Deževale pohvale ministru Vizjaku

Začela se je druga obravnava reforme trga dela. SD pravi, da je predlog dober, PS, DeSUS in SDS so ministrovo delo pohvalili, v DL pa so do nekaterih rešitev skeptični. Izrazili so dvom, da nova delovna zakonodaja gospodarstvu prinaša to, kar potrebuje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poslanci so do zdaj ves čas napovedovali, da bodo spremembe delovne zakonodaje, če bodo usklajene s socialnimi partnerji, podprli, kar kaže na to, da bo reforma trga dela pod streho najpozneje do 5. marca, ko je predviden zadnji rok za tretjo obravnavo.

Poslanci so na današnji izredni seji začeli drugo obravnavo reforme trga dela. Minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Andrej Vizjak je uvodoma ponovil, da bo reforma zmanjšala segmentacijo in povečala prožnost trga dela, DZ pa pozval, naj podpre s socialnimi partnerji usklajena vložena dopolnila.

Zakaj smo potrebovali spremembe?

Vizjak je poudaril, da sta razloga za spremembe delovne zakonodaje najmanj dva. Pod prvo točko je izpostavil, da je slovenski trg dela v primerjavi z drugimi državami tog. Tako je po njegovih besedah zaradi številnih administrativnih ovir in predpisanih obveznosti. Posledica tega je strah delodajalcev pred zaposlovanjem za nedoločen čas, zlasti v času turbulentnih tržnih razmer, je dodal.

Zaradi togosti dela ima Slovenija nizko konkurenčnost, posledično pa manj zaposlenih, je opozoril minister, ki opravlja tekoče posle.

Pod drugo točko je medtem Vizjak omenil velik obseg začasnih oblik dela, zlasti med mladimi. Kot je poudaril, je bilo leta 2011 v Sloveniji za določen čas sklenjenih kar 83,7 odstotka vseh na novo sklenjenih pogodb o zaposlitvi, Slovenija pa je po zaposlenosti mladih za določen čas na vrhu držav EU. Začasne zaposlitve predstavljajo družben problem, verjame. Mladi namreč zato težje načrtujejo prihodnost in družino.

Kaj nam prinaša reforma?

Delavec

(Foto: Thinkstock)

Reforma, ki vključuje predloga zakona o delovnih razmerjih (ZDR) in novele zakona o urejanju trga dela, zato na eni strani prinaša ukrepe za zmanjšanje segmentacije trga dela oz. lažje zaposlovanje za nedoločen čas, na drugi pa ukrepe za večjo prožnost trga dela, ki bodo zmanjšali togost in delodajalce spodbudili k večjemu zaposlovanju, je povedal.

Vizjak pozval k podpori

Ob koncu je minister poslance pozval k podpori vloženih predlogov dopolnil, saj so bila ta usklajena s socialnimi partnerji.

SD: Zakonski predlog dober

Andreja Černak Meglič (SD) je v okviru začetka razprave o vloženih predlogih dopolnil k predlogu ZDR ocenila, da je zakonski predlog dober. Glede na to je pohvalila strpnost predstavnikov vlade, delodajalcev in sindikatov ter njihovo pripravljenost na pogajanja. Po njenih besedah niso dosegli minimalnega, temveč maksimalen konsenz, tako da so prišli do rešitev, ki so na eni strani zadovoljile vse, čeprav ni na drugi strani povsem zadovoljen nihče.

PS: Pohvala za Vizjaka

Zadovoljstvo, da so vsi, tako pogajalci kot opozicija, pokazali veliko mero razumevanja, je izrazila tudi Barbara Žgajner Tavš (PS). Posebej je pohvalila tudi Vizjaka, ker je bil pripravljen v reformo vključiti tudi predloge opozicije.

DL: Do nekaterih rešitev skeptični

Četudi jo kompromis veseli, je medtem Katarina Hočevar (DL) izrazila dvom, da nova delovna zakonodaja gospodarstvu prinaša to, kar potrebuje. Kot je dodala, je do nekaterih rešitev skeptična.

SDS: Kapo dol ministru

"Kapo dol ministru," pa je dejal Tomaž Lisec (SDS). Spomnil je, da neka druga vlada takšnega socialnega dialoga ni bila zmožna in da bo novi mandatarki Alenki Bratušek zaradi sprejetja reforme lažje.

DeSUS: Pohvala za Vizjaka

Vizjaka je posebej pohvalila tudi Jana Jenko (DeSUS).

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 37
 
super_man 01.03.2013 19:59:38
kakorkoli ne morem videti vizjaka, je tole dobro zrihtal.
Več komentarjev