Deževale pohvale ministru Vizjaku

Začela se je druga obravnava reforme trga dela. SD pravi, da je predlog dober, PS, DeSUS in SDS so ministrovo delo pohvalili, v DL pa so do nekaterih rešitev skeptični. Izrazili so dvom, da nova delovna zakonodaja gospodarstvu prinaša to, kar potrebuje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poslanci so do zdaj ves čas napovedovali, da bodo spremembe delovne zakonodaje, če bodo usklajene s socialnimi partnerji, podprli, kar kaže na to, da bo reforma trga dela pod streho najpozneje do 5. marca, ko je predviden zadnji rok za tretjo obravnavo.

Poslanci so na današnji izredni seji začeli drugo obravnavo reforme trga dela. Minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Andrej Vizjak je uvodoma ponovil, da bo reforma zmanjšala segmentacijo in povečala prožnost trga dela, DZ pa pozval, naj podpre s socialnimi partnerji usklajena vložena dopolnila.

Zakaj smo potrebovali spremembe?

Vizjak je poudaril, da sta razloga za spremembe delovne zakonodaje najmanj dva. Pod prvo točko je izpostavil, da je slovenski trg dela v primerjavi z drugimi državami tog. Tako je po njegovih besedah zaradi številnih administrativnih ovir in predpisanih obveznosti. Posledica tega je strah delodajalcev pred zaposlovanjem za nedoločen čas, zlasti v času turbulentnih tržnih razmer, je dodal.

Zaradi togosti dela ima Slovenija nizko konkurenčnost, posledično pa manj zaposlenih, je opozoril minister, ki opravlja tekoče posle.

Pod drugo točko je medtem Vizjak omenil velik obseg začasnih oblik dela, zlasti med mladimi. Kot je poudaril, je bilo leta 2011 v Sloveniji za določen čas sklenjenih kar 83,7 odstotka vseh na novo sklenjenih pogodb o zaposlitvi, Slovenija pa je po zaposlenosti mladih za določen čas na vrhu držav EU. Začasne zaposlitve predstavljajo družben problem, verjame. Mladi namreč zato težje načrtujejo prihodnost in družino.

Kaj nam prinaša reforma?

Delavec

(Foto: Thinkstock)

Reforma, ki vključuje predloga zakona o delovnih razmerjih (ZDR) in novele zakona o urejanju trga dela, zato na eni strani prinaša ukrepe za zmanjšanje segmentacije trga dela oz. lažje zaposlovanje za nedoločen čas, na drugi pa ukrepe za večjo prožnost trga dela, ki bodo zmanjšali togost in delodajalce spodbudili k večjemu zaposlovanju, je povedal.

Vizjak pozval k podpori

Ob koncu je minister poslance pozval k podpori vloženih predlogov dopolnil, saj so bila ta usklajena s socialnimi partnerji.

SD: Zakonski predlog dober

Andreja Černak Meglič (SD) je v okviru začetka razprave o vloženih predlogih dopolnil k predlogu ZDR ocenila, da je zakonski predlog dober. Glede na to je pohvalila strpnost predstavnikov vlade, delodajalcev in sindikatov ter njihovo pripravljenost na pogajanja. Po njenih besedah niso dosegli minimalnega, temveč maksimalen konsenz, tako da so prišli do rešitev, ki so na eni strani zadovoljile vse, čeprav ni na drugi strani povsem zadovoljen nihče.

PS: Pohvala za Vizjaka

Zadovoljstvo, da so vsi, tako pogajalci kot opozicija, pokazali veliko mero razumevanja, je izrazila tudi Barbara Žgajner Tavš (PS). Posebej je pohvalila tudi Vizjaka, ker je bil pripravljen v reformo vključiti tudi predloge opozicije.

DL: Do nekaterih rešitev skeptični

Četudi jo kompromis veseli, je medtem Katarina Hočevar (DL) izrazila dvom, da nova delovna zakonodaja gospodarstvu prinaša to, kar potrebuje. Kot je dodala, je do nekaterih rešitev skeptična.

SDS: Kapo dol ministru

"Kapo dol ministru," pa je dejal Tomaž Lisec (SDS). Spomnil je, da neka druga vlada takšnega socialnega dialoga ni bila zmožna in da bo novi mandatarki Alenki Bratušek zaradi sprejetja reforme lažje.

DeSUS: Pohvala za Vizjaka

Vizjaka je posebej pohvalila tudi Jana Jenko (DeSUS).

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 37
 
super_man 01.03.2013 19:59:38
kakorkoli ne morem videti vizjaka, je tole dobro zrihtal.
 
Iniesta 01.03.2013 11:08:42
Vizjak me je edini pozitivno presenetil s strani SDSa. On bi moral JJa zamenjati na celu stranke!
 
sprint 01.03.2013 07:47:18
Da bi Vizjak spisal dober zakon???? Za delavce in delodajalce??? Upam da se hecate mar ne.
robek35 01.03.2013 07:28:40
Še ena velika prevara.vse v korist kapitala.lažje odpuščanje,manjše plače kar se tiče stalnosti minulega dela ukinitev brezplačnega odmora,manjše odpravnine itd.a bo to res prineslo nova delovna mesta še ena velika laž.čudi me da so sindikati to vse sprejeli
 
gospakatja 01.03.2013 06:59:00
če so zadovoljni sindikati, niso zadovoljni delodajalci- in obratno!!!!! kompromis je ravno to: da sta obe strani še zadovoljni, nobena pa ni absolutno zadovoljna. kompromis nima zmagovalca, pač pa skuša doseči relativno zadovoljstvo obeh strani. če je eden za belo, drugi za črno, je kompromis eden od mnogoštevilnih sivih odtenkov!! umetnost pogajanja pa je ta, da je sivi odtenek točno na sredini- da nihče ne dobi več od drugega! pa saj je v življenju tudi tako (dobro gre tistemu, ki zna sklepati dobre kompromise!).
 
Roger007 01.03.2013 00:46:55
Pogodba o zaposlitvi bi morala biti klasična pogodba med dvema strankama, v kateri bi morale biti jasno določene pravice in dolžnosti obeh. Ker temu pri nas ni tako, se delojemalci ob podpisu
Tanek_led 28.02.2013 23:38:54
Superminister v Janševih vladah...
Tanek_led 28.02.2013 23:44:25
Malo minister za gospodarstvo malo minister za družino in socialne zadeve
Anonym0use 28.02.2013 18:27:38
še noben zakon, ki je dober za vlado ,ni bil dober za delavca ,pomeni samo še težje razmere za delavce .....
misterbin 28.02.2013 18:16:06
Vse dobro gre na roke delodajalcem
 
Jožajoža 28.02.2013 17:25:33
ta,tak, malo vseeno phvalite desničarje, in potem bodo verjeli, da so dobri.
Več komentarjev