Zadnja mojstrovina Tomaža Pandurja kot pika na i festivalu v Seulu

Ljubljanska Drama že drugo leto zapored slavnostno zaključuje mednarodni Seulski festival uprizoritvenih umetnosti (SPAF). Letos so v fokus postavili Pandurjevega Fausta, ki so ga izpostavili kot "veličastno zadnjo mojstrovino genialnega režiserja Tomaža Pandurja".

Gostovanje ljubljanske Drame v Bogoti s Faustom v režiji Tomaža Pandurja - 1

V Južni Koreji se bodo na festivalu SPAF 2016 poklonili "veličastni zadnji mojstrovini genialnega režiserja Tomaža Pandurja". (Foto: Aljoša Rebolj in SNG Drama Ljubljana)

Predstava Faust režiserja Tomaža Pandurja je osrednja in hkrati naslovna predstava festivala SPAF 2016. Organizatorji kot tudi južnokorejska ministrica za kulturo, šport in turizem ljubljansko predstavo Faust izpostavljajo kot "veličastno zadnjo mojstrovino genialnega režiserja Tomaža Pandurja". Na razprodanih predstavah 29. in 30. oktobra bodo na odru velike dvorane Centra gledališke umetnosti Arko (Arko Arts Theatre) zaokrožili tradicionalno en mesec trajajoč festival. SPAF se je letos preminulemu slovenskemu režiserju poklonil tudi s predavanjem Livije Pandur o gledališkem opusu in gledališču Tomaža Pandurja, ki ga je 27. oktobra gostil Center za umetnost Južne Koreje.

"SPAF, ki letos poteka že 16., se je v prvih 15-ih letih delovanja z okoli 600 prireditvami iz 40-ih držav trdno vzpostavil kot reprezentativni svetovni festival uprizoritvenih umetnosti ter vsako jesen obogatil Seul s posebno vznemirljivim utripom in bogato ponudbo kulturno-umetniških prireditev. Letošnji 16. SPAF predstavlja 16 predstav iz 6-ih držav, med njimi tudi predstavo svetovno priznanega umetnika Tomaža Pandurja, režiserja veličastne predstave Faust v izvedbi gledališča SNG Drama Ljubljana," je v svojem uvodnem nagovoru za katalog SPAF 2016 na prvem mestu med tujimi festivalskimi gosti izpostavila ministrica Južne Koreje za kulturo, šport in turizem Yoon-sun Cho.

Faust - 10

Igor Samobor v naslovni vlogi Fausta. (Foto: Aljoša Rebolj)

"Izvršni odbor Seulskega festivala uprizoritvenih umetnosti 2016 je soglasno prepoznal umetniško izjemnost slovenske uprizoritve Faust v režiji Tomaža Pandurja," pa se je glasil stavek v navdušenem prvem uradnem vabilu, ki ga je pred meseci v Ljubljano odposlala izvršna direktorica festivala SPAF 2016 Rhew In-hwa.

Seulski festival uprizoritvenih umetnosti velja za enega najpomembnejših in najuglednejših mednarodnih festivalov uprizoritvenih umetnosti v Aziji ter osrednji festival v Južni Koreji, ki predstavlja izbor umetniško najbolj izstopajočih domačih in tujih uprizoritev različnih žanrov: od gledaliških do plesnih in multimedijskih predstav.
 

Mehiška premiera Fausta - 1

Pandur z ekipo na mehiški premieri Fausta. (Foto: SNG Drama Ljubljana)

Po Koreji Faust kmalu v Cluju, drugo leto na Kitajskem

Mednarodna gostovalna pot Fausta se je pričela takoj po ljubljanski festivalski premieri v Križankah, še pred repertoarno premiero v Drami. Lani oktobra se je Pandurjev ljubljanski Faust prvič predstavil gledališkemu svetu v Guanjuatu, kulturni prestolnici Mehike, na 43. Cervantesovem mednarodnem festivalu; letos marca v Kolumbiji na 15. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti; maja na Češkem, na festivalu progresivnega gledališča Gledališki svet Brno 2016, junija v Skopju na Mednarodnem festivalu gledališča Makedonski Naroden Teatar (MNT-Fest). Po vrnitvi iz Seula se ekipa Fausta novembra odpravlja v Romunijo, kjer bo predstava v Cluju slavnostno odprla Mednarodni gledališki festival Interference 2016. Julija naslednje leto pa bo uprizoritev Faust postala prva slovenska predstava v slovenski zgodovini, ki bo gostovala na mednarodnem festivalu osrednjega kitajskega nacionalnega gledališča, ljudskega gledališča v Pekingu, kar predstavlja zgodovinski premik v slovensko-kitajskih gledaliških odnosih in sodelovanju.

Faust - 4

Branko Šturbej kot Mefisto v Pandurjevi predstavi. (Foto: Aljoša Rebolj)

SNG Drama Ljubljana na osrednjem korejskem gledališkem festivalu že tretjič

Prvo korejsko gostovanje ljubljanske Drame se je zgodilo pred več kot desetimi leti na enem od prvih Seulskih festivalov z uprizoritvijo de la Barcove igre Življenje je sen v režiji Janusza Kice. Leta 2015 pa je Drama slavnostno zaključila 15. SPAF z uprizoritvijo Ponorela lokomotiva Stanisława Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2
 
3334446789 29.10.2016 22:02:45
To je igra, ki nikogar ne pusti ravnodušnega, zato SNG Drama z njo gostuje po različnih celinah. Črno-bel kovanec dobrega in zla ter vmes petdeset odtenkov sive. In velike galone vode, ki ima spomin na razcepljenost človeka od zastrte globine do svoje največje presežne vrednosti.
Več komentarjev