'Tetovaž je dandanes pri nas veliko več kot pred petimi leti'

Za tetoverja Deana je umetnost del življenja, že odkar pomni. Je perfekcionist in zato pozoren na vsak detajl, se je pa že zgodilo, da je izdelavo tetovaže zavrnil. Ne pa ni rekel voditeljici Jerici Zupan, ki se bo njegovim rokam prepustila že v kratkem.

Dean

Dean svetuje, naj se za aplikacijo tetovaže oseba ne odloča čez noč in da naj dobro premisli o motivu ter pomenu tetovaže. (Foto: Facebook)

Kot smo že poročali, si bosta na prihajajoči mednarodni tattoo konvenciji v Ljubljani svojo novo tetovažo dala naredila tudi dva znana obraza iz sveta zabave: voditeljica Jerica Zupan in novinar in pevec Tomaž Mihelič.

Pogovarjali smo se z Deanom, tetovatorskim mojstrom, ki bo 'prešpikal' Jerico.

Kako vas je zaneslo v tetoverske vode? Koliko let že ustvarjate?

Umetnost je del mojega življenja, že odkar pomnim, in brez nje si ne znam več predstavljati svojega življenja. Zadnjih nekaj let pa je airbrush pršilko nadomestil strojček za tetoviranje. Iz malega raste veliko. Za moj vstop v svet tetoviranja pa sta bila ključna faktorja pobuda ter podpora s strani bližnjih, ker bi brez tega najbrž že zdavnaj odnehal. Ob tej priložnosti bi se jim rad zahvalil ... Hvala, ker ste in še vedno verjamete vame in v moje delo. 

Katera je bila najtežja tetovaža, ki ste jo ustvarili, in koliko časa ste potrebovali za izdelavo?

Mislim, da je bila tehnično najbolj zahtevna tetovaža v moji karieri tista, ki je segala od prsi nazaj na lopatico ter od vratu do komolca. Sama tetovaža pa je v grobem sestavljanka maorskih in polinezijskih tradicionalnih motivov. Sem perfekcionist in zato sem pozoren na vsak detajl. 

Življenje je Cirkus - 8

Jerica se bo tokrat prepustila rokam tetoverja Deana. Kot pravi, je vedno previdna pri izbiri tetoverja. "Da me bo tokrat pikal Dean, sem potrebovala manj kot tri minute. Pogledala sem njegovo delo in dobesedno osupnila. To je bila najlažja odločitev do zdaj," nam je zaupala voditeljica. (Foto: Miro Majcen)

Kakšna je po vašem mnenju tetoverska kultura v Sloveniji? Ali predsodki pred ljudmi s tetovažami počasi le izginjajo?

Na moje veselje se individualnost posameznikov odraža tudi prek tetovaž, ki jih je danes mogoče pri nas videti precej več kakor pa denimo pet let nazaj. 

Še lepše kot to pa je, da imamo zdaj tudi pri nas dogodke, na katerih se je mogoče pobližje spoznati s to vejo umetnosti, ki je v Sloveniji zelo dobro ukoreninjena ter izražena skozi oči slovenskih tetoverjev.

Na tattoo konvenciji, ki bo v Ljubljani v začetku oktobra, boste tetovirali voditeljico Jerico Zupan. Kaj boste ustvarili?

Bo treba priti kar pogledat.

Je kdaj kakšna tetovaža, ki jo zavrnete in zakaj?

Seveda. Razlog za zavrnitev pa je neizvedljivost ali pa moja presoja/načela, ki se jih držim. Zavrnem denimo tetoviranje po obrazu ali pa denimo kakšne žaljive motive.

Kaj so najpomembnejši faktorji, na podlagi katerih naj se oseba odloči za izdelavo tetovaže - vendarle je to umetnina, ki človeka potem spremlja do smrti?

Najprej bi bil moj nasvet, naj se za aplikacijo tetovaže oseba ne odloča čez noč, naj dobro premisli o motivu ter kakšen pomen ima tetovaža. 

Moje mišljenje je, da so tetovaže neki mejniki/opomniki, ki jih s sabo nosimo celo življenje kot opomin na vesele, žalostne ali pa kakršne koli drugačne trenutke, ki sestavljajo naše življenje.

1. Tattoo konvencija v Sloveniji - 57

Hrbtno tetovažo (violinski ključ z notnim črtovjem, dvema vrtnicama in napisi Independance, Love in Happiness) je Jerici na 1. tattoo konvenciji v Sloveniji naredil mojster Damjan Cafuta. (Foto: Miro Majcen)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 81
 
facoo1 24.09.2012 13:22:09
Tatuji?? kar koža se mi naježi....
Več komentarjev