Ali bo internet uničil monogamijo?

Vse več žensk je prepričanih, da je sanjski moški od njih oddaljen le nekaj klikov. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da so prav internetni flirti lahko pogubni, saj ženske, ki iščejo dolgotrajno zvezo, na koncu ostanejo razočarane.

samozadovoljevanje

Ženske so polne pričakovanj. (Foto: Thinkstock)

"Spoznavanje s pomočjo interneta je podobno tistemu v živo, le da so vzponi in padci veliko hujši. Na spletu sem spoznala nekaj poštenih moških, na žalost pa tudi precej takšnih, ki so lagali o svojih namerah", je za enega od britanskih časnikov povedala 42-letna Jo Elliot. Ima uspešno poslovno kariero, lastno stanovanje in živahno družabno življenje. Nikoli ni bila poročena in imela otrok, zato je pričela iskati ljubezen preko spleta.

Njene izkušnje delijo tudi številne druge ženske, ki verjamejo, da si s pomočjo spleta lahko omislijo kakšno avanturo. Vse prevečkrat pa se je izkazalo, da takšne zveze niso najboljša rešitev ta trajno zvezo, saj na spletu kar mrgoli moških, ki si želijo le seks za eno noč.

dekle z računalnikom

V hitrem tempu vsakdanjega življenja se vedno več ljudi odloči, da bodo skušali poiskati partnerja preko interneta. (Foto: Thinkstock)

Dandanes več kot 9 milijonov Britancev išče ljubezen na internetu, zato se postavlja vprašanje, ali bo ta trend spremenil naravo romantike, dolgotrajna predanost partnerju pa bo postala le še stvar preteklosti. Mnogi se upravičeno sprašujejo, ali bo internet uničil monogamijo. Že zdaj obstajajo številni dokazi o tem, da svetovni splet močno vpliva na spremembe v družbi. Ženske so v preteklosti pred poroko imele enega ali dva partnerja, zdaj pa jih okolje spodbuja, naj jih pred resno zvezo spoznajo čim več.

strasten seks

Ni rečeno, da bo moški v resnici tak, kot se predstavlja. (Foto: Thinkstock)

Dan Winchester, ustanovitelj spletne strani FreeDating, ocenjuje, da bo v prihodnosti še veliko več zvez, prav tako pa tudi precej več ločitev. Tudi Greg Blatt, lastnik spletne strani Match.com, meni podobno: "V preteklosti je bila predanost eni osebi poglavitni cilj. Spletne zveze zdaj stvari postavljajo na glavo, saj postajata spoštovanje in predanost do partnerja vse manj pomembna."
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 94
Castro* 05.05.2013 20:58:07
UPAM
 
tyhobrahe 29.04.2013 18:41:23
Ko bo internet uničil monogamijo sicer ne vem kdaj bo in na kakšen način je to mišljeno.Očitno internet uničuje monogamijo na ta način , da gresta dva narazen, potemtakem gre zgolj za ločitev in morebiten nastanek nove monogamne zveze. Sliši se absurdno, ampak tudi sam živim v monogamni zvezi. Sem pa mnenja, da odkar živim v zvezi s partnerko se počutim kot ujet ptič v kletki. Sem srečen sam s sabo, moram priznat, zadovoljen s partnerko tudi.Nikoli je nisem prevaral v osmih letih odkar sva skupaj. Vendar v nečem se ne strinjava, kakor se tudi ne strinja večina moških in žensk v Sloveniji s to trditvijo in obrazložitvijo, ki jo bom podal v naslednjih stavkih.
Kdor je mnenja, da obstaja samo en zakonski partner, ki je pravi za celo življenje živi v utopiji. Sam sem mnenja, da nikoli ne bom suženj ene ženske in ona sužnja mene. Besedo suženj sem omenil zato, ker je v svečani zaobljubi ALI VZAMEŠ. Torej vzela je mene, jaz njo, do konca v dobrem in slabem.In OSTAL ZVEST.
Besede ALI VZAMEŠ ali ZVEST mi še sedaj odzvanjajo v ušesih in me spravljajo v obup. Nisem ženskar, nisem pristaš varanja ali seksa na hitro, nisem žigolo.
Vem pa, da od obljube dalje, sem tako rekoč obrnil hrbet vsem ženskam, ki sem jih, do tistega trenutka ljubil, one ljubile mene, sicer nisem nikoli hodil z desetimi skupaj, lahko pa dodam, da v trenutku, ko sem ugotovil, da je ženska posesivna sem ji obrnil hrbet. In po mojih statističnih analizah, ki sem jih opravil šele zadnja leta, ko sem poročen sem ugotovil, da je posesivnih žensk in moških vsaj 80 %. Kaj smatram pod to ; kam greš, kdaj prideš, zakaj nimaš danes časa zame, kako je bilo tam, s kom si govoril,... ne dragi bralec, to ni radovednost, tudi zasliševanje ni. To je posesivnost, ki preraste pri partnerju v ljubosumje.
No in zato sem izbral dekle, ki me nikoli ne sprašuje v nedogled, kot so fraze, kam,kje,kako, do kdaj, zakaj nisi prej ,... Kot nagrada njej je moja zvestoba, vendar ne za zmeraj.
In zakaj ne za zmeraj ? Ne vem sicer a so vsi moški enakih misli ali mnenja kot ga imam jaz. Ne morem si pomagat, ker skoraj dobesedno začutim vsako žensko na emocionalni ravni s katero stopim v stik in ko pride do tega se pač lahko zgodi ali zaljubljenost ali spolni odnos ali ljubezen na katerikoli ravni. Včasih pred leti sem dobesedno zbežal pred njimi, ker nisem hotel pač prizadeti osebe/ženske in ji dejati, da ne morem biti njen suženj zakona celo življenje, ter obrniti hrbta drugimi, danes sem postal sam del tega in trpim. Zaljubim se tako rekoč vsak dan, z ženo živim ljubezen v zakonu, za druge sem po tem takem nemogoč primer. Če pobrskam nazaj po spominu zadnjega leta sem ugotovil, da sem bil v zadnjem letu zaljubljen vsaj v deset žensk. Pa, da ne bo pomote, dobesedno vse ljubim enako. Najprej mora človek ljubiti sebe, da lahko ljubi bljižnjega. Po tem nauku, ki mu sledim že vse življenje, se vedno vprašam. In zakaj ne smem fizično ljubiti in začutiti tudi več kot ene ženske, ne da bi me okolica in svet obsojal ?
Po tem sem še večkrat vprašal in zakaj so nastajale prve vojne med plemeni ? To pa zato, ker so si ljudje lastili ženske in moške in si jih prisvojili na tak in drug način, vendar skoraj nikoli svobodno. Ma smo slabii do drugih. No vsaj jaz sem odkar živim v monogamni zvezi in nikoli nisem v dejanju prevaral žene. Medtem, ko sem v mislih in besedah že marsikaj rekel. Ko bom imel vsega dovolj, bom odšel živet tam, kjer ljudje razumejo, kaj pomeni deliti si svoje zasebno življenje z več ženami in vse enako ljubiti.In obratno, da ne bo pomote, tudi žena ima lahko več mož.In 100 % verjamem, da v takem zakonu skoraj ni mogoče varanje. Če me je dosedanje življenje naučilo, da ne delam razlik med ljudmi, ne glede na njihov ekonomski , socialn,etični, vero izpovedni status. Zakaj bi potem delal kasneje razlike, ko ne bom več suženj monogamne zveze. Saj statistika v Sloveniji pove, da razpade vsak tretji zakon. Lepo prosim in tisti, ki ne razpadejo, pa na skrivaj, samo da mož ali žena ne izve. Ni hujš
tyhobrahe 29.04.2013 18:52:21
Ni hujšega kot na skrivaj,samo, da sosedov Francelj ne izve, kdaj je bila Micka pri njemu.Ma lepo vas prosim, človeštvo živi v utopistični MONOGAMIJI že od kralja Hamurabija v Babilonu.In kakšne so posledice utopistične monogamije. Spremljajte politiko, berite črno kroniko, preberite svetovno zgodovino, pa boste ugotovili od kdaj so vojne po svetu.
Saj veste za Heleno in Trojo ?,... v antiki.
Oh kako je ljubiti ves svet ter vseh 8 milijard zemljanov in ne delati razlik med ljudmi.(konec komentarja zgoraj, ki je bil dolg)
 
dasmika 23.04.2013 23:04:30
...čas pa tika taka
 
krtaksn 23.04.2013 19:08:38
Seveda da je! Sploh če je pilo,t potem je to pravi! hehhehehehehehe
HiTech3 23.04.2013 17:32:29
Pri izbiri partnerja imamo veliko manj svobodne volje, kot si želimo priznati. Del možganov, ki se 'odloči', da nam je nekdo privlačen, deluje samodejno in ne uporablja običajne logike. Sicer sta mehanizma privlačnosti pri ženskah in pri moških malce različna, pa vendar.

Zato je obtoževanje enih in drugih čisto mimo. Seveda si želimo (vsaj večina), da bi bila tista oseba, ki nas spolno privlači, tudi dobra po srcu, pa poštena, vendar pa če ni spolne privlačnosti, dobrota srca in poštenost, v kontekstu iskanja ljubezenskega partnerja, nič ne pomaga.

In seveda, najboljši primerki (najbolj hude bejbe in najbolj hudi tipi) običajno dobijo pozornost, samo da se kje pojavijo in jim zato ni potrebno iskati partnerjev na internetu. Manj kot je nekdo 'hud', bolj inovativne možnosti iskanja partnerja izbira. Zato je na internetu ogromno oseb, ki v živo dobijo zelo malo ali skoraj nič pozornosti. Na internetu pa je potem gostota takih oseb velika. Od tod komentarji, da je na internetu težko najt kaj 'kvalitetnega'.

Vedno pa je smiselno upoštevati pravilo, da ne pričakuj in ne zahtevaj od partnerja lastnosti, ki jih sam nimaš. Če iščeš super duper hot sexy mlado postavno blondinko, sam pa nisi 'hud', bi se lahko reklo, da imaš nerealna pričakovanja. In v obratni smeri velja isto ...
Radiohead. 23.04.2013 19:14:14
"In seveda, najboljši primerki (najbolj hude bejbe in najbolj hudi tipi) običajno dobijo pozornost, samo da se kje pojavijo in jim zato ni potrebno iskati partnerjev na internetu. Manj kot je nekdo 'hud', bolj inovativne možnosti iskanja partnerja izbira. Zato je na internetu ogromno oseb, ki v živo dobijo zelo malo ali skoraj nič pozornosti."

Podpis!
CyberWorm75 23.04.2013 19:46:27
hehe hugh hefner je kle izjema k potrjuje prawilo : ))) pr swojih skor 90 letih ne rabi interneta da spozna bejbe o katerih mi nawadni smrtniki pa makar si lep ko maneken lohka sam sanjamo : )))
46745747 23.04.2013 21:46:06
HiTech3 se bi kr strinju z tem kar si napisal. nisem še naletel, da bi si neka res luštna in v družbi priljubljena punca aktivno iskala fanta preko interneta
CyberWorm75 23.04.2013 23:01:10
maš prou 36747 wse iščejo neke stare starčk polne keša : )))
 
GTR 23.04.2013 17:00:14
Ah, babe. Saj nobena ne ve kaj hoče.
krtaksn 23.04.2013 19:09:03
DENAR -magic word
ančka30 29.04.2013 15:31:30
E ne govorta tko,tud pr vas je ki ne vejo zakaj ga imajo,hahhahahahahaha
Dart Vejder 23.04.2013 12:33:38
'saj na spletu kar mrgoli moških, ki si želijo le seks za eno noč' - ja, v resnih zvezah pa mrgoli moških, ki DOBIJO seks le za 1 noč.
CyberWorm75 23.04.2013 13:14:05
to wrjetn misliš 1x na mesec : )) pa še to 15ga k je plača : ))
CyberWorm75 23.04.2013 13:15:04
po ene 20 letih resne zweze pa sam še za božič nowo leto pa prwi maj : )) pa mugoče za rojstni dan če je priden celo leto : ))
Dart Vejder 23.04.2013 13:30:00
točno tako :)
grina 23.04.2013 21:46:42
hehe pa bo to še kar res držalo, vedno manj, vedno manj
 
5767547 23.04.2013 12:25:24
Zakaj bi spoznaval ljudi preko interneta in čepel zaprt v sobi pred računalnikom na raznih portalih, če grem lahko ven in tako spoznavam ljudi? Vsaj takoj veš kaj dobiš...
Dart Vejder 23.04.2013 12:18:12
'Ženske so v preteklosti pred poroko imele enega ali dva partnerja, zdaj pa jih okolje spodbuja, naj jih pred resno zvezo spoznajo čim več' - jap, verjetno tud kak članek na tem portalu dela ravno to.
 
violeta12 23.04.2013 11:59:38
v lokalu pa še težje lahko nekoga resnega spoznaš, ker večina je folk opiti,spletno spoznavanje je vredu, ampak ne smeš biti naiven in lepo verjeti par lepim besedam, če si dokaj inteligenten lahko človeka tudi zelo dobro spoznaš po resnem pisanju in izražanju,tako da splet je namenjen bolj inteligentnim ljudem,naivni pa si bodo v tem hudo bogi in še bolj razočarani na koncu.....res moraš imeti veliko srečo,da srečaš vredu osebo
CyberWorm75 23.04.2013 12:05:43
začni k maši hodt : )) tam boš spoznala neopite pridne marljiwe resne zweste westne pobe : )) pa še do poroke se bosta sam za rokce držala : ))
Dart Vejder 23.04.2013 12:12:18
Ja, sam to velja sam za tiste v klopeh (pa še mnogi izmed teh so neopiti verjetno le tekom maše), ne pa za vodjo predstave na odru.
Več komentarjev