27. Liffe: V zakulisju snemanja Lynchevega Modrega žameta

Na Liffu tudi dokumentarec o Lynchevi brezčasni filmski klasiki

Mini sekciji Modri žamet 30, ki so jo letos na 27. Liffu ob 30-letnici posvetili Davidu Lynchu in njegovi brezčasni filmski klasiki, so pridali še zanimivi film Petra Braatza. Ta je po Londonu in Los Angelesu prišel film predstavit tudi v Ljubljano.

Modri žamet (1986), režija: David Lynch

Modri žamet (1986), režija: David Lynch (Foto: Liffe)

Režiser Peter Braatz, poznan tudi kot Harry Rag, je leta 1988 posnel dokumentarec No Frank in Lumberton, ki ga je posnel kot edini dokumentarist na snemanju kultnega filma Modri žamet še bolj kultnega režiserskega umetnika Davida Lyncha. Mladi filmski študent je takrat pisal producentu Lynchevega filma Človek slon Melu Brooksu, ki je njegovo željo nato posredoval Davidu. Braatz je na priložnost čakal celo leto, dokler mu Lynch ni odgovoril, da je "za stvar" in ga povabil na snemanje. V pismu pa ga je posvaril, da "snemajo film z zelo nizkim proračunom in da naj s seboj prinese čim več denarja".

Ker si sredi osemdesetih ni mogel privoščiti primerne opreme, se je odločil, da bi snemal na 8-milimetrski film in da bo vsak dan snemanja posnel zgolj dve minuti. Na srečo je kupil tudi nekaj zvočnih zvitkov filma ter Lyncha in igralce kot sta Isabella Rosellini ter Dennis Hopper tudi zvočno posnel, ko so odgovarjali na njegova vprašanja. Nekaj pa je zmontiral tudi iz avdioposnetkov, ki jih je posnel preko radijskih valov.

Ponovni pogled na Modri žamet (2016), režija: Peter Braatz

Ponovni pogled na Modri žamet (2016), režija: Peter Braatz (Foto: Liffe)

Braatz je sicer pred projekcijo posvaril, da gre pravzaprav za nemi film z glasbo (prispevali so jo Cult With No Name, Tuxedomoon in John Foxx), a se je izkazalo, da je zadeva vse prej kot duhamorna, čeprav je kdo v občinstvu tudi sladko zaspal. Vsakega, ki je kdaj koli gledal in užival v Modrem žametu je so zagotovo zganili prizori, fotografije in gradivo, ki praktično ni bilo nikoli prej javno predvajano. Braatz je sicer posnel že omenjeni dokumentarec za nemško televizijo, a je film obtičal v njihovem arhivu.

Modri žamet (1986), režija: David Lynch

Modri žamet (1986), režija: David Lynch (Foto: Liffe)

Po vseh teh letih se je k materialu vrnil in ga iz starega (originalnega 8 mm vira) restavriral in na novo sestavil podobe, uredil zvočne posnetke, zmontiral fotografije, slike in druge zanimivosti, ki jih je z neverjetno pretanjenim občutkom vkomponiral v dokumentarec, ki zaživi kot povsem nova tvorba, kot nova celota, kot nov pogled na Modri žamet. Povedal je, da je šlo "kot za odkopavanje skritega zaklada, ki se ga je bilo treba še enkrat dotakniti, da bi vnovič vzbrstel in zablestel." Hkrati pa je po projekciji povedal, da je z njim hotel odgovoriti vsem, ki so ga dolga leta in desetletja spravljali ob živce, češ, ali je res imel ekskluzivno pravico, da je lahko prisostvoval snemanju Lyncheve brezčasne klasike.

Ponovni pogled na Modri žamet (2016), režija: Peter Braatz

Ponovni pogled na Modri žamet (2016), režija: Peter Braatz (Foto: Liffe)

Film je poslastica, ki bo zagotovo zganila oboževalce filma in Lyncha kot avtorja, hkrati pa ponuja nov, do zdaj še ne viden vpogled v sam proces snemanja, v zakulisje in osebe, ki so ustvarjale film. Vsi so pač samo navadni ljudje, z Lynchem vred, četudi se je marsikomu najbrž kdaj zazdelo, da je Modri žamet nekaj nezemeljskega, nekaj povsem drugega in drugačnega ter da se razlikuje od običajnega sveta. Lynch je namreč vedno rad kopal po podzavesti, četudi je morda zanemarjal pomen, ker se mu pač ni zdel pomemben. Vedno se je naslanjal na občutek o tem, ali gre za prave stvari in seveda za njemu poznane abstraktne ideje. Življenje pa vedno najde pot, še posebej, če ste se pripravljeni prepustiti svetu abstraknih idej iz raznolikega uma genialno ustvarjalnega filmarja, umetnika in misleca, kakršen Lynch brez dvoma je. Obvezen ogled za vse Lyncheve privržence.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev