'Neurejena kuhinja je vesela in živa'

Ustvarjalna Tereza Poljanič, ki kar prekipeva od dobre volje in energije, je skrivnost za dobro počutje zaupala Mariborčanom. Na predstavitvi svoje druge knjige Zdravo, Tereza je z njimi delila recepte in nasvete, kako v hiter življenjski tempo ujeti tudi skodelico zdravja.

Tereza Poljanič je ustvarjalna sladokuska. A pri tem ne mislimo, da ji teknejo le sladkarije, Tereza najde sladkosti v hrani vseh vrst in oblik – ki jo najraje začini z zvrhano merico ustvarjalnosti. Najboljše ideje pa, tako pravi, ne nastajajo v čisti in urejeni kuhinji, ampak v popackani, polni različnih sestavin, ob spremljavi glasbe, mamljivih vonjav … Z dvema besedama tam, kjer vlada "kreativni nered".

Kuharski začetki Tereze Poljanič so bili popolnoma netradicionalni, v rokah ni držala knjig z navodili ali sledila zapletenim receptom, ampak je sama izbrala zdrave sestavine in začela ustvarjati iz srca. "Začelo se je z ustvarjanjem zdravih obrokov, ker sem zaradi družinske bolezni v enem obdobju ugotovila, da je nujno potrebna sprememba. Sicer te jedi niso bile ravno pohvalne, saj nisem poznala niti osnov kuhanja, so pa bile narejene iz srca," se spominja voditeljica kuharske oddaje Zdravo, Tereza in avtorica istoimenske kuharske knjige, ki je letos dobila nadaljevanje. V njej so združeni vsi recepti iz druge sezone.

Tereza Poljanič - 3

Tereza Poljanič svoje nasvete deli v oddajah in knjigah Zdravo, Tereza pa tudi na blogu teresamisu. (Foto: Marko Pigac)

"Neurejena kuhinja je vesela in živa," poudarja Tereza. "Kreativni nered je nekaj popolnoma normalnega v naši kuhinji, takrat nastanejo najboljši recepti! Predvsem pa pravim, da je neurejena kuhinja boljša kot zapuščena čista kuhinja, v kateri se nič ne ustvarja in pripravlja." Tudi tokrat pa se je zagovornica zdrave in uravnotežene prehrane potrudila, da je v receptih združila lokalne sestavine z zanimivimi preprostimi tehnikami in izvedbami, ki jih je na predstavitvi svoje druge kuharske knjige delila tudi z Mariborčani.

Tereza Poljanič - 1

Tudi Mariborčani si bodo zdaj vzeli čas za pripravo okusnega jedilnika. (Foto: Marko Pigac)

V hitrem življenjskem tempu ljudje hitro pozabimo jesti, kaj šele uravnoteženo. A treba si je vzeti čas, vsaj za načrt, kajti dober načrt, je pol opravljenega dela. Tudi Tereza Poljanič v knjigi poudarja organizacijo tedenskega jedilnika. Ima kak nasvet za tiste, ki se jim to vseeno zdi prenaporno? "V knjigi je celo poglavje, kako se pripraviti na zaposlen teden, pa naj bo to za v službo ali šolo. Ni izgovorov, da nimamo časa, enostavno moramo postaviti prioritete in zagotoviti vsaj nekaj trenutkov za naše počutje in telo. Good food = good mood (Dobra hrana = dobro počutje, op. a.)."

Prvo in drugo sezono oddaje Zdravo, Tereza si lahko ogledate na VOYO.

In na katere strani v novi knjigi je še posebej ponosna? "Moji prav posebni cmoki z marelicami in "drobtinami", narejenimi iz mletih mandljev in pa celo poglavje kremastih rižot!"

In kaj se zgodi, ko ne gre vse po načrtih? Mnogi smo že izkusili, da kljub sledenju receptu izdelek na koncu ni bil ne po videzu ne po okusu podoben tistemu, kar bi moralo nastati. Se tudi takšnim mojstrom, kot je ona, pripeti kakšna nezgoda v kuhinji? "O seveda! Recepte nenehno preizkušam, preden jih predvajamo na oddaji ali pa natisnemo v knjigi. Hitro se zgodi, da kakšen recept dobro uspe spet drugi pa popolnoma pogrne. Takrat, ko recepti ne uspevajo, se hitro vidi, če nisem pri stvari, imam slab dan ali ne delam z ljubeznijo, takrat si raje vzamem pavzo s kuhinjo in lonci."

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev