FOTO: Eno najtežje pričakovanih gostovanj navdušilo nabito polne Križanke

Ena najslavnejših plesnih skupin na svetu Béjart Ballet iz Lozane je tokrat prikazala kar štiri balete: Bhakti III, Etudo za damo s kamelijami, Brel in Barbara ter Tam, kjer so ptiči.

Fotogalerija (11)

 • Béjart Ballet iz Lozane - 8
 • Béjart Ballet iz Lozane - 9
 • Béjart Ballet iz Lozane - 10
 • Béjart Ballet iz Lozane - 1
 • Béjart Ballet iz Lozane - 2
 • Béjart Ballet iz Lozane - 3
 • Béjart Ballet iz Lozane - 4
 • Béjart Ballet iz Lozane - 6
 • Béjart Ballet iz Lozane - 11
 • Béjart Ballet iz Lozane - 12
 • Béjart Ballet iz Lozane - 13

Baletni ansambel Béjart Ballet iz Lozane je šest let po ustanoviteljevi smrti še vedno plesna skupina, ki ostaja na najvišji profesionalni in kakovostni ravni.

Skupina nenehno gostuje po svetu in preseneča gledalce z vedno novimi, izjemnimi dogodki, nazadnje z vrsto sijajnih predstav na Kitajskem, v Južni Ameriki in na festivalu moskovskega Vélikega gledališča, posvečenemu stoti obletnici Posvečenja pomladi Igorja Stravinskega.

Béjart Ballet iz Lozane - 2

V baletnem večeru je užival tudi režiser Damjan Kozole. (Foto: Miha Fras)

Gil Roman, ki je bil imenovan za naslednika Mauricea Béjarta, si prizadeva ohraniti Béjartov opus, zato je v zadnjih sezonah uprizoril ponovitve njegovih izjemnih koreografij: Dionysos (suite), Cantate 51, Light, Ce que la mort me dit ... A baletna skupina ne more živeti le od ponovitev, zato Gil Roman nenehno ustvarja nove balete. Med njegovimi najnovejšimi stvaritvami so Anima Blues, La` ou sont les oiseaux, Syncope in Aria. Umetniški vodja Béjart Balleta pa naroča koreografska dela tudi pri drugih koreografih. Za slavno skupino so med drugim že ustvarjali Jean-Christophe Maillot (Fauve), Alonzo King (Figures of Thought), Tony Fabre (Empreintes) in Julio Arozarena (Aguas).

Béjart Ballet iz Lozane - 6

Lepotni kirurg Franc Planinšek z baletnikoma Ano Klašnja in Lucasom Zuschlagom. (Foto: Miha Fras)

Na gostovanju v Ljubljani so prikazali kar štiri balete. Pod Bhakti III, Etudo za damo s kamelijami ter Brel in Barbara se je podpisal Maurice Béjart, medtem ko je Tam, kjer so ptiči delo sedanjega umetniškega vodje skupine Gila Romana. Podlaga za izjemne koreografije je pester izbor glasbe; za Bhakti III je to tradicionalna indijska glasba, za Etudo za damo s kamelijami dela Chopina in Cilea, za Brel in Barbara pa – kot nakazuje že sam naslov baleta – glasba Jacquesa Brela. Tam, kjer so ptiči pa se bo plesalo na glasbo Citypercussiona, Wagnerja in skupine Gorillaz.

Béjart Ballet iz Lozane - 11

Gil Roman in Darko Brlek (Foto: Miha Fras)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2
 
adminisrat0r 05.07.2013 15:16:48
"nabito polnih" vseh 200 stolov v križankah, ŠOKANTNO!
Tonček Balonček 06.07.2013 14:44:34
V Krinake lahko postavijo 1 500 stolov, če slučajno tega ne veš! Če pas o stojišča, avditorij brez stolov, jih pa sprejmenjo še enkrat toliko, ne bluzi, če nimaš pojma!
Več komentarjev