Jure Košir v boju proti melanomu

Ste kdaj pomislili, koliko časa letno namenite nakupovanju, brskanju po spletu, gledanju najljubših nadaljevank, koliko pa pregledovanju svoje kože, ob dnevu boja proti melanomu sprašujeta Jure Košir in Mojca Mavec, ambasadorja projekta 10 minut za življenje.

Jure Košir

Že 10 minut mesečno je dovolj za popoln samopregled kože in teh 10 minut nam lahko reši življenje. (Foto: Arhiv izvajalca)

Združenje slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay v okviru projekta Dan boja proti melanomu, ki ga obeležujemo 26. aprila, posebno pozornost namenjata izobraževanju širše javnosti, s poudarkom na samopregledovanju in prepoznavanju sprememb na koži. Na to opozarja tudi akcija 10 minut za življenje, v kateri nas k samopregledovanju kože nagovarjata glavna ambasadorja projekta Jure Košir in Mojca Mavec. Znanima obrazoma pa se pridružuje tudi skupina priznanih slovenskih dermatologov, ki jo sestavljajo dr. Tanja Ručigaj Planinšek, dr. Borut Žgavec, dr. Larisa Stojanovič in dr. Ana Benedičič.

Mojca Mavec

Tudi Mojca Mavec se je odzvala na povabilo k sodelovanju v projektu Dan boja proti melanomu. (Foto: Arhiv izvajalca)

"Sploh kdaj pomislimo, kaj vse je zapisano na naši koži? Vse pege, pegice, praske in grehi iz preteklosti. Koliko tega se je nabralo v vseh teh letih. Naša koža je naš najbolj izpostavljen organ in nekatere spremembe na njej so lahko nevarne. Tudi sama sem temu nekoč posvečala premalo pozornosti. Saj smo že tako odraščali, čim prej na sonce, ponavadi brez zaščite. Zadnja leta redno hodim na pregled kože, že zaradi službe, ki me pogostokrat popelje v vroče kraje. Kajti nikoli ne veš, kdaj bo en greh na koži preveč ..." je dejala televizijska voditeljica.

"Zavedanje o nevarnosti prekomernega izpostavljanja soncu se mi zdi v današnjem času izjemno pomembno. Menim, da moramo o tem učiti že najmlajše. Kot poklicni smučar sem veliko dni preživel na visokih nadmorskih višinah, kjer je vpliv UV-žarkov še veliko močnejši. Najboljša preventiva je dobra zaščite kože, poleg tega pa ne smemo pozabiti na redno samopregledovanje kože. 10 minut na mesec vam lahko reši življenje," je prepričan športnik in podjetnik Jure.

Jure Košir

Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, saj se hitro razširi v sosednja tkiva in različne organe. Obenem pa je melanom ena redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo. Zato je bistveno, da redno pregledujemo svojo kožo in odkrijemo melanom pravočasno. (Foto: Arhiv izvajalca)

Projektu so se poleg Jureta in Mojce letos pridružile še druge znane Slovenke, Bernarda Žarn, Ula Furlan in Petra Windschnurer.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
zemljemerec 08.05.2013 20:23:05
Zanimivo, da tega problema ne poznajo ženske v žgočem podnebju puščave, ki si pokrivajo telo in obraz z tkanino.
Več komentarjev