1 odstotka dražje kot leta 2011. Višje so bile cene goveda, prašičev in perutnine. Dražji so bili tudi konji in jagnjeta. Cene živalskih proizvodov so se v povprečju zvišale za 0,2 odstotka.

Jajca so se podražila za deset odstotkov, medtem ko se je cena mleka znižala za 0,6 odstotka.

Hlev

Živali za zakol so bile lani v povprečju za 8,1 odstotka dražje kot leta 2011. Najbolj se je zvišala cena prašičev, za 12,9 odstotka. (Foto: Thinkstock)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 9
Valimali 06.03.2013 10:05:52
Normalno je da so stroški z leta v leto večji in to je tudi rezultat vsega tega. Bolj kot to pa bodo v oči dejstvo, da je na našem trgu vse preveč tujih izdelkov, ki so manj kvalitetni in cenovno bolj ugodni vendar z napako. A se mi potrošniki sploh zavedamo kakšne izdelke kupujemo v tej tujih trgovinah, kaj dejansko pomeni recimo zelenjava s kitajske, ali pa iz egipta? Verjetno da ne. Jaz zaupam samo slovenski proizvajalcem in zato kupujem samo v slovenskih trgovinah, pa četudi je izdelke za kak cent dražji, tako vsaj vem kaj kupim? Najbolj mi je všeč tuševa zadeva okrog slogana spoštujemo slovensko in dejstva da imajo v svoji ponudbi kar največ slovenskih izdelkov...
Več komentarjev