Zakaj ženske vse manj zanima seks?

V času, ko nas v filmih in televizijskih nadaljevankah prepričujejo, da je vsaka ženska sužnja nenasitnega libida, pa ankete in raziskave kažejo, da so takšna dejstva daleč od resnice. Skoraj vsaka druga ženska namreč več ne čuti nobene potrebe po seksu.

strasten seks

Strastnega seksa je vse manj. (Foto: Thinkstock)

gola ženska

Upadanje želje po spolnosti je povezano z nivojem testosterona. (Foto: Thinkstock)

Izsledki raziskav, ki so jih opravili v Ameriki, Veliki Britaniji in v nekaterih drugih evropskih državah, kažejo, da je bilo v svojem daljšem življenjskem obdobju že od 30 do 50 odstotkov žensk brez vsakršne potrebe in želje po seksu. Ankete prav tako kažejo, da več kot tretjina žensk pravzaprav niti ne pričakuje, da bi s partnerjem doživela orgazem.

Razlogi za takšne težave, ki jih bodo morali strokovnjaki še raziskati, so večplastni. Pri tem gre lahko za probleme biološke, psihološke in socialne narave. Ko ženska izgubi potrebo po seksu, so lahko posledice takšnega stanja zanjo in za njenega partnerja katastrofalne.

Psihoterapevt Michael Perring pravi: "Opažamo, da takšno stanje pri ženskah privede do depresije, glavobolov in drugih fizičnih težav. Dober seks za večino ljudi predstavlja srečo in zadovoljstvo in je izjemno pomemben za blaginjo vsakega posameznika."

ženska v postelji

Skoraj vsaka druga ženska ne čuti potrebe po seksu. (Foto: Thinkstock)

Kot poglavitni razlog za upadanje spolne želje pri ženskah navajajo padec nivoja testosterona. Med ljudmi velja prepričanje, da gre za moški hormon, vendar to ne drži. Zdrava ženska ima v svojem telesu kar desetkrat več testosterona kot estrogena. Testosteron pri predstavnicah nežnejšega spola uravnava razpoloženje, energijo in željo po spolnosti. Pogosti stresi in posledice ekonomske krize vsak dan tisočim ženskam uničujejo libido. Strokovnjaki so prišli do zaključka, da je prav stres glavni ubijalec testosterona.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 142
 
YyiwyY 05.01.2013 11:55:09
Veliko je odvisno tudi od otrok. Moja je bila pred rojstvom hčerke vedno za, sedaj pa že dve leti so stvari čisto drugačne. Pa nič ne pomaga, če ji govorim, da je za me najbolj seksi na svetu, pa jo vse dan pripravljam, pa nič ne pomaga ali sem mačo ali sem nežen, pa ne sedim ves dan na kavču (ko bi le lahko kdaj.). Žalostno...
YyiwyY 05.01.2013 11:57:21
Pa še to, če preveč "težim" sem potem vseljiv, če sem tiho, pa sem spet kriv, ker nič ne naredim za stvar.) Pa še kdaj slišim: "Kaj hočeš od mene, sej maš roke!"
Več komentarjev