Zakaj ženske doživljajo orgazme?

Znanstveniki se že vrsto let sprašujejo, zakaj je mati narava ženske obdarila z orgazmom, saj takšnih užitkov pravzaprav sploh ne potrebujejo pri spočetju otroka. Zdaj so prišli do konkretnejših rezultatov in nam ponujajo odgovor na vprašanje.

orgazem

Vsaka ženska potrebuje dolgo predigro in intenziven spolni odnos, da doseže kakovosten orgazem. (Foto: Thinkstock)

orgazem

Ženski orgazem je malce bolj zapleten kot moški. (Foto: Thinkstock)

Strokovnjak Alan Dixon meni, da ženske doživljajo orgazem zato, da bi bile bolj motivirane za seks oziroma da bi bolj pogosto poskrbele za razmnoževanje človeške vrste. In pojasnjuje: "Orgazem je za žensko nagrada, ki povečuje njeno željo po seksu in po stikih z nasprotnim spolom. Vrhunce lahko doživijo tudi večkrat zapored."

Nekoč so bili raziskovalci prepričani, da je ženska edino bitje ženskega spola, ki lahko doživi orgazem. Pozneje, ko se je razvila biologija in sorodne znanstvene veje, je postalo jasno, da orgazem doživljajo tudi šimpanzi in še nekatere druge živali iz rodu sesalcev.

Znanstveniki so med proučevanjem človeka in drugih sesalcev ter drugih živih bitij prišli do spoznanja, da imajo v živalskem, pa tudi v ljudskem svetu, sposobnost doživljanja orgazma samo tiste samice, ki pripadajo vrstam, ki so po svoji naravi poligamne. Monogamne vrste oziroma samice, ki jim pripadajo, pa nimajo prirojene možnosti doživljanja orgazma.

orgazem

Ženske med orgazmom doživljajo posebne občutke. (Foto: Thinkstock)

Strokovnjaki zaključujejo, da tudi človeška vrsta, z ozirom na to, da ženske lahko doživijo spolni vrhunec, pripada poligamnim živim bitjem. Doslej so človeško raso uvrščali med monogamno, delno pa tudi med poligamno. Kot kaže, bo tako tudi v prihodnosti, saj nihče ne želi porušiti osnovnih družbenih postulatov. Človeška navada obljubljanja večne zvestobe samo eni osebi pa ob vsem tem zveni kar malce smešno.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 74
 
zelolepo 13.07.2013 09:32:59
polna denarnica, prazne hlače, domišljavost brez domišljije in spoštovanja...ni orgazma
Več komentarjev