FOTO: 'Dovolj imamo poražencev, ki živijo v preteklosti'

Predsednik SD pravi, da se stranka zavzema za enakopravnejšo razdelitev sredstev in za boljšo kakovost življenja vseh. Opozarja tudi, da bo Slovenija na razprodaji, dokler bo večina podpirala tiste, ki razprodajo zagovarjajo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (14)

 • Dejan Levanič
 • Miran Potrč
 • Igor Lukšič
 • Dušan Kumer, Dejan Židan in Igor Lukšič
 • Kongres stranke SD v Medvodah - 13
 • Kongres stranke SD v Medvodah - 14
 • Kongres stranke SD v Medvodah - 15
 • Kongres stranke SD v Medvodah - 16
 • Kongres stranke SD v Medvodah - 17
 • Igor Lukšič
 • Igor Lukšič
 • Igor Lukšič
 • Kongres stranke SD v Medvodah - 7
 • Kongres stranke SD v Medvodah - 8

Prenova SD bo uvod v prenovo Slovenije, je prepričan prvak SD Igor Lukšič. Kot je dejal v nagovoru delegatom na kongresu SD, lahko ljudem danes sporočijo, da jih slišijo in da potrebujejo le še njihovo podporo, da bi dosegli cilj in dvignili kakovost življenja za vse ljudi. "Mi imamo srce, in to je edini rdeči monopol, ki je še ostal," je poudaril.

SD je programska stranka in stranka vrednot, je v nagovoru poudaril njen predsednik. Po njegovi oceni dokazujejo in so že dokazali, da so "najmočnejše vezno tkivo slovenske družbe in slovenske politike, tisto, kar drži Slovenijo skupaj".

Kot je dejal Lukšič, v SD vedo, da za spremembe potrebujejo večino, ki pa je danes za vsa svoja stališča nimajo. Zato se združujejo in nabirajo energijo, da bi to moč pridobili in ljudi prepričali, da je njihova pot edina prava. "Naš cilj je kakovostno življenje vseh ljudi, ne le peščice," je poudaril. Po Lukšičevih besedah v zgodovini vsake toliko časa nastopi trenutek, ko je potrebno opredeljevanje, in danes je ta čas.

Slovenija danes stavi na stabilnost, meni prvak SD. Za stabilen političen položaj pa so potrebne stabilne stranke, med katere po njegovih besedah sodi prav SD.

Na drugi strani pa v Sloveniji obstajata dve sili destrukcije – konservativizem in radikalizem. "Dovolj imamo poražencev, ki živijo v preteklosti. Danes moramo vsi delati za skupno boljšo prihodnost," je povedal in dodal, da takšne stranke ponujajo po deset problemov za vsako rešitev, v SD pa da imajo rešitve za probleme.

Dušan Kumer, Dejan Židan in Igor Lukšič

Dušan Kumer, Dejan Židan in Igor Lukšič (Foto: Miro Majcen)

Dotaknil se je tudi po njegovem mnenju nepravičnega sodnega sistema in napovedal, da se bodo borili za večjo pravičnost. Tudi proces denacionalizacije in privatizacije ni bil pravičen, je menil in dodal, da jih tudi tu čaka ogromno dela. "Vemo, da za to še nimamo večine, ampak vemo, da se premikanje gore začne z odnašanjem majhnih kamnov," je povedal.

Lukšič je izpostavil tudi, da ima Slovenija od nekdaj velik generacijski problem. Starejši mlajšim ne puščajo prostora, mlajša generacija pa je politično neorganizirana, zaradi česar se podaja v tujino ali pa ostaja brez služb. V SD zato menijo, da je zavestno treba pomagati mladi generaciji, da bo ta stopila v družbeno-politično in ekonomsko življenje. Ob tem je mlade povabil v vrste SD.

"Brez močnega proračuna ni močne države," je dejal Lukšič, saj ljudje po njegovem mnenju brez težav dajo za skupno porabo, če država zagotavlja racionalno in višjo kakovost življenja. Ob tem pa je opozoril, da bo "Slovenija na razprodaji", vse dokler bo večina podpirala tiste, ki razprodajo zagovarjajo.

Želijo si očiščeno slovensko politiko

SD zastopa očiščenje slovenske politike, je dodal predsednik SD in poudaril, da je zlorabo oblasti treba odpraviti z vsemi sredstvi. Zato je po njegovih besedah pomemben boj proti korupciji. Med drugim je dejal, da bi bilo dobro omejiti mandate županom, poslancem in ministrom. Če je nekdo več kot 20 let na oblasti, namreč to ni dobro za demokracijo in dodatno onemogoča spremembe, volitve pa so v tem primeru brezpredmetne.

Nasploh pa v SD po Lukšičevih besedah začenjajo "proces prebujanja", saj da se večina še ni prebudila v realnost. Ta je sicer slaba, je dejal, a kar je "zares slabo, so trendi, ki jih vodijo konservativci", in te trende je treba obrniti. S tega kongresa bo stranka izšla močnejša, je še poudaril predsednik SD.

Ključ do stabilnosti javnih financ vidijo v pokojninski reformi

Nagovoru predsednika SD je sicer sledila razprava in odločanje delegatov o spremembah statuta in programa stranke.

Spremembe statuta se nanašajo zlasti na prenovo notranje organizacije stranke. SD tako med drugim zmanjšuje število podpredsednikov s štirih na dva, število članov predsedstva, neposredno izvoljenih na kongresu, pa bo odslej večje, je med drugim pojasnil prvak SD.

Igor Lukšič

(Foto: Miro Majcen)

Programske dolgoročne usmeritve iz zadnjega programa iz leta 2006 z naslovom Slovenija v vrhu sveta se bistveno ne spreminjajo. Kot je navedeno v prenovljenem programu stranke, so ga obogatili s kritičnim pogledom na procese, ki so Slovenijo "oslabili in jo spravili v položaj, ko je ogrožen njen samobiten razvoj".

S programom sicer želijo okrepiti socialno državo, javno šolstvo in zdravstvo ter pravično razdelitev premoženja in bremena krize. Poudariti želijo konkurenčno gospodarstvo z drugačnimi prijemi, kot so trenutni, ter ničelno stopnjo tolerance do davčnih utaj, davčnih oaz in korupcije.

Ključ do stabilnosti in vzdržnosti javnih financ v SD med drugim vidijo v novih posebnih davkih na nepremično premoženje ter večjih obremenitvah za obremenjevanje okolja in zdravja.

Prav tako pa se bodo v SD zavzeli za nov sistem univerzalnega socialnega zavarovanja na osnovi progresivne obdavčitve. Po njihovem mnenju mora biti vsak državljan zavarovan za starost, zdravstveno oskrbo, starostno nego in brezposelnost. Uredili bi tudi nov sistem financiranja porodniškega dopusta, otroškega dodatka, starševske participacije plačila vrtca, šolanja in univerze.

O pokojninski reformi je v predlogu programa navedeno, da ta ni idealna in trajno ne rešuje demografskih izzivov. Tako v SD napovedujejo, da jo bodo popravljali ter s tem dosegli večjo pravičnost in postopnost. Dokapitalizirali bi tudi obe največji državni banki.

Kot pravi Lukšič, je program vodilo delovanja SD, vedo pa, da niso sami. Slovenija mora delati za kratkoročne cilje, a hkrati upoštevati tudi dolgoročne, kjer bo usklajevanje s koalicijo in opozicijo težavno, je še povedal.

.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1273
pkorosec 08.07.2013 17:36:11
eh luksic, pa vsi SD podrepniki, tudi Vi niste nic kaj boljsi od vasih kolegov v vrstah SDS, SLS ali PS. Druga embalaza, a vsebina ima enako mero konzervansov, umetnih sladil in barvil.
Huey 08.07.2013 17:31:03
Še en ki je na prašku...
 
korintos1 08.07.2013 16:32:07
Prvo jim je Pahorja podvalil, potem pa z Alenkino pomočjo še Janeza odstranil!
 
24vohomurckov 08.07.2013 12:18:43
..politika je za čiste ljudi!!!....se slišiš lukšič??....poberi se z nadzvočno hitrostjo....zraven pa še vsa zaaleega ,ki živi na račun naroda že več kot 20 let!
wolfterier 08.07.2013 16:22:18
Nube v podsahari so čisti ljudje.Niso pa rdeči ampak črni...
 
24vohomurckov 08.07.2013 12:02:29
.....pred nastopi naj mu dajo pihat
 
24vohomurckov 08.07.2013 12:00:56
....mi imamo dovolj tudi mutivoood iz preteklosti,ki še vedno živijo..........s kriminalno pozadino!! sem napisal,pa resnica na tem portalu ni dovoljena....zdaj je na oblasti režim,ki ima sto let staro tradicijo...pa ??.....
joklgaton 08.07.2013 11:56:35
lahko lukašenko veže otrobe in trobezla kar hoče dejstvo ostaja: da je SD politična izpostava foruma 21 v katerem se medijo slavne gospodarske tajkunske rdeče gazele : Zidar, Mermal, Pavček ,Kordež, Rigelnik, Škrabec , Šrot , Černigoj , Dolamič ,Ogrin , Valant, Bohorič , Petan ,Raščan , Pogačar
wolfterier 08.07.2013 16:23:50
100%...
uja25 08.07.2013 10:38:10
A tisto vodo,ki jo je polil Korejski govornik že plačana,,???????Piskavi govornik ima srce,---v glavi pa smeti.--!
wolfterier 08.07.2013 16:37:53
Srce levo zgoraj,pamet v sredi spodaj...
 
24vohomurckov 08.07.2013 10:35:15
...lenčka je,s tretjega mesta na političnem barometru,treščila na osmno!! najbrž zaradi neizjemne elegance.lepote in sposobnosti!? ja!!...narod ji neizmerno zaupa...pa njeni vladi...no,zoknijevi tudi! janša in zokni bosta iz lestvice izpadla....tako je prav!...vsaj za enega....drugi bo tako žnaral muudaa in lenčki šepetal na uho iz pozadine!!
Polter Geist 08.07.2013 11:24:55
Na tretjem mestu je bila? Ojej, pa kaj je to barometer narodne beb.avosti??
uja25 08.07.2013 11:54:48
O jej kakšna ŠKODA___!
24vohomurckov 08.07.2013 11:58:45
*neizjemne=izjemne
korintos1 08.07.2013 16:30:59
Janša ni bil nikoli na takem mestu, vedno zavirač!
uja25 08.07.2013 10:31:49
Korejski govornik ---ni nič omenil Gosupelsko kliniko,--- SD...me je razočaral---taki nas ne smejo voditi---!!!
Več komentarjev