Odšli so ...

V iztekajočem se letu je svojo življenjsko pot sklenilo tudi nekaj znanih obrazov. Med njimi igralec Polde Bibič in naš dolgoletni napovedovalec vremena Miran Trontelj.

Letošnje leto so zaznamovali tudi žalostni trenutki. Za vedno smo se morali posloviti od vrste ljudi, ki so s svojim delom pustili neizbrisen pečat v našem prostoru, pa tudi širše.

13. aprila je v starosti 93 let umrla pisateljica in prevajalka Mimi Malenšek.

9. junija je 89. letu starosti umrl pesnik, prevajalec in urednik Ivan Minatti. Najbolj poznan je bil po pesmi in zbirki Nekoga moraš imeti rad.

Ivan Minatti

Leta 1924 v Slovenskih Konjicah rojeni Ivan Minatti je bil eden najpomembnejših in najznačilnejših pesnikov prvega povojnega rodu in tipični predstavnik povojnega intimizma. Teme njegovih pesmi so bile ljubezen, narava, družba in poezija. (Foto: Marjan KUKEC/DLIB)

13. junija je umrl zborovski in ansambelski pevec ter prevajalec Jože Humer, ki se je podpisal pod več sto skladb in tisoč prepesnitev.

13. julija je v 80. letu starosti umrl slovenski gledališki in filmski igralec, pedagog in pisec memoarske proze Polde Bibič.

Polde Bibič

Polde Bibič je debitiral leta 1955 v vojni drami Trenutki odločitve Františka Čapa. Najpomembnejše vloge je odigral v filmih Matjaža Klopčiča – Na papirnatih avionih (1967), Cvetje v jeseni (1973), Vdovstvo Karoline Žašler (1976), Dediščina (1984), Moj ata, socialistični kulak (1987), v filmu Jožeta Babiča Poslednja postaja (1971) ter filmu Let mrtve ptice (1973) Živojina Pavlovića. (Foto: Peter Uhan/Arhiv SNG Drama Ljubljana)

3. oktobra je v 67. letu starosti umrla pisateljica in kulturna ustvarjalka na avstrijskem Koroškem Anita Hudl.

14. oktobra je v 67. letu starosti umrl dolgoletni Večerov novinar, urednik in komentator Mirko Lorenci.

18. oktobra je v 83. letu umrl legendarni televizijski komentator in nekdanji športni urednik Marko Rožman.

7. novembra je v 79. letu starosti umrl jazzovski skladatelj in aranžer, znan tudi po glasbi, ki jo je ustvarjal za filme, Janez Gregorc.

7. novembra je v 76. letu starosti umrl pesnik, pisatelj, prevajalec in vsestranski kulturni delavec Andrej Kokot.

17. novembra je nekaj dni pred 83. rojstnim dnevom umrl nogometni strokovnjak Branko Elsner.

25. novembra je umrl legendarni televizijski napovedovalec vremena Miran Trontelj. Njegov zaščitni znak so bili bodičasti komentarji aktualnega dogajanja in cvetlica, pripeta na suknjič. Kot televizijski vremenoslovec je delal kar 40 let, zadnjih 16 let kariere na POP TV.

Miran Trontelj

Miran Trontelj je 16 let, tradicionalno ob četrtkih razveseljeval gledalce POP TV. Četrtek naj bi si izbral, ker je to najpomembnejša vremenska napoved v tednu, je nekoč povedal. Gre za dan, ko se napoveduje vreme za konec tedna, prav ta napoved pa ljudi večinoma najbolj zanima.

28. novembra je umrl borec za pravice kulturnikov in velik poznavalec gledališča Maks Soršak.

28. novembra je v 68. letu starosti umrl Janez Tori, dolgoletni trobentač in ustanovni član skupine skupine Orlek.

Orlek - Anduht - 20. obletnica v Zagorju-8

Glasbenik Janez Tori (na fotografiji skrajno desno) je bil znan predvsem kot trobentač in ustanovni član skupine Orlek, s katero je posnel več plošč in koncertiral po Sloveniji in Evropi ter drugod po svetu. (Foto: Miro Majcen)

4. decembra je v 71. letu starosti umrl Boris Breskvar, legenda slovenskega tenisa.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 24
scernig 29.12.2012 18:25:15
Legende za vsakega posebaj mi je žal
Več komentarjev