Zakaj pri seksu uporabljamo lubrikante?

Ali lubrikante uporabljamo samo zato, ker pred seksom nočemo izgubljati časa s predigro? Poraba maziva, ki poveča užitek med spolnostjo, iz dneva v dan narašča. Letno zanj odštejemo več kot milijardo evrov.

masturbacija

Lubrikant je spolzka tekočina, s katero lahko nadomestimo naravne izločke, ki se izločajo v nožnici med spolnim vzburjenjem. (Foto: Thinkstock)

masturbacija

Vse več žensk ima težave z vlažnostjo nožnice. (Foto: Thinkstock)

Na začetku so lubrikante v glavnem uporabljali v medicinske namene. Uporabljale so jih ženske v menopavzi, dojilje, tiste, ki so prebolele rak, skratka ženske, ki so imele težave z vlaženjem. Potem so jih začeli pri analnem seksu uporabljati homoseksualci, prav tako pa tudi lezbijke.

Povpraševanje po lubrikantih je v velikem porastu. Seveda se je temu primerno odzval tudi trg. Gre za donosen posel, saj se v tej industriji letno obrne več kot milijarda evrov. Marsikdo bi ob tej vrtoglavi številki pomislil, da so vse ženske izgubile sposobnost vlaženja. Pa zadeve niso tako preproste. Ženske namreč vse pogosteje uporabljajo antidepresive, ki zmanjšujejo naravno vlaženje nožnice. Upoštevati je treba tudi podatek, da je vse več starejše populacije, ki pri seksu uporablja tovrstne pripomočke. In ne nazadnje, živimo v času, v katerem je tempo vse hitrejši, kar se odraža tudi pri ženskah, ki preprosto nimajo časa, da bi se jim nožnica ovlažila na naraven način.

predigra

Vlažna nožnica je pogoj za normalen spolni odnos. (Foto: Thinkstock)

Zelo pomembno je, da se ženska pred seksom navlaži po naravni poti. Škoda, ki nastane pri uporabi maziv, je lahko velika, saj z njimi ogrožamo svoje zdravje. Nekateri lubrikanti so namreč nevarni in celo rakotvorni, slabo pa vplivajo tudi na spermo in posledično na neplodnost. Zagovorniki zdravega seksa uporabo maziv pri spolnosti odklanjajo. Kot pravijo, lažja pot do spolnega odnosa ni vedno najboljša. Pa ne samo zaradi zdravja, ampak tudi zaradi užitkov. "Ne postanite odvisni od uporabe lubrikantov, partnerico raje sami dobro ogrejte in navlažite."
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
 
ančka30 24.05.2013 10:21:30
Pravzaprav koga zanima zakaj se uporablja lubrinkanje? Pa sej to je stvar ki po mojem vsakemu paše ej!
Več komentarjev