FOTO: Na Žalah so se poslovili od izjemnega igralca Jerneja Šugmana

Na ljubljanskih Žalah so se danes svojci, prijatelji, kolegi in politični državni vrh, med njimi tudi predsednik republike Borut Pahor, poslovili od gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana. Bil je velikan med igralci in še večji človek, so v govorih poudarili njegovi kolegi. Pokopan je bil z vojaškimi častmi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (9)

  • Šugmanov pogreb na Žalah
  • Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 1
  • Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 2
  • Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 3
  • Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 4
  • Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 5
  • Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 6
  • Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 7
  • Jernej Šugman, žalna knjiga - 7

Na ljubljanskih Žalah so z vojaškimi častmi pokopali znanega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana, igralca z nalezljivim smehom in velikanskim srcem, kot ga mnogi opisujejo, ki je v nedeljo umrl v 49. letu starosti.

Eden izmed številnih družinskih prijateljev rodbine Šugman Igor E. Bergant je prebral zapis njegovih najbližjih, v katerem so obudili spomin nanj, vse od njegovega rojstva, prek mladosti, življenjskih preizkušenj in podvigov, ljubezni do gledališča, igralskih začetkov, do trenutkov, ki so jih preživeli skupaj.

Bil je neskončno igriv fant, ki ga je privlačilo tisto, kar je bilo prepovedano. Zanimale so ga živali, njegova najljubša je bila gorila. Kot majhen se je zaljubil v King Konga in druge mogočne like, kot je Martin Krpan. Spominjali so se, da jih je morda kdaj nezadovoljne zaradi njegove neposlušnosti znal povsem razorožiti s šalami in humorjem.

Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 7

Žalna slovesnost v igralčev spomin bo na velikem odru Drame v sredo, 20. decembra. (Foto: Damjan Žibert)

Med drugim so svojci zapisali, da jih je presegal v svoji velikodušnosti in sposobnosti sprejemanja raznolikosti človeške duše, tudi manj bleščečih, včasih neprijetnih plati. Vse je odpuščal in pozabljal. Vsakokrat znova ponudil roko in se odzval na prošnjo.

Šugman je bil član ansambla ljubljanske Drame od leta 1992. "Včasih sem ti zavidal kakšno vlogo, kdo ti jih pa ni. Včasih si jo celo ti meni. Ampak zdaj vem, da to ni res, ker to sploh ni bila tvoja lastnost," je v svojem govoru povedal ravnatelj Drame Igor Samobor in razmišljal, da človeka s tako širokim objemom in toplim nasmehom ne bo verjetno nikoli več spoznal.

V imenu njegove filmske družine je nekaj besed v spomin preminulemu namenil režiser Metod Pevec, ki je z igralcem sodeloval pri filmu Lahko noč, gospodična. Spregovorila sta tudi igralec Jurij Zrnec, dramatik in režiser Matjaž Zupančič in predstavnik projekta Predani korakom, katerega ambasador je bil Šugman.

Pogreba se je udeležilo več sto ljudi, med njimi tudi državni vrh in nekateri politiki. Pogreb z vojaškimi častmi je spremljala častna enota Slovenske vojske, igral je orkester Slovenske policije. S pesmijo Ne mine niti dan se je igralcu poklonil tudi Zoran Predin.

Jernej Šugman, žalna knjiga - 7

Šugman je bil človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru. (Foto: Damjan Žibert)

Eden najvidnejših članov ljubljanske Drame je ustvaril več kot 80 gledaliških vlog, od tega 77 v Drami, ter številne filmske in televizijske vloge.

Poosebil je vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Bil je Baal, Hamlet, Lear, Ojdip, Ata Ubu, Tit Andronik, Tašča v Ko sem bil mrtev, Alcest v Ljudomrzniku, Agamemnon v Iliadi, Maks in Kantor v Kralju na Betajnovi, Župnik v Hlapcih, Orgon v Tartuffu, Emir v Jugoslaviji, moji deželi.

'Razdajal se je narodu in prav je, da dobi tako svečan pogreb.'

Širšemu občinstvu se je vtisnil v spomin kot prikupni vratar Veso v televizijskih nanizankah Teater Paradižnik in Naša mala klinika. V njegovem obsežnem filmskem opusu so med drugim Nočno življenje, Zvenenje, Predmestje, Inferno in Kratki stiki.

Njegovega obraza po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja ne bo mogoče pozabiti. Bil je človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru, je zapisala vlada. Žalna slovesnost v igralčev spomin bo na velikem odru Drame v sredo, 20. decembra.

Pogreb Jerneja Šugmana na Žalah - 6

Od igralca so se poslovili z najvišjimi vojaškimi častmi. (Foto: Damjan Žibert)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: