FOTO in VIDEO: Delavci Gorenja dosegli svoje: pisni dogovor o izplačilu božičnice in neodpuščanju

Pred upravno stavbo Gorenja se je zbralo okoli 1000 delavcev, ki so stavkali med drugim zaradi znižanja božičnice in neizplačila nadur. Delavci so dosegli svoj cilj, saj so z upravo sklenili pisni dogovor o izplačilu božičnice, nadur in neodpuščanju.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

  • Stavka v Gorenju
  • Stavka v Gorenju
  • Stavka v Gorenju - 1
  • Stavka v Gorenju - 2
  • Stavka v Gorenju - 3
  • Stavka v Gorenju - 4
  • Stavka v Gorenju - 5
  • Stavka v Gorenju - 6

Delavci Gorenja so se odločili za stavko. Prva izmena se je normalno začela ob 6. uri, sredi dela pa so se nekateri delavci v oddelku hladilno-zamrzovalnih aparatov odločili zapustiti svoje delovno mesto in se napotili k vhodu v upravno stavbo Gorenja.

Tam se je zbralo okoli 1000 delavcev. Sicer so v Gorenju zatrjevali, da stavka okrog 300 zaposlenih. Kot je povedala predstavnica za odnose z javnostjo pri Gorenju Elizabeta Biluš, stavka ni bila napovedana in ni bila organizirana, prav tako v podjetju niso vedeli, kdo je uradni predstavnik stavkajočih.

Delavci naj bi se za stavko odločili zaradi neizplačila nadur, pika na i pa naj bi bila božičnica, ki jo je podjetje znižalo. Uprava Gorenja je delavce v torek obvestila, da letošnja božičnica znaša 150 evrov neto, medtem ko so lani prejeli 250 evrov, je pojasnila Biluševa.

Pred delavce je stopil predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac v spremstvu varnostnika in jim povedal, da je uprava pripravljena namesto napovedanih 150 evrov neto božičnice izplačati 300 evrov. Delavci so njegove besede pospremili z žvižgi in vzkliki "Lopov si!" in "Gotof si!".

Jezo delavcev naj bi spodbudila tudi selitev velikega dela proizvodnje v Srbijo. Biluševa je povedala, da se del proizvodnje seli tudi iz Švedske v Slovenijo, zato delavcev ne bodo odpuščali. Dodala je, da so bili delavci o tem obveščeni. A delavci pravijo, da naj bi odpustitev grozila 350 delavcem. Moti jih tudi to, da so vedno v negotovosti, da so dobesedno čez noč izvedeli za selitev proizvodnje.

Stavka v Gorenju - 6

Pred upravno stavbo Gorenja se je po nekaterih podatkih zbralo okoli 1000 delavcev. Podjetje pa trdi, da je stavkalo le 300 oseb. (Foto: POP TV)

Delavci so bili nezadovoljni tudi s plačilom zaradi velike količine dela, delati so morali tudi ob sobotah, Biluševa pa je zagotovila, da so bili za sobotno delo plačani. Delavce so razburila še nepravična plačilna razmerja.

Ko je Bobinac drugič stopil pred delavce, je napovedal, da naj bi do konca januarja podpisali uravnilovko glede plač.

Delavci so od uprave zahtevali pisno izjavo o današnjem dogovoru, kar so tudi dobili.

Stavka v Gorenju

Delavci so predsednika uprave izžvižgali. (Foto: Denis Simic )

Iz Gorenja so sporočili, da so zaposleni zadovoljni z dogovorom, zato je proizvodnja spet stekla kot običajno. Kot so sporočili, so sklenili dogovor, da se zaposlenim izplača prejemek ob koncu letošnjega leta v višini, kot je bil izplačan lani, to je 300 evrov. "Prvoten dogovor, ki je bil zaposlenim podan včeraj, je bil prejemek v višini 150 evrov, saj so razmere na trgih v letošnjem letu za Gorenje in za vse proizvajalce potrošnih dobrin zelo težke, Gorenje pa je tudi sredi procesov prestrukturiranja proizvodnih lokacij," so še sporočili.

Prav tako so se dogovorili, da se socialni sporazum o ohranitvi delovnih mest, ki je bil sklenjen 19. aprila letos, še naprej medsebojno spoštuje. Do sredine januarja naslednjega leta pa bosta uprava in sindikat končala pogajanja glede posameznih odprtih zadev.

Sindikat že dalj časa opozarja na slabe razmere

Predstavniki podjetniškega sindikata navajajo, da že vse leto upravo Gorenja opozarjajo na slabe razmere v podjetju in na nizke plače, vendar jim uprava ni prisluhnila. Poudarili so, da današnjo stavko sindikat podpira, ni pa njen organizator.

V Gorenju so delavci nazadnje nezadovoljstvo izrazili septembra leta 2009, ko so zahtevali višjo minimalno plačo in ureditev plačnih razmerij delavcev z višjo izobrazbo in daljšo delovno dobo.

Pošlji fotografijo ali video

Polja označena z zvezdico so obvezna.

Opis fotografije ali videa:

Pripneš lahko do 10 datotek

S klikom na gumb "Pošlji" se strinjaš s splošnimi pogoji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 680
 
olyca 16.12.2012 16:02:27
Bodimo konkretni in na protestih citirajmo zahteve! Imena in priimke, institucije...., ker očitno NOČEJO poslušati!

1. Zahtevamo odstop politične elite. Desne in leve. V parlamentu in v vladi, v koaliciji in v opoziciji. Zahtevamo, da odidejo vsi, ki so izstopili iz koalicije naroda.

2. Zahtevamo inštrument ljudske nezaupnice, zato ker ima po slovenski ustavi oblast v tej državi ljudstvo.

3. Zahtevamo radikalno reformo sodstva, zato ker hočemo pravno državo.

4. Zahtevamo hitro in učinkovito sojenje vsem, ki so do svojega premoženja prišli na sporen način.

5. Zahtevamo zaplembo nedokazano pridobljenega premoženja. Politična in gospodarska elita, ki je kadar koli upravljala z javnim denarjem, naj dokaže izvor svojega premoženja. Slovenija in njeno bogastvo ni last tajkunske ter politične elite, ampak je last državljanov in državljank. Sodni sistem naj ve, da ima pri preiskavah in obsodbi gospodarskega in tajkunskega kriminala podporo ljudstva.

6. Zahtevamo, da bankirji prevzamejo odgovornost za svoje početje, zato ker ljudje ne bomo več plačevali napak, ki so jih storili drugi, ker so si hoteli napolniti lastne žepe.

7. Zahtevamo ustanovitev ustavne komisije, ki bo vključevala državljane in bo uveljavila potrebne spremembe slovenske ustave.

8. Zahtevamo večji vpliv ljudi na to, kdo bo sedel v državnem zboru.

vir: Novomeški Čuvar
Več komentarjev