Ko piješ, ne išči ljubezni svojega življenja

"Beer goggles" je znanstveno dokazan učinek pri pijanih ljudeh, ki na izkrivljen način dojemajo svet okrog sebe. V prednovoletnem času hodimo na zabave, spijemo kakšen kozarček, zato strokovnjaki svetujejo, naj si v tem evforičnem obdobju ne iščemo življenjskega partnerja.

zaljubljenca

Ženskam so moški po nekaj kozarčkih lepši. (Foto: Reuters)

ženska pije vino

Alkohol prikazuje tisto, kar si želimo videti. (Foto: Reuters)

Učinek  "alkoholnih očal" je znan že vrsto let, manj pa je znano, da morajo biti pri njem pazljive tudi ženske. Študija, ki so jo opravili raziskovalci na kanadski univerzi Lakehead, je pokazala, da ženske, ki spijejo tudi manjše količine alkohola, napačno ocenijo privlačnost moškega obraza. In kar je še bolj zanimivo, takšna napačna presoja pri ženskah ostane tudi po tem, ko se že streznijo. Definicija privlačnosti pri obeh spolih je tesno povezana s simetrijo. Simetričen videz izbranca namreč žensko prepriča, da gre za osebo, s katero bi si želela imeti potomstvo.

V okviru raziskave, edine takšne vrste, so z ženskami opravili številna testiranja. Med drugim so se lotile tudi presoje simetrije obrazov. Rezultati so zelo zgovorni in kažejo, da večja količina alkohola povzroči slabšo presojo simetrije moškega obraza. Celo ženske, ki so mesečno spile manj alkohola, kot je bilo predvideno, so imele precej slabše rezultate presoje od tistih, ki alkohola sploh niso uživale.

ženska pije pivo

Večja količina alkohola povzroči slabšo presojo. (Foto: Reuters)

Doktor plastične kirurgije Patrick Malluchi pravi: "Ljudje imamo radi simetrijo in vedno se vsi trudimo biti znotraj povprečja. Alkohol uničuje našo realno zaznavanje in možganom prikazuje tisto, kar si želimo videti, ne pa tistega, kar je v resnici pred nami. Lahko si privoščite kozarec ali dva, če pa spijete več, vam ne priporočamo, da se podate v lov za ljubeznijo svojega življenja."
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 92
 
mufic 10.12.2012 14:25:18
Ko sem pijan so mi vse všeč:-)
kimi04 13.12.2012 13:19:00
Nobena ni tok grda, kokr si ti loh pjan :-)
Več komentarjev