VIDEO in FOTO: Vesna Milek 'razgalila' Jana Plestenjaka

Jan Plestenjak in Vesna Milek sta poskrbela za zelo spontan večer, skozi katerega smo glasbenika spoznali do "obisti". Jan je namreč med drugim spregovoril o karieri in veri, svojem otroštvu, ženskah, poroki in tudi otrocih.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (29)

 • Jan Plestenjak - 30
 • Jan Plestenjak - 4
 • Jan Plestenjak - 3
 • Jan Plestenjak - 5
 • Jan Plestenjak - 6
 • Jan Plestenjak - 7
 • Jan Plestenjak - 8
 • Jan Plestenjak - 9
 • Jan Plestenjak - 10
 • Jan Plestenjak - 11
 • Jan Plestenjak - 12
 • Jan Plestenjak - 13
 • Jan Plestenjak - 15
 • Jan Plestenjak - 14
 • Jan Plestenjak - 25
 • Jan Plestenjak - 24
 • Jan Plestenjak - 23
 • Jan Plestenjak - 22
 • Jan Plestenjak - 21
 • Jan Plestenjak - 20
 • Jan Plestenjak - 19
 • Jan Plestenjak - 18
 • Jan Plestenjak - 17
 • Jan Plestenjak - 16
 • Jan Plestenjak - 2
 • Jan Plestenjak - 26
 • Jan Plestenjak - 27
 • Jan Plestenjak - 28
 • Jan Plestenjak - 29
Jan Plestenjak - 9

Jan je tokrat nastopil sam. Kot je dejal, za dobro pesem zadostuje zgolj en inštrument. (Foto: Miro Majcen)

Jan Plestenjak dandanes velja za enega izmed najpopularnejših glasbenikov pri nas (še posebej pri nežnejšem spolu, ki je tudi tokrat prevladoval v že več kot mesec dni vnaprej razprodani Operi), a ni bilo vedno tako. Kot je razkril v skupno dveinpolurnem pogovorno-glasbenem večeru, ki ga je vodila novinarka in pisateljica Vesna Milek in s katerim je po letu dni začel novo turnejo ob prihajajočem albumu, za katerega pa še nima naslova (želel ga je imenovati Človek brez imena, a so mu rekli, da je preveč negativen), je na začetku sam trkal na vrata uredništev in radijskih postaj s posnetki pesmi ter jih prosil za objave (za naslovnico neke revije se je celo slikal v Božičkovi kapi zgoraj brez), okoli pusta pa jim tudi prinesel krofe.

Večer je Jan začel s komadom Ona sanja o Ljubljani, nadaljeval pa s skladbo Tvoj song, svojim prvim hitom, ki mu je odprl številna vrata in dvorane. Kot nam je zaupal, ga še vedno skrbi, ali bo napolnil dvorano, saj se spominja časov, ko je igral pred le petimi ali desetimi ljudmi. Njegov prvi razprodani koncert je bil v Filharmoniji pred desetimi leti, zanj pa se je odločil kljub temu, da mu je njegov založnik Boštjan Menart rekel, da to nima smisla.

Zatem je zapel pesem Človek brez imena, ki je – kot je razkril – neko nadaljevanje komada Ona sanja o Ljubljani. Ob tem se je spomnil svojega otroštva in skromnega bivanja v škofjeloškem gradu, kjer so trije živeli v eni sobi, pregrajeni z zavesami, do stranišča pa je moral ven in po stopnicah. "Takrat sem imel kakšne 3–4 leta. Spomnim se, da je mama, ko so prišli kupci, zagrnila zavese, da je zakrila plenice. Bi pa zelo rad znova najel to sobo," je povedal Jan. Razkril je tudi, da je zelo občutljiv človek, ki včasih tudi joka, in da rad pomaga drugim. Sramotno pa se mu zdi, da ljudje in dobrostoječa podjetja, ki imajo veliko denarja, dajo zelo malo, pa še s tistim se neznansko hvalijo. "Ko sem sam z dobrodelnima koncertoma, s katerima sem zbiral denar za žrtve poplav, skupno zbral več kot 200.000 evrov, so mi nekateri dejali, da sem si res naredil dobro reklamo, pa sem jim rekel, pa si jo daj še ti," je povedal Jan.

Zatem je zapel novo pesem Ob tebi bom ostal in spregovoril o tem, kako nepomembno postane vse, kadar kdo od bližnjih zboli. "Edino, kar je pomembno, je življenje, da si tu, na tem planetu, med ljudmi, drevesi. Hiti, polne dvorane, vse to ob bolezni postane nepomembno. A človek zelo hitro pozabi na to, potem ko je vse v redu."

Jan zase pravi, da še ni odrasel. "Še bom rasel, vem, da lahko ljudem dam še več. Vedno hočem biti boljši. Ta energija me žene naprej." Na vprašanje Vesne Milek o veri je dejal, da ni veren, da pa verjame v vesolje, v neko silo oz. energijo. Ob tem je postregel tudi z zelo zabavno anekdoto: "Moj prijatelj, ki je študiral teologijo, mi je dejal, da je nekoč neka nuna predavala o razliki med idolom in idealom. Izjavila je: 'Idol je Jan Plestenjak, ideal pa Jezus Kristus'. Meni je bilo to tako smešno."

Sledila je pesem Iz pekla do raja, nato je beseda nanesla na ženske. "Sem perfekcionist. Po mojem mnenju si s človekom za to, da rasteš z njim, da se imaš vsak trenutek boljše z njim, kot bi se imel, če bi bil sam. Da opaziš in da te fascinirajo iste stvari." Jan je razkril še, da ne verjame v to, da obstaja samo ena velika ljubezen, in dodal, da nikoli ne bi mogel mešati posla z ljubeznijo, saj to potem ne bi bila več čista ljubezen, zatem pa zapel pesem Bolezen.

Jan Plestenjak - 25

Jan je bil ta večer zelo dobro razpoložen. (Foto: Miro Majcen)

Ženska, ki ga je najbolj zaznamovala, je bila Ivana Spagna, še več, prekinitev zveze z njo je opredelil celo kot dogodek, ki mu je najbolj spremenil življenje. "To me je zares zelo 'zrukalo'. Po njej sem drugače začel gledati na stvari. Z njo je bilo noro, pravi rock'n'roll. Zdaj sem starejši, je drugače. Sem tak, kot je bila ona takrat, ko sva bila skupaj. Zanjo sem napisal tudi en komad, a me je ona to prosila, tudi pri skladbah sem ji pomagal, da bi pa jaz njo kdaj prosil, to pa ne." Dejal je tudi, da upa, da nobeni ženski ni zlomil srca, čeprav ga verjetno je. "Do ženske moraš biti spoštljiv. Tudi če gre le za romanco za eno noč in ni zraven ljubezni. Sicer pa so do zdaj vedno dekleta mene pustila, nikoli nisem jaz njih. Včasih sem resda sam tako naredil, da so me, če to ni bilo to, kar sem pričakoval, da bo. Breme krivde bi bilo v nasprotnem primeru pretežko." Na vprašanje o poroki in otrocih pa je dejal: "So trenutki, ko si zelo želim biti z nekom, pa tudi jutra, ko mi zelo prija biti sam," nato pa zapel: "Daj, zabodi, rani me, ne veš, kaj v meni je …"

Jan je razkril, da nove pesmi vedno ustvarja z novim inštrumentom. "Nov inštrument mi da motivacijo za ustvarjanje, saj si ga želim vzeti v roke. Za zadnjo ploščo sem si kupil kitaro v Italiji," nam je zaupal in dodal, da vsa glasbila hrani in da jih nikoli ne bi mogel prodati, saj je nanje preveč čustveno navezan, ker je z njimi preživel toliko in toliko časa, in da ima doma že pravi harem kitar. Povedal je tudi, da je v svoji karieri napisal že okoli 200 komadov, zna pa jih okoli 30. "Zadnjič sem po radiu slišal neko svojo skladbo, pa se nisem mogel spomniti, za katero gre," je dejal v smehu, ob omembi komada Naj stvari so tri pa izjavil: "Zavedam se, da je komad 'blesav', po drugi strani pa ima več 'jajc' kot pesmi, ki jih dandanes nenehno vrtijo po radiih."

Jan Plestenjak - 26

Janova nova kitara, ki si jo je za zadnjo ploščo kupil v Italiji. (Foto: Miro Majcen)

Jan je na začetku novega tisočletja dobil ponudbo, da bi svojo srečo poskušal v ZDA, a kot je dejal, se za to ni odločil, ker mu je tu preveč lepo, pa tudi dobil, razen nekaj več denarja, ki ga ne potrebuje, ne bi nič, čeprav mu je menedžer, ki je med drugim skrbel za Enriqueja Iglesiasa, rekel, da bi imel okoli deset odstotkov možnosti za uspeh, kar je za ZDA zelo veliko.

Zatem je Jan zapel skladbo Soba 102. Povedal je, da mu v hotelih pri nas, če je to le mogoče, vedno dajo to številko sobe, razkril pa je tudi, da po koncertu vedno prespi v kraju nastopa.

Sledila je pesem Pustil ti bom sanje, ki jo je napisal pred dvema letoma, ko je bil zaljubljen v 23-letno dekle, ki je imelo povsem drugačne percepcije v glavi kot on – iste kot jih je imel sam v teh letih.

Jan Plestenjak - 14

Jan je s skupino v živo posnel vseh deset pesmi za dvanajsti album, katerega izid je napovedan za 27. marec. (Foto: Miro Majcen)

Slišali smo tudi nov komad Pijan od vina, ki ga je Jan že pred šestimi leti napisal za Rudija Bučarja, a ga ta ni hotel odpeti, pa ne zato, ker mu ne bi bil všeč, ampak ker je bil po njegovem mnenju preveč "njegov" in bi se mu zdelo to neokusno. Jan se je malo "zasekiral", da komad ni dovolj dober, nato pa ga nedavno v Zagrebu le dal poslušati Oliverju Dragojeviću, ki je bil nad njim navdušen, zato se je odločil, da ga uvrsti na novo ploščo.

Beseda je nanesla tudi na demonstracije. Jan se do zdaj ni še nobenih udeležil. "Verjamem, da večina ljudi, ki je bila tam, želi dobro. A rad bi vedel, kdo stoji za tem in kaj so do zdaj storili. Nazadnje sem videl, da so bili na protestih najbolj glasni tisti, ki dobijo med 50.000–300.000 evrov davkoplačevalskega denarja, tako da nisem prepričan, če je originalna ideja čista in ne gre le za to, da želijo nazaj na stolčke. Mi pa ni všeč, kar se trenutno dogaja pri nas v politiki. Zdi se mi kot neki ogromen resničnostni šov, ki pa žal ne samo da poneumlja, ampak je tudi zelo škodljiv za vse. Ne podpiram aktualnega stanja, si pa želim, da bi kdaj protestirali za nekaj, ne le vedno proti nečemu. Enako velja za volitve. Če začneš z negativo, se ne more izcimiti nič lepega. Ko bom videl dobro energijo, dobro voljo in pozitivno idejo, šele potem bom podprl demonstracije," pravi Jan, ki svojo državljansko dolžnost vidi v tem, da je pošten, da plača davke in da pomaga ljudem v stiski ter se veseli, če komu uspe.

Sledile so pesmi Moja ljubica, Dež naj pada in nova Ena je ljubezen moja, po igri asociacij, ki Janu ni šla najbolje od "rok", pa še: Lepa, Čao lepa, Priznam, skladba o moškem z dvema otrokoma, ki ga zapusti žena, in Bodi gola, s katero je tudi zaključil večer. V bisu pa nato postregel še s Pogrešal te bom (ob kateri se je spomnil svojega očeta in njegovih besed, ko mu je malo pred svojo smrtjo ob pogledu na fotografijo njegovega takratnega dekleta, manekenko Martino Kajfež, dejal: "Lepa, lepa, a tako lepa ni nikoli samo tvoja") in Amore mio.

Več v videoprispevku, v katerem boste med drugim izvedeli tudi, česar Jan nikoli ne bi delil z javnostjo.

Jan Plestenjak - 27

Po koncertu si je Jan vzel čas za novinarje in prijatelje. (Foto: Miro Majcen)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 62
Jaka Planinc 19.03.2013 09:18:06
Vsak ima lahko tudi,SME imeti kakšne NAPAKE IN LASTNO MNENJE,LAHKO DRUGAČNO,JA!!
Jan je PODEDOVAL TALENT PO MAMI ALI PO GENIH SORODNIKOV.
TO JE NJEGOV STIL ŽIVLJENJA.,DOVOLJ LAHEK,NIMA TEŽAV Z PREŽIVETJEM,SEVEDA JE TU TALENT,VOLJA,DELO itd.
JE PA POHVALNO DA JAN DELI TEŽAVE IN SREČO Z VSEMI,TUDI ČUSTEVO,KER PESNIKI,PEVCI,GLASBENIKI SO ČUSTVENI LJUDJE DRUGAČE NE BI BILI SPOSOBNI PISATI ČUSTVENIH IN LEPIH PESMI.
 
tinbin 26.02.2013 20:08:04
Bravo, Jan. Znaš misliti s svojo glavo, delati in peti. Kot pevca sem te spoznal, ko si hodil po šolah in mlade osveščal o pogubnosti mamil. Vedno si bil na strani šibkih.
 
potnik68 17.02.2013 21:16:27
Za pobruhat obadva....pejta raje delat že enkrat!
godhead 15.02.2013 08:56:02
kak se je postarala ta vesna milek
dickinson 15.02.2013 18:51:02
ti boš pa večno mlad al kaj?
ml3 16.02.2013 17:50:40
sory, ampak tud men je padlo v oci...
potnik68 17.02.2013 21:18:31
izgleda kot, da se ji je par lepotnih operacij totalno ponesrečilo, podočnjake pa ima kot, da ni spala 4 dni
kobajagi 14.02.2013 15:49:10
Bil na koncertu in bil šokiran nad tem kar je Jan izjavil glede protestov. Gospodič žal nima pojma o tem, kaj pomenta javno združevanje in demonstracije. Ni vse zlato, kar se sveti.
 
24vohomurckov 14.02.2013 14:25:11
...predvsem je velika novost to,da imate članek o janu sploh odprt za komentiranje.......ženskam je bojda huuuudooo všeč, ostale govorice me ne zanimajo.....je pa sigurno res eno...jan je kljub temu,da je dokaj uspešen na sceni v slovenskem merilu,skromna in dobra,ter srčna oseba!!
rew333 14.02.2013 16:41:09
podpis!
 
Metelko33 14.02.2013 12:14:53
kopirano iz rtvslo...
Vesel sem, da si me to vprašala, zato ker nisem bil. Bom tudi povedal, zakaj nisem bil. Jaz verjamem, da je večina ljudi, ki je bila tam, želela dobro. Zdaj ne vem, koliko ljudi je bilo tam, ki so res v stiski. Glede na to, da imamo čez 100.000 ljudi nezaposlenih in ne vem, koliko tisoč ljudi je na minimalnih plačah ... Verjetno ti ljudje niso mogli priti tja, ampak pustimo to. Rad bi vedel, kdo so ljudje, ki so za tem? Kaj so do zdaj naredili? Ker nisem imel še priložnosti, da bi to izvedel v medijih. Rad bi, da bi v Sloveniji končno enkrat bili tudi protesti za nekaj, in ne proti nečemu. In vedno, ko gremo volit, gremo volit proti nekomu, da volimo drugega. A lahko volimo za tega, ki ga hočemo? A lahko gremo na proteste in rečemo: "Hočemo to, hočemo to." In ne: "Nočemo tega, nočemo tega." Enostavno, če začneš z negativo, ne more biti nič lepega. Jaz, če bom napisal prvo kitico v pesmi: "Nisem takšen, da bi preveč delal." Ne bom negiral, povedal bom, tako kot je: "Jaz sem len." Iskreno bom povedal: na teh protestih sem videl nekaj ljudi - govorim o kulturi, ker se na druge stvari malo manj spoznam -, ki so bili zelo glasni in dobijo letno od 50.000 do 300.000 od države. Davkoplačevalcev. In so bili zelo glasni, in to me zmoti. Jaz bi rad, da je izvirna ideja zdrava, čista, in sem takoj za. Ker to, kar se dogaja zdaj, ni prav. Zame je to en ogromen resničnostni šov, ki ga pogledam, preden grem spat, ko pogledam, kaj se je dogajalo čez dan. A z eno razliko: normalni resničnostni šov lahko le malo obrazumlja. Pa če tega ne, se smejiš. Ni velike škode. Ta resničnostni šov, ki se ji reče politika, pa je škodljiv za vse nas in imamo vsi frko zaradi tega resničnostnega šova. Nisem podpornik stanja, kot vlada zdaj. Ampak pridimo z idejo, pridimo z vizijo.
Metelko33 14.02.2013 12:16:47
članek si preberte na rtvslo portalu, je vsaj napisan kot mora bit!
1A_ 14.02.2013 12:34:07
Ok, po tem, kar sem zdaj prebral, mi je 100% jasno, da tip nima vsega pošlihtanega. Izgubil je stik z realnostjo, ne pozna psihologije človeka in ne ve, kaj pomeni biti stisnjen v kot. Je uspešen, tega mu ni za očitati, ampak to, da za valentinov in dan žena razproda dvorano, mu ne daje pravice, da o rečeh, o katerih nima pojma, govori kot da jih razume ...
DeBill 14.02.2013 12:42:46
Janči vedno voli proti nekomu, ker enostavno nima ideje. In tudi ne razume besede protest. Protest je proti, podporni protesti ne obstajajo. Zato ZZR ni bil protest ampak javni shod. Kako to razložiti tumpeljnom?
1A_ 14.02.2013 13:14:33
Hehe, ja. Dajmo protestirat za nekaj! Kašen lolek je ta Jan. Pravi Janez. :)
potnik68 17.02.2013 21:20:38
Neoliberalna elita ga je preko maminih političnih zvez postavila na oder, zato jo je seveda primoran podpirati in je proti demonstracijam, se pravi je proti vsem navadnim smrtnikom....bogati mamin sinček pač!
Tago 14.02.2013 12:01:43
Drugače pa vso srečo Jan,če kdaj sedaj potrebujemo čut dobrodelnosti.Prevelikokrat darujejo tisti,ki imajo komaj zase,ostali so bolj ob strani,velikokrat.
 
dalmatic 14.02.2013 11:58:17
slovenija je idealna država za muzičare kot so jan plestenjak in podobni.ne verjamem da bi jan dobil kaj medijskega prostora v kakšni drugi državi.melodije brez inspiracije,že stokrat prežvakane žvake,da o besedilih sploh ne pišem.
starmačk 14.02.2013 12:23:55
Ti t ele bu tasto nacionalistično,kaj še sploh delaš tle v Sloveniji,ko pa venomer pljuvaš po vsem kar je Slovenskega !?Tud men še zdaleč ni všeč glasba npr. Mladena Grdovića ali pa klape,pa mi še na kraj pameti ni padlo,da bi kdaj na kakšnem foromu pluval po temu !!!
dickinson 15.02.2013 18:58:05
Dalmatic
a ti je kul ko pride Severina na novo leto odšpilat za dve uri in potegne 100 tioč eur?prej bi jest reku da je Slo idealna za muzičarje ki so geografsko nižje od Slovenije!kua ti ni jasn?Jan je odličen na kitari,lahko bi se ukvarjal z bolj resno glasbo...konkoncev je študiral na Berkleyu,ampak on se je pač odloču za komercialo,ker je več keša!!
 
grmstrm 14.02.2013 11:54:09
JAN je vsaj priznal, da ni odrastel. Ker res ni. Lep, prijazen, "pameten",.. No pameten, po teh izjavah o protestih..?
Jančeeee težko ti govoriš o tem, k se maš lepš k Pahor in se giblješ v teh krogih. Da bi dojel s tvoje pozicije pa potrebuješ MOČNO EMPATIJO. Preizkus ljubezni, kaj Jančeee?
Več komentarjev