VIDEO in FOTO: Igralci dobri dve uri izpostavljeni ekstremnim pogojem

Tomaž Pandur je po 25 letih na oder znova postavil Fausta. V predstavi so v nič kaj prijaznih pogojih (igralci so bili pri 10 stopinjah Celzija napol goli, ob tem pa še v mrzli vodi) blesteli Igor Samobor, Branko Šturbej, Barbara Cerar, Polona Juh, Branko Jordan, Uroš Fürst, Robert Korošec, Filip Samobor, Žan Perko in Matic Lukšič.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (24)

 • Faust - 1
 • Faust - 2
 • Faust - 3
 • Faust - 4
 • Faust - 5
 • Faust - 6
 • Faust - 7
 • Faust - 8
 • Faust - 9
 • Faust - 10
 • Faust - 11
 • Faust - 1
 • Faust - 2
 • Faust - 3
 • Faust - 4
 • Faust - 5
 • Faust - 7
 • Faust - 8
 • Faust - 9
 • Faust - 10
 • Faust - 11
 • Faust - 12
 • Faust - 13
 • Faust - 15

Priredbo je po prevodu Boža Voduška in Erike Vouk pripravila Livija Pandur, scenograf je Sven Jonke, kostumograf Felype de Lima, glasbo je napisal duo Silence. Fausta je Pandur predstavil kot človeka, razpetega med nebom in zemljo, ki skuša najti resnico in smisel svojega življenja. Zlo, ki ga pooseblja Mefisto, pa je postavil v množino. Hudič ima - kot je razkril režiser - svoje mlade - ženo, otroka in celo družinsko podjetje, da bi še lažje zapeljal in izvedel svoj znameniti mrtvaški ples.

Pandur bo slovenske igralce ponesel na vse odre sveta

Faust - 7

Tomaž Pandur (Foto: Ljubljana Festival / mediaspeed.net)

Pandur je Fausta pred 25 leti že postavil v Mariboru, pravi pa, da tudi z včeraj premierno predstavljeno novo predstavo s tem delom še ni opravil. "Fausta se bom zagotovo še kdaj lotil. To je ena od knjig, ki se ji želim še posvečati vsake toliko časa," nam je dejal režiser. In kako je bilo po 25 letih znova delati Fausta? "Lepo je bilo. Čudovito. Občutek je fantastičen. Faust je namreč takšna tema, da se sam obnavlja in sam spreminja. To so večkrat brane knjige, ki jih sam nosim celo življenje s sabo in po 25 letih so še enako sveže in enako vznemirljive kot prej," nam je povedal Pandur, ki seveda po četrt stoletja na to delo gleda drugače kot prej, saj tudi nase in na svet okoli sebe gleda z drugačnimi očmi. "Svet se je spremenil, teater pa je odsev časa, ki ga živimo," pravi režiser. Pandur se je projekta lotil z največjim vznemirjenjem. "Slovenski Faust je zelo poseben. Zelo sem ponosen na to predstavo, na ves ustvarjalni proces. Zame so to neke prelomne točke v življenju. Predstava ima tudi neki drug simbolni pomen. To bo predstava, ki bo prepotovala cel svet in ponesla slovenske igralce na vse odre sveta in mislim, da je to zelo pomembno," nam je dejal Pandur, ki kar ni mogel prehvaliti igralske zasedbe. "Imam čudovito igralsko ekipo, poznano že iz predstave Rihard III. in Rihard II. Iz lanske sezone. Izvrstni so. To so veliki igralci. To so veliki ljudje. To so ustvarjalci najvišjega ranga. Igor Samobor, Branko Šturbej, Polona Juh, Branko Jordan ... Igralci svetovnega kalibra," je bil poln hvalospevov Pandur.

Faust - 4

Branko Šturbej je vlogo Mefista odigral že v 1. Pandurjevem Faustu pred 25. leti. "Ko je takrat prišel k meni in mi rekel, da bom odigral to vlogo, je bil to zame šok. To je bila takrat v slovenskem gledališču prelomna predstava, kljub temu, da so jo mnogi pljuvali. Najbrž bodo tudi nocojšnjo. Tako to je v življenju. Jaz sem Mefisto, jaz vem. Mislim, da je tudi nocojšnja predstava neki prelom," je povedal Branko in dodal, da je Tomažu res hvaležen, da ga je našel in mu dal pogum, da je to, kar je danes. (Foto: Aljoša Rebolj)

Igor Samobor: Vsi hlepimo po več

Delo z njim pa je pohvalil tudi Igor Samobor, ki je tokrat s Pandurjem sodeloval prvič (v predstavi Rihard III. in Rihard II. je z njim sodeloval 'le' kot ravnatelj Drame). "Delati z njim je bilo strašno lepo. Tomaž je izredno natančen, zelo poglobljen delavec, režiser, umetnik, slikar, vse to, kar ga krasi. Vse njegove stvari so strašno premišljene in zelo globoko doživete. Zdaj, ko sem ga spoznal, vem, da te slike, ki jih on počne, prihajajo iz neke njegove globine," nam je povedal Samobor, ki je v predstavi upodobil Fausta. "Faust je strašno kompleksna vloga. Zajema tako rekoč celo človekovo življenje in to vseh skupaj naenkrat. To je naše skupno potovanje, naše skupno hrepenenje. Faust je 'jederman' po eni strani, filozof, umetnik, znanstvenik, ki hlepi po več, tako kot mi vsi. Vsi hlepimo po več. Danes še prav posebej," nam je povedal Samobor.

Faust - 12

Igor Samobor z ženo in otrokoma (Foto: Ljubljana Festival / mediaspeed.net)

Pandur: 1.400 gledalcev v Križankah je za vsakega od nas velikansko darilo

Sodeč po reakcijah občinstva je Pandur znova zadel v polno. Z odzivi obiskovalcev sta bila zelo zadovoljna tudi režiser in glavni igralec. "Zelo sem zadovoljen z reakcijo. Bila je čudovita. Bile so ovacije. 1.400 gledalcev v Križankah je za vsakega od nas velikansko darilo. Koncentracija med predstavo in reakcije so bile čudovite. Predstava se dotika najtemnejših plasti podzavesti, zato je seveda naša odgovornost še toliko večja," nam je dejal Pandur. Samobor z občinstvom sicer do našega poizvedovanja še ni utegnil govoriti, po aplavzu sodeč in po tišini v Križankah pa meni, da je bil to dogodek. "Niti enkrat nisem slišal nobenega nerganja, ki se ga včasih sliši. Moram reči, da je bila takšna neprebojna tišina in to je bil res lep stik," nam je dejal Samobor.

Faust - 3

Vlogo Fausta je prevzel igralec in ravnatelj Drame Igor Samobor, Mefisto je bil Branko Šturbej. Nastopili pa so še; Barbara Cerar, Polona Juh, Branko Jordan, Uroš Fürst ter mladi igralski upi Robert Korošec, Filip Samobor, Žan Perko in Matic Lukšič. (Foto: Ljubljana Festival / mediaspeed.net)

Znani obrazi o predstavi

Faust - 5

Sebastian (Foto: Ljubljana Festival / mediaspeed.net)

Fausta si je ogledala tudi kopica znanih oseb, med njimi tudi pevec in inštruktor zumbe Sebastian in nekdanji smučarski as Jure Franko, ki je na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu osvojil srebrno medaljo v veleslalomu, kar je bilo prvo odličje slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah.

Sebastianu je bila predstava zelo všeč. "Zelo umetniško. Izjemna mi je sama scenska dovršenost. Je pa res, da je treba po moje predstavo večkrat videti, da jo doživiš na vseh nivojih, na katerih je predstavljena," nam je dejal Sebastian.

Franko je tokrat Pandurjevo stvaritev v živo ogledal prvič. "Bilo je fenomenalno. Vsa pričakovanja, ki so bila, so presežena. Dejansko je velemojster svojega poklica. Tudi tekst je fenomenalno narejen. Res te prevzame - ne glede na to, da je cela predstava praktično v dveh barvah, je hkrati zelo barvita. Tudi igralci so bili fenomenalni. Vsi po vrsti. In to v takšnih pogojih. To lahko rečem kot bivši športnik. Šel sem potipat vodo in ne vem, če je imela 15 stopinj. Igralci pa so bili na pol goli … padali so v vodo. To je že pravi športni dogodek. Čestitke za vzdržljivost in za ustvarjanje v takšnih pogojih. Dostikrat se namreč pritožujemo, če nam kaj malega 'fali', to je pa res delovanje v oteženih okoliščinah. Tudi tehnično je predstava zelo zahtevna, saj lahko voda prihaja v mikrofone itn.," nam je povedal Franko.

Igralci so bili podvrženi izredno težkim pogojem

Faust - 15

Jure Franko z ženo (Foto: Ljubljana Festival / mediaspeed.net)

A zakaj sploh voda? "Voda je življenje. Voda je porodna voda, voda obnavlja. Iz vode prihajamo. Voda je konec in začetek. Voda je vse, kar na svetu obstaja," nam je odločitev za vključitev vode v predstavo pojasnil Pandur. Idejo za vodo je dobil ob procesu ustvarjanja. "Če dobro in natančno bereš Goetheja, vidiš, da se kot naravni element voda nenehno pojavlja. Voda, tekočina, rojevanje, smrt, abortus, spočetja. Vse se nekje giblje s to vodo. In na koncu v drugem dejanju, ko Faust želi zamejiti morje in omejiti valove, je jasno, da je voda ta element, ki poganja to predstavo," nam je povedal Pandur. O težkih pogojih, ki so jim bili zaradi mraza in hladne vode podvrženi igralci, pa nam je dejal naslednje: "To so pogoji, v katere so vrženi igralci. Pri nas velja to, da se igralec vrže v mrzlo vodo na glavo. Njih poganja drug adrenalin. To je druga energija. Oni so misijonarji, atleti duha. Ja, težko je, ampak za dosego cilja, smo pripravljeni žrtvovati tudi ta del samega sebe," nam je povedal režiser. Izvedeli smo, da naj bi v vodo dali neko raztopino, s katero so pobili vse komarje. A glede na to, da je bila v ponedeljek ponoči temperatura ozračja okoli 10 stopinj Celzija, so jih ti najverjetneje še najmanj motili. Čeprav – kot nam je zatrdil Samobor – sam mraza sploh ni občutil. "Ko začneš govoriti Goetheja, enostavno pozabiš na to. Te stvari niso bistvene. Mislim, da je bila ekipa strašno požrtvovalna in predana, tako da nas je voda še najmanj motila," nam je dejal Samobor, ki je – skupaj s soigralci – v teh težkih pogojih ta večer delal že devetič, zdržati pa bo moral še dvakrat, saj bodo predstavo v Križankah ponovili še danes in jutri. Nato z njo potujejo v Mehiko (z njo bodo gostovali na festivalu Internacional Cervantino), od konca oktobra pa bo na rednem sporedu ljubljanske Drame (tamkajšnja premiera bo 30. oktobra).

Za kaj bi svojo dušo prodali znani obrazi?

Glede na to, da Faust dušo proda hudiču, smo znane obraze povprašali tudi, če obstaja kaj, za kar bi jo tudi oni. "Saj jo praktično prodajamo vsak dan. To so te skušnjave, ki nas obkrožajo vsak dan. Nekaterim se prepustimo, nekaterim pa se ne," nam je dejal Franko. Sebastian pa bi dušo hudiču najverjetneje prodal za sladkarije, saj je po lastnih besedah prezrel, da bi jo za ljubezen. "Bi se pa našel še kakšen greh. Trenutno sem v fazi odvajanja od sladkarij. Z naslednjim tednom prehajam na nov prehrambeni režim, pa bom videl, kako dolgo bom zdržal. Moje poletje je bilo namreč precej izobraževalno v kontekstu fizičnega gibanja in predvsem prehrane in sem si ogledal veliko dokumentarnih filmov o tem, kako nas prehrambena industrija zastruplja z vsemi možnimi aditivi, predvsem pa s sladkorjem. Ljudje moramo te stvari, na katere imamo vpliv, bolj vzeti v svoje roke. Moje telo je dosti v gibanju. Po pet, šest ur na dan sem v dvoranah in imam razne treninge. Zelo pomembno je, kakšno gorivo dobi telo. Zato sem se odločil za to," nam je odvajanje od sladkarij pojasnil Sebastian. Pandur pa pravi, da je dušo že zdavnaj prodal – in to teatru. "Sicer pa trgujemo z dušami vsak dan. Poglejte samo danes, kaj se dogaja na mejnih prehodih. V kaj so prisiljeni ljudje, v kaj je ta svet pripeljal – kakšna agonija pravzaprav vlada v svetu, kakšna apokalipsa – to je konec sveta, pravzaprav, ki se nam dogaja pred očmi. Predstava je ujela ta duh čas," nam je dejal Pandur. "Glede na to, da vsak dan podpisujem kakšno pogodbo, vsak dan grem na bankomat, vsak dan grem na ne vem kaj vse, tako rekoč vsak dan podpisujem pogodbo s hudičem. Kaj pa vem, kdo je zdaj ta hudič. Glede na to, da se – tako kot v tej predstavi – hudič pojavlja z družino, z mladimi, z družbo itn., mislim, da se dejansko svet, kot je, spreminja v neki hudičev raj in vsak dan smo pred tem, da podpišemo pogodbo s krvjo," pa nam je odvrnil Samobor. 

Faust - 10

Darko Brlek, Branko Šturbej, Igor Samobor in Tomaž Pandur (Foto: Ljubljana Festival / mediaspeed.net)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
 
SNGDRAMA 22.09.2015 12:55:02
Predstava vredna ogleda. Sam sem bil včerja in res Spektakularno
Več komentarjev