Snowden spet spregovoril: Žal je bolj zanimivo, kako je videti moja punca in kaj sem rekel pri 17 letih

Edward Snowden, odgovoren za to, da svet ve, pod kako močnim nadzorom so uporabniki spleta in mobilne telefonije, se je odločil, da ljudem razjasni še zadnje dvome, ki jih imajo v zvezi z njegovimi razkritji.

Edward Snowden

(Foto: APTN Video)

Edward Snowden, ki je razkril obstoj programa PRISM in malo znan nadzor ameriške agencije NSA, je z neznane lokacije odgovarjal na vprašanja uporabnikov spleta z vsega sveta.

Pogovor je pripravil Guardian, njegovi novinarji pa so bili tisti, ki so postavili prva vprašanja.

"To je država, za katero je vredno umreti." Edward Snowden o tem, kaj svetuje tistim, ki bi morda v prihodnosti lahko razkrili zaupne informacije o tem, kako obveščevalne službe rušijo osnovne človekove svoboščine.

Snowden je povedal, da se je ZDA odločil zapustiti, ker so že v začetku uničile vse njegove možnosti za pošteno sojenje v domovini. "Razglasili so me za izdajalca nacionalnih skrivnosti." Tega pa Snowden ne razume, saj – kot pravi – ni izdal nobenih obveščevalnih aktivnosti v zvezi s strateškimi vojaškimi cilji, ampak je zgolj opozoril na neprimeren nadzor civilne infrastrukture, med drugim tudi univerz, bolnišnic in zasebne komunikacije, ker meni, da je takšno početje nevarno.

Snowden je še dejal, da je bil beg iz ZDA tvegano dejanje, saj bi moral kot zaposleni pri NSA potovanje v tujino prijaviti 30 dni vnaprej. "Obstajala je velika verjetnost, da me prestrežejo na poti, zato sem moral izbrati državo s takšno ureditvijo, v kateri bi se lahko nekaj časa izogibal aretaciji."

Na vprašanje, zakaj je, če je imel dokumente v rokah že pred volitvami, čakal na izvolitev Baracka Obame na mesto ameriškega predsednika, je Snowden dejal, da mu je Obama sprva vlival upanje na spremembe. "Žal pa je po prevzemu oblasti zaprl vrata preiskavam sistemskega kršenja pravil, poglobil in razširil je številne škodljive programe in se odločil, da svojega političnega kapitala ne bo unovčil za končanje kršenja človekovih pravic kot se na primer dogaja v Guantanamu."

Na vprašanje o tem, kako temeljit je nadzor, je Snowden dejal, da lahko NSA, FBI, CIA in DIA dostopajo do skoraj vseh informacij o uporabnikih, nadzor pa ni tehnično, ampak le politično omejen, kar pomeni, da se lahko kadar koli spremeni. Poleg tega se ne shranjujejo le osnovni podatki o komunikaciji, ampak tudi vsebina sporočil s priponkami vred.

Snowden in Obama

(Foto: Reuters)

Na vprašanje, kako komentira navedbe ameriških oblasti, da teroristi že spreminjajo varnostne protokole svoje komunikacije zaradi njegovih razkritij, pa je Snowden dejal, da je to že znana taktika ameriških obveščevalnih agencij, ki se tako odzovejo vsakokrat, ko bi kdo lahko omejil njihovo početje. "Poleg tega pogosto predstavljajo napačne in lažne ocene pomena programov nadzora," pravi Snowden.

Snowden o očitkih, da je z zaupnimi informacijami oskrboval kitajsko vlado: "Z njimi nisem imel stikov. Delam samo z novinarji. Če bi res prodal zaupne informacije, bi bil zdaj v kakšni palači v Pekingu."

"Novinarji bi jih morali vprašati, koliko terorističnih napadov je bilo po 11. septembru preprečenih zgolj zaradi programa PRISM na podlagi informacij, ki jih ne bi mogli dobiti nikakor drugače. Padci v kopalni kadi in policisti na leto ubijejo več Američanov kot teroristi. Kljub temu smo iz preventivnih razlogov pripravljeni žrtvovati svoje najbolj osnovne pravice," nadaljuje.

"Upoštevati pa je treba tudi, da me izdajalec imenujejo ljudje, kot je nekdanji podpredsednik Dick Chaney. Torej človek, ki je neposredno odgovoren za vojno v Iraku, ki je ubila okoli 32.000 Američanov in 100.000 Iračanov. Da te Chaney imenuje izdajalec, je pravzaprav čast. Bolj kot spravljamo v paniko takšne ljudi, bolj je jasno, da smo na pravi poti. Če bi v šoli učili, kako biti državljan, ki se ga boji Dick Chaney, bi tudi jaz končal srednjo šolo," je prepričan Snowden.

V pogovoru se je Snowden dotaknil tudi zanikanja Googla in Appla, da bi agenciji posredovala podatke o uporabnikih. "Njihove izjave so doživele več popravkov, ko je postajalo vse bolj jasno, da zavajajo. Te družbe so zavezane k molčečnosti o določenih programih, vendar jih to ne odvezuje etične odgovornosti. Če bi Apple, Google ali Facebook zavrnili sodelovanje z obveščevalnimi agencijami ... Mislite, da bi jih vlada zaprla?" se je vprašal Snowden.

Snowden je tudi povedal, da je bil zadovoljen z reakcijo javnosti po razkritju dogajanja, da pa ga skrbi, ker se bistvo problema vse bolj umika "postranskim" stvarem, povezanim s primerom. "Medije vse bolj kot prisluškovanje zanima, kako je videti moja punca in kaj vse sem povedal, ko sem imel 17 let," pravi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 121
 
sosed11 18.06.2013 13:56:56
Če kdo pozabi geslo na Facebooku ali Gmailu lahko pokljičete na NSA.
Več komentarjev