'Tetovaž je dandanes pri nas veliko več kot pred petimi leti'

Za tetoverja Deana je umetnost del življenja, že odkar pomni. Je perfekcionist in zato pozoren na vsak detajl, se je pa že zgodilo, da je izdelavo tetovaže zavrnil. Ne pa ni rekel voditeljici Jerici Zupan, ki se bo njegovim rokam prepustila že v kratkem.

Dean

Dean svetuje, naj se za aplikacijo tetovaže oseba ne odloča čez noč in da naj dobro premisli o motivu ter pomenu tetovaže. (Foto: Facebook)

Kot smo že poročali, si bosta na prihajajoči mednarodni tattoo konvenciji v Ljubljani svojo novo tetovažo dala naredila tudi dva znana obraza iz sveta zabave: voditeljica Jerica Zupan in novinar in pevec Tomaž Mihelič.

Pogovarjali smo se z Deanom, tetovatorskim mojstrom, ki bo 'prešpikal' Jerico.

Kako vas je zaneslo v tetoverske vode? Koliko let že ustvarjate?

Umetnost je del mojega življenja, že odkar pomnim, in brez nje si ne znam več predstavljati svojega življenja. Zadnjih nekaj let pa je airbrush pršilko nadomestil strojček za tetoviranje. Iz malega raste veliko. Za moj vstop v svet tetoviranja pa sta bila ključna faktorja pobuda ter podpora s strani bližnjih, ker bi brez tega najbrž že zdavnaj odnehal. Ob tej priložnosti bi se jim rad zahvalil ... Hvala, ker ste in še vedno verjamete vame in v moje delo. 

Katera je bila najtežja tetovaža, ki ste jo ustvarili, in koliko časa ste potrebovali za izdelavo?

Mislim, da je bila tehnično najbolj zahtevna tetovaža v moji karieri tista, ki je segala od prsi nazaj na lopatico ter od vratu do komolca. Sama tetovaža pa je v grobem sestavljanka maorskih in polinezijskih tradicionalnih motivov. Sem perfekcionist in zato sem pozoren na vsak detajl. 

Življenje je Cirkus - 8

Jerica se bo tokrat prepustila rokam tetoverja Deana. Kot pravi, je vedno previdna pri izbiri tetoverja. "Da me bo tokrat pikal Dean, sem potrebovala manj kot tri minute. Pogledala sem njegovo delo in dobesedno osupnila. To je bila najlažja odločitev do zdaj," nam je zaupala voditeljica. (Foto: Miro Majcen)

Kakšna je po vašem mnenju tetoverska kultura v Sloveniji? Ali predsodki pred ljudmi s tetovažami počasi le izginjajo?

Na moje veselje se individualnost posameznikov odraža tudi prek tetovaž, ki jih je danes mogoče pri nas videti precej več kakor pa denimo pet let nazaj. 

Še lepše kot to pa je, da imamo zdaj tudi pri nas dogodke, na katerih se je mogoče pobližje spoznati s to vejo umetnosti, ki je v Sloveniji zelo dobro ukoreninjena ter izražena skozi oči slovenskih tetoverjev.

Na tattoo konvenciji, ki bo v Ljubljani v začetku oktobra, boste tetovirali voditeljico Jerico Zupan. Kaj boste ustvarili?

Bo treba priti kar pogledat.

Je kdaj kakšna tetovaža, ki jo zavrnete in zakaj?

Seveda. Razlog za zavrnitev pa je neizvedljivost ali pa moja presoja/načela, ki se jih držim. Zavrnem denimo tetoviranje po obrazu ali pa denimo kakšne žaljive motive.

Kaj so najpomembnejši faktorji, na podlagi katerih naj se oseba odloči za izdelavo tetovaže - vendarle je to umetnina, ki človeka potem spremlja do smrti?

Najprej bi bil moj nasvet, naj se za aplikacijo tetovaže oseba ne odloča čez noč, naj dobro premisli o motivu ter kakšen pomen ima tetovaža. 

Moje mišljenje je, da so tetovaže neki mejniki/opomniki, ki jih s sabo nosimo celo življenje kot opomin na vesele, žalostne ali pa kakršne koli drugačne trenutke, ki sestavljajo naše življenje.

1. Tattoo konvencija v Sloveniji - 57

Hrbtno tetovažo (violinski ključ z notnim črtovjem, dvema vrtnicama in napisi Independance, Love in Happiness) je Jerici na 1. tattoo konvenciji v Sloveniji naredil mojster Damjan Cafuta. (Foto: Miro Majcen)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 81
 
facoo1 24.09.2012 13:22:09
Tatuji?? kar koža se mi naježi....
kubo 22.09.2012 17:23:34
Poslikava telesa je umetnos,nekateri res zelijo pritegniti moc,strah in se vec besed bi se najdlo s tetovazo,ali pa spomin....
Dean je mojster....,tudi sam sem ze padel in se prepustil Deanovem ustvarjanju..........Mojster......
kubo 22.09.2012 17:24:35
Dean moram te pohvaliti.....pozdrav od STAJERCA...
facoo1 24.09.2012 13:28:48
Tiste smrtne glave, škorpijoni in podobno pa res niso umetnost.
gnila.kolerba 21.09.2012 23:42:47
pri tetovažah se ne govori o prednostih ampak o pomenu. prednost pride na stara leta, ker ti je tetovaža spomin na trenutke ali življenje, ko si se tetovirov. js sem tetoviran, pa še se bom. že par let imam v glavi vse kar bom dal nase, vse povezano in je ter bo del mene in zrcalo mojega razmišljanja. tetovaže pa so namenjene meni osebno in ne drugim. sem dostikrat poslušov zakaj sem se tetovirov. zakaj pa ne. tetovaža ostane in z njo spomin... Na stara leta bom itak po vsej verjetnosti imeu težave z zdravjem pa še pokojnine ne bo. kako tatu zgleda na moji zgubani koži bo moj tazadn problem...
DOLENC1991 21.09.2012 15:07:00
js mam tatu! PA KAJ ZDej!?!? brigejte se zase
unknownMAN 21.09.2012 13:53:44
Glede tattoo-ja, vsak posameznik se odloči če se bo dal tetovirat ali pa ne. Ker večina ljudi misli, da tattoo- je imajo samo zaradi izgleda in da bi pritegnili pozornost. S tem je jaz nikakor ne strinjam. Jaz se nameravam še pred koncem tega leta tetovirat, vendar ne zaradi pozornosti, ampak zaradi tega ker tattoo imam že dolgo v planu in mi bo nekaj pomenil.
Lp.
kuverta! 21.09.2012 13:30:09
tetovaže imajo tisti ljudje ,ki želijo pritegniti pozornost nase. Žalost .
Kane 21.09.2012 14:21:44
dobre avte vozijo ljudje ki želijo pozornost, motorje vozijo ljudje ki želijo pozornost, apple kupujejo ljudje ki želijo pozornost, samsung kupujejo ljudje ki želijo pozornost....zakleni se v klet prosim te...kradeš nam dragocen kisik
Katarina Vidic 21.09.2012 14:54:42
Kako lahko pritegneš pozornost s tatujem, ki ga imaš na hrbtu, pa majico čez?:)
kuverta! 21.09.2012 13:10:50
čudno,da se nismo rodili s tetovažo!
unikat.33 21.09.2012 12:11:39
Zanimivo, da tisti, ki so tetovirani, sploh ne morejo postati manekeni!!!!!
unknownMAN 22.09.2012 21:03:56
Ne na pamet. Pejdi na jutub pa vpiši "A Powerful and Intimate Interview with Rico Zombie ". Upam, da boš od zdaj naprej drugače razmišlal.
 
avspng 21.09.2012 11:14:00
ANEKDOTA, RESNIČNA:Mulc si je pr 20. zaželel tetovaže, pa so ga starši prepričevali, da bo na stara leta obžaloval, kar si bo namalal.Da bo zguban..itd.Danes mineva 5.let, odkar so fantička pokopali, imel je raka...Boljš je imeti pomalano kožo k si star, kot da te več ni.
 
Gr@bnv@ler 21.09.2012 09:36:14
tatu je umetnost........palamudit ni umetnost je pa lažje kot tetovirat
Več komentarjev