FOTO in VIDEO: Delavci Gorenja dosegli svoje: pisni dogovor o izplačilu božičnice in neodpuščanju

Pred upravno stavbo Gorenja se je zbralo okoli 1000 delavcev, ki so stavkali med drugim zaradi znižanja božičnice in neizplačila nadur. Delavci so dosegli svoj cilj, saj so z upravo sklenili pisni dogovor o izplačilu božičnice, nadur in neodpuščanju.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

  • Stavka v Gorenju
  • Stavka v Gorenju
  • Stavka v Gorenju - 1
  • Stavka v Gorenju - 2
  • Stavka v Gorenju - 3
  • Stavka v Gorenju - 4
  • Stavka v Gorenju - 5
  • Stavka v Gorenju - 6

Delavci Gorenja so se odločili za stavko. Prva izmena se je normalno začela ob 6. uri, sredi dela pa so se nekateri delavci v oddelku hladilno-zamrzovalnih aparatov odločili zapustiti svoje delovno mesto in se napotili k vhodu v upravno stavbo Gorenja.

Tam se je zbralo okoli 1000 delavcev. Sicer so v Gorenju zatrjevali, da stavka okrog 300 zaposlenih. Kot je povedala predstavnica za odnose z javnostjo pri Gorenju Elizabeta Biluš, stavka ni bila napovedana in ni bila organizirana, prav tako v podjetju niso vedeli, kdo je uradni predstavnik stavkajočih.

Delavci naj bi se za stavko odločili zaradi neizplačila nadur, pika na i pa naj bi bila božičnica, ki jo je podjetje znižalo. Uprava Gorenja je delavce v torek obvestila, da letošnja božičnica znaša 150 evrov neto, medtem ko so lani prejeli 250 evrov, je pojasnila Biluševa.

Pred delavce je stopil predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac v spremstvu varnostnika in jim povedal, da je uprava pripravljena namesto napovedanih 150 evrov neto božičnice izplačati 300 evrov. Delavci so njegove besede pospremili z žvižgi in vzkliki "Lopov si!" in "Gotof si!".

Jezo delavcev naj bi spodbudila tudi selitev velikega dela proizvodnje v Srbijo. Biluševa je povedala, da se del proizvodnje seli tudi iz Švedske v Slovenijo, zato delavcev ne bodo odpuščali. Dodala je, da so bili delavci o tem obveščeni. A delavci pravijo, da naj bi odpustitev grozila 350 delavcem. Moti jih tudi to, da so vedno v negotovosti, da so dobesedno čez noč izvedeli za selitev proizvodnje.

Stavka v Gorenju - 6

Pred upravno stavbo Gorenja se je po nekaterih podatkih zbralo okoli 1000 delavcev. Podjetje pa trdi, da je stavkalo le 300 oseb. (Foto: POP TV)

Delavci so bili nezadovoljni tudi s plačilom zaradi velike količine dela, delati so morali tudi ob sobotah, Biluševa pa je zagotovila, da so bili za sobotno delo plačani. Delavce so razburila še nepravična plačilna razmerja.

Ko je Bobinac drugič stopil pred delavce, je napovedal, da naj bi do konca januarja podpisali uravnilovko glede plač.

Delavci so od uprave zahtevali pisno izjavo o današnjem dogovoru, kar so tudi dobili.

Stavka v Gorenju

Delavci so predsednika uprave izžvižgali. (Foto: Denis Simic )

Iz Gorenja so sporočili, da so zaposleni zadovoljni z dogovorom, zato je proizvodnja spet stekla kot običajno. Kot so sporočili, so sklenili dogovor, da se zaposlenim izplača prejemek ob koncu letošnjega leta v višini, kot je bil izplačan lani, to je 300 evrov. "Prvoten dogovor, ki je bil zaposlenim podan včeraj, je bil prejemek v višini 150 evrov, saj so razmere na trgih v letošnjem letu za Gorenje in za vse proizvajalce potrošnih dobrin zelo težke, Gorenje pa je tudi sredi procesov prestrukturiranja proizvodnih lokacij," so še sporočili.

Prav tako so se dogovorili, da se socialni sporazum o ohranitvi delovnih mest, ki je bil sklenjen 19. aprila letos, še naprej medsebojno spoštuje. Do sredine januarja naslednjega leta pa bosta uprava in sindikat končala pogajanja glede posameznih odprtih zadev.

Sindikat že dalj časa opozarja na slabe razmere

Predstavniki podjetniškega sindikata navajajo, da že vse leto upravo Gorenja opozarjajo na slabe razmere v podjetju in na nizke plače, vendar jim uprava ni prisluhnila. Poudarili so, da današnjo stavko sindikat podpira, ni pa njen organizator.

V Gorenju so delavci nazadnje nezadovoljstvo izrazili septembra leta 2009, ko so zahtevali višjo minimalno plačo in ureditev plačnih razmerij delavcev z višjo izobrazbo in daljšo delovno dobo.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 682
 
JE-BI GA 16.12.2012 16:02:27
Bodimo konkretni in na protestih citirajmo zahteve! Imena in priimke, institucije...., ker očitno NOČEJO poslušati!

1. Zahtevamo odstop politične elite. Desne in leve. V parlamentu in v vladi, v koaliciji in v opoziciji. Zahtevamo, da odidejo vsi, ki so izstopili iz koalicije naroda.

2. Zahtevamo inštrument ljudske nezaupnice, zato ker ima po slovenski ustavi oblast v tej državi ljudstvo.

3. Zahtevamo radikalno reformo sodstva, zato ker hočemo pravno državo.

4. Zahtevamo hitro in učinkovito sojenje vsem, ki so do svojega premoženja prišli na sporen način.

5. Zahtevamo zaplembo nedokazano pridobljenega premoženja. Politična in gospodarska elita, ki je kadar koli upravljala z javnim denarjem, naj dokaže izvor svojega premoženja. Slovenija in njeno bogastvo ni last tajkunske ter politične elite, ampak je last državljanov in državljank. Sodni sistem naj ve, da ima pri preiskavah in obsodbi gospodarskega in tajkunskega kriminala podporo ljudstva.

6. Zahtevamo, da bankirji prevzamejo odgovornost za svoje početje, zato ker ljudje ne bomo več plačevali napak, ki so jih storili drugi, ker so si hoteli napolniti lastne žepe.

7. Zahtevamo ustanovitev ustavne komisije, ki bo vključevala državljane in bo uveljavila potrebne spremembe slovenske ustave.

8. Zahtevamo večji vpliv ljudi na to, kdo bo sedel v državnem zboru.

vir: Novomeški Čuvar
Sabina Kusterbanj 13.12.2012 17:01:33
1. ni bilo govora o 150 € neto, ampak bruto!!!
2. ko smo imeli konec leta prodajo v minusu, smo dobili večjo božičnico,kakor so nam jo hoteli sedaj dat, ko imamo v proračunu + ....smo si krepko zaslužli!!!
3. nadure so nam dajal v ure za koriščenje, le nekaj si jih lahko dal za plačat, pa še to po dogovoru mojstra z direktorjem!
4. če imate premajhne plače, nimate božičnice, regresa, vam mi gorenjčani nismo nič krivi, ampak če imamo mi takšno politiko v gorenju,da božičnica je, potem smo definitivno dolžni poskrbet za svoje riti, ko nas hočejo "nategnat" da dnarja ni!!!

tk da prosim....tud moji otroci nosijo rabljene cunje-jih mamo 80% v omari predhodno nošenih...obutev imata za max 20€ ...ko je božičnica in regres jima pa vsaj lahko kaj več privoščim- in nisem edina,ki mi ta denar dost pomeni...
poccorocco 13.12.2012 21:23:48
v merkatorju bo predvidoma 80 evrov bruto "božičnice", nadur se ne izplačuje, oziroma redko po ceni 3.2 evra na uro. leta so se hvalili z dobički 40mio+, sedaj ko so zafurali naložbe in naredili velik minus, pa udri po delvcu. kdaj bodo tisti, ki dobivajo 100k evrov na leto in več odgovarjali za slabo delo?
pujca 16.12.2012 23:10:46
Se popolnoma strinjam in čisto prav je,da se borite za svoje pravice,če se lahko.Stanje v gospodarstvu je pač tako,ker smo ljudje bili predolgo tiho.Delavec se mora nagraditi,četudi za ceno nižjega dobička!Nikakor ne smemo pristati na to,da nekdo ne sme zahtevati več,če ima drugi še manj.Taki časi so že bili...Vsi enakopravni in enaki,a vsi siromaki,razen posvečenih glav.
 
ikoz 13.12.2012 12:22:11
joj čez pol leta bo spet ista pesem alpa še slabše to je samo trenutni uspeh
coctacola 13.12.2012 11:42:07
Kdo je kriv, da tajkuni niso obsojeni?
Kdo je kriv, da dilerji drog niso obsojeni?
Kdo je kriv, da so koruptivni politiki na prostosti?

Odgovor:

Tretja veja oblasti, ki je nedotakljiva.
coctacola 13.12.2012 11:42:24
Protesti so pred napačnimi objekti!!!
Ementalc 14.12.2012 10:37:57
Na tazadnji post sem ti stisnu minus, ker ti delavci so sigurno pred pravo stavbo stavkali.
 
bedak12346 13.12.2012 11:23:57
Toliko je govora o Avstriji in o tem kakšna je tam delavska zakonodaj, in kako jo moramo pri nas sprejeti enako , podobno itd. Nihče pa ne govori da v Avstriji dohodek 10 000€ ni obdavčen, da če imaš dohodek 800€ spadaš med socialni problem, da če delodajalec ne plačuje prispevkov takoj kaznuje. Sedaj pa še o delavcih v Gorenju, dobivajo 600€ plače in so štrajkali zaradi manše božičnice, Ja zaboga saj je to normalnoj kaj pa mislite da bodo z božičnico obogateli, plačali bodo zaostale račune ker s tako plačo se itak ne da preživet. Še več bo takih štrajkov, ko vidiš da na Rdeči Križ in Karitas po pomoč hodijo ljudje, ki so zaposleni drugega ni za pričakovat. Pa še to za isto delo, ki ga kolega opravlja v Avstriji kot jaz v Sloveniji, dobi kolega še enkrat več. Potem pa adijo pamet. Ulico sem že napovedal pred meseci, sedaj napovedujem tudi upor delavcev, saj s takimi plačami ko se ne da preživeti ni druge možnosti.
 
sedmica 7 13.12.2012 10:54:04
V gorenju so plače v povprečju 600e predvidoma v proizvodnji delajo tudi vse 4 sobote zaradi procesa v proizvodnji v mesecu ampak po zakonu jih lako plačajo le 20 nadur ostale ure se rasporedijo za koriščenje in prenos ni res da gorenje ne izplačuje nadur in da so plače redno kar je pa zelo pomembno za ta krizni čas ne strinjam pa se z iseljitvijo proizvodnje ampak obljubili so da ne bodo odpuščali in bodo delavci rasporejeni na druga delovna mesta po gorenju za obstoj gorenja v taki skupini kot je moramo stopiti skupaj vsi z razumom in ne z negativnimi mišljenji posameznikov ki iztopajo ... na sliki pred gorenjem vidim večinoma ŽENSKE kje pa ste mošk i!! za gospoda BOBINCA pa vsaka čast mu takoj se je odzval in prisluhniv množici kapo dol ...
BNAM2707 13.12.2012 11:35:14
Bobinac se je odzval,ker se boji ,da nebi prišlo na dan še kaj drugega.slej ali prej bo.
Janez Jerancic 13.12.2012 10:49:25
Gorenje je že tako tak tako zavoženo .Njihov direktor je pa iskoriščevalec ,nategator ,ki ga podpihuje država ....
 
goveja juha 13.12.2012 05:27:22
in bobinac kolikor je pokvarjen pes jim že grozi z delovnimi mesti
 
nikhrast 12.12.2012 23:52:27
Saj ne vem kakšen sindikat imajo ti delavci. To more biti vse urejeno v pogodbi, koliko se plača za vsako uro dela, koliko za vsako naduro, pa sobotno delo, pa božičnica...
Gre vse to kar na roko, pa brez sindikata, saj to je veliko podjetje.

Vse skupaj pa žalostno da ima Slovenija še te šraufenciger tovarne, to je sramota če se Slovenija smatra kot razvita država. Delavci bi morali zaslužiti 20 eurov na uro, ne pa da govorijo o minimalni plači.
mirko53 13.12.2012 00:23:55
Nakladanje na pamet! Gorenje je ena redkih slovenskih firm, ki so razpoznavne sirse v Evropi in ki se mora uveljavljati v ostri konkurenci! 20€ na uro delavci ne zasluzijo niti v zelo razvitih gospodarstvih! Problem Slovenije je v tem, da recimo v Srbiji zaposleni zasluzi le dobro tretino tistega kar zasluzi pri nas!
mastablasta 13.12.2012 06:56:19
Problem je v tem ker s slabimi plačami odganjajo tudi dober kader (npr. razvojnike, dizajnerje, pordajnike...), novih dobrih ni ali pa jih je malo. morali pa bi se počasi preusmerjati v to da se v sloveniji dela razvoj manufaktura pa drugje oziroma v večini drugje. to dela npr. Apple (npr pa tudi nekateri drugi). nemške firme so med uspešnimi ravno zaradi razvoja in vlaganja v nove tehnologije na vseh področjih. nove tehnologije pomenijo hitrejše delo in več dela v manj časa (produktivnost). porše ima rekordne dobičke, BMW trenutno gre dobro, Samsung dobro, Apple odlično... pri nas pa vsi pravijo kriza je, ne da se. nič se ne da zdaj...seveda se ne da s takim pristopom. prave ljudi na pravo delovno mesto pa bo. ne pa da se neki leni "sorodniki" brez prave izobrazbe zaposlujejo....v gorenju bodo počasi tudi natakarji zaposleni v razvoju visokotehnoloških naprav (če že niso...)
nikhrast 13.12.2012 19:08:33
Povprečna plača v Kanadi je $24 na uro, za minimalno plačo puca kakšen študent mize v pizzariji.
 
mirko53 12.12.2012 22:45:48
Pirova "zmaga"!
Več komentarjev